Посвета Петру Великом

0
(0)

10.03.2013. –

Познати петроградски музеј „Ермитаж“ у Амстердаму отвара изложбу која се може сматрати прологом за Годину размене између Холандије и Русије. Година размене званично почиње у априлу за време планиране посете председника РФ Владимира Путина овој земљи. Прва експозиција културног програма Године посвећена је руском цару Петру I и носи назив „Петар Велики. Велики реформатор“ (9. март – 13. септембар).

Изложба у Амстердаму Холанђанима руског цара Петра I представља као реформатора, војсковођу и колекционара, који је у стању да својим рукама сагради и брод, и музеј, и државу. Директор „Ермитажа“ Михаил Пјотровски је уверен да је пројекат јединствен.

– У Холандији у „Ермитаж-Амстердам“ приказујемо огромну изложбу посвећену Петру Великом и ова изложба је необична. Врло је ефектна, лепа, обилује ремек-делима, једном речју – изванредна је…

У Амстердам је из Санкт-Петербурга стигло 660 експоната. Притом преовладавају раритети: на пример, скитски златни накит из VII века пре наше ере, из такозване Петрове сибирске колекције. Јединствене драгоцености су по царевом налогу откупљиване од људи који су трагали за благом. У Холандији се ови уметнички предмети приказују први пут, као и ретко старинско оружје и опрема из периода Северног рата (1700-1721). На изложби има много личних ствари Петра Великог: његова позната тророга капа, царева кочија за шетњу, предмети за писање и писаћи сто за којим је Петар радио. Направљен је специјално за њега у Енглеској. Петар Велики је био човек гигантске висине – преко 2 метра и зато му обичан писаћи сто није одговарао. О спољашњости Петра Великог се може судити на основу портрета и одела. Координатор изложбе Нина Тарасова посебно издваја познати мундир пуковника – део униформе телесне гарде Преображенског пука, који је Петар носио за време Полтавске битке 27. јуна 1709. године.

Петар I је више пута боравио у Европи и пошто се у младости занимао за уметност, куповао је овде слике и скулптуре. Међу његовим омиљеним делима били су позната античка Венера Тавричка и Рембрантова слика „Давид и Јонатан“. Ова два ремек-дела ће такође бити приказана у Амстердаму. Купујући их Петар је тежио ка томе да своје поданике приближи европској култури.

То је био један од начина на које је цар, као што се обично каже у Русији „просекао прозор ка Европи“. Директор „Ермитажа“ Михаил Пјотровски каже:

– Може се причати колико год хоћемо о томе да је Петар спровео реформе. Али, кад је у Петербург донео тродимензионални, и што је врло важно, обнажени приказ жене – паганске богиње, то је, наравно, била потпуна револуција и то је преокренуло све!

Петар Први је више пута био у Холандији, одушевљавао се овом земљом, много је ту научио. У Амстердаму су увек спремни да покажу места везана за боравак Петра I: бродоградилишта у којима је учио да гради бродове, старински анатомски центар у којем је купио експонате за колекцију природних раритета. Ова колекција је касније представљала основу првог руског музеја – Кунсткамере. Напокон, у предграђу Амстердама се сачувала кућа у којој је живео. Сад је тамо музеј. Тако да се у Холандији поштује сећање на руског цара који је још за живота називан „заандамским тесаром“. И Петар се томе радовао.

Татјана Завјалова,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Амстердамска полиција: ,,Виза за Албанце због дроге“

0 (0) Амстердам – Амстердамска полиција и тужилаштво су предложили да се Албанцима поново уведе …

ИЗЛОЖБА У ЊУЈОРКУ: Подунавље Хелм (Балкан) као колевка наше цивилизације (видео)

0 (0) Изложба ”Изгубљени свет старе Европе” одржана у Њујорку, приказала је Подунавље Хелма (Балкана) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend