Поред Вучића РТС сада цензуришу и хрватске усташе!

0
(0)

Дански филм „15 минута – масакр у Двору“ толико је изазвао буру у Хрватској да је српски Јавни сервис РТС одлучио да одложи његово емитовање које је било предвиђено за 15. март.

„Иако је вечерас требало поново да емитујемо дански документарни филм ’15 минута – масакр у Двору’, који се бави злочином почињеним за време ‘Олује’, емитовање одлажемо. То су РТС замолили продуценти из Данске, због безбедности тима из Хрватске који је учествовао у снимању филма!“, саопштио је РТС.

Филм у Хрватској није приказан, али они који су га видели, пре свега представници бранитеља, сматрају га антихрватским. Посебно су изнервирани због чињенице да је Хрватски аудио-визуелни центар (ХАВЦ) са 250.000 куна (око 33.000 евра) суфинансирао пројекат који, како сматрају, има за циљ да одговорност данског батаљона Унпрофора, који није спречио злочин, пребаци на хрватску војску.

После учешћа на фестивалу филм је премијерно приказан на Радио-телевизији Србије августа прошле године, након чега је хрватски бранитељ Ивица Панџа поднео кривичну пријаву. Али, од тада до доласка нове, десничарске власти предвођене ХДЗ, шира хрватска јавност није била упозната са целом причом. Променом власти, која је појачала реторику нетрпељивости према Србима и једнострану визију домовинског рата као праведног и ослободилачког у којем је немогуће да су хрватски војници починили злочине, испливао је у центар пажње и дански филм који је једном десетином суфинансирао и Хрватски аудио-изуелни центар.

Недељама су се преко медија водиле расправе о његовој садржини, а интервенисало се и код Данаца са захтевом да се измени сценарио. Међутим, како нам је за „Вести“ потврдио новинар РТС и коредитељ филма Владимир Банић, он је од данског продуцента добио уверавања да филм неће бити премонтиран.

Без саопштења

Колегијум РТС-а није саопштио зашто је филм поново требало да буде приказан иако је имао своју премијеру на Јавном сервису, августа прошле године. Нема одговора да ли се РТС код данског продуцента обавезао да периодично емитује „15 минута – масакр у Двору“. Без додатног објашњења, у делу српске јавности остао је горак укус да њихов национални сервис сада уређује и острашћена хрватска политичка сцена.

Ипак, Данци су направили уступке, па ће у филму, како нам је пренео Банић, доћи до промене назива места, уједначавајући их са данашњим хрватским називима. Такође, у потпису испод имена генерала Милета Новаковића, једног од саговорника у филму, стајаће да је осуђен за ратни злочин у Хрватској, а биће избачено и да је примирје прекинула хрватска војска.

У РТС подсећају да је филм приказан на фестивалима и телевизијама широм света, а да ће следеће недеље биће приказан и на фестивалу у Хагу под називом „Филмови који значе“. Остаје питање да ли ће хистерија која влада у Хрватској поводом филма успети да издејствује и забрану његовог емитовања у Холандији?

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БРУТАЛНА ЦЕНЗУРА: Јутјуб и Фејсбук више не дозвољавају ни реч против вакцина!

4.6 (9) YouTube је објавио да проширује политику дезинформација како би уклонио лажне тврдње о …

Успон империје Бранбић

4.9 (8) Лепо је бити успешан, а још лепше кад успех свима у породици дође …

3 Коментара

  1. Pre svega istorija (ili „historija“, nije sam autentičan događaj, nego: history – njegova priča (događaja) tako da se istorija može „revidirati“ i interpretirati po političkom nahođenju što „istoričari“, „povesničari/povijesničari“ obilato rade, tako da sada važi „pravilo“ koliko interpreta toliko i interpretacija izvesnog događaja i sve to postaje obezsmišljeno i jedino iz svega toga je inteligentno ostati živ i biti bogat, što je samo Tomi majmunu uspelo (i njegovoj Dragici i celoj njihovoj porodici).

  2. Данко Б. Марин

    Свиња Бљутавошевић је средио да ми коментаре избацује-онемогућава, цензурише 🙂 његова ,,Некрофилика“ , браво за слику! А био сам у колони тог августа и учествовао у терању усташа из Двора на Уни да би колона прешла преко! Усташа Буљошевић из ,,Некрофолике“ се преслио на РТС ГебелЅЅ – и наставио стару политику!

  3. Ваше је право да не знате ништа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend