Потпуно помрачење Сунца изнад САД (видео)

0
(0)

Помрачење Сунца до којег је дошло на територији САД први је такав догађај који могу видети сви становници те земље за готово 100 година.

Милиони људи посматрали су овај природан феномен, за који је најављено да ће бити најгледаније и највише фотографисано помрачење у историји.

Пут тоталног помрачења је ширине 96 до 113 километара, и кретао се од Орегона до Јужне Каролине. Тама је трајала два до три минута на сваком месту.

И астрономи су били узбуђени јер је помрачење Сунца један од највећих космичких спектакала. Око пола сата пре потпуног помрачење, шеф Насе Роберт Лајтфут је „прве Месечеве залогаје Сунца“ описао као невероватан поглед.

Земља, Месец и Сунце се нађу у савршеној линији једном у једној до три године, али то се најчешће дешава изнад полова или Пацифика.

Помрачење Сунца је важан феномен за научнике који тада могу да искористе прилику да проуче горњи део атмосфере Сунца који је обично невидљив, а и простире се на површини од неколико милиона километара.

Помрачење Сунца је астрономска појава која се дешава када Сунце баца Месечеву сенку на површину планете Земље, што се може догодити само када је Месец у фази младине, односно када се налази између Земље и Сунца.

У случају потпуног помрачења Сунца, Месечев диск скроз прекрије Сунце. Помрачење Сунца се може опазити с релативно уског појаса на Земљиној површини преко којег пролази Месечева сенка.

У тренутку непосредно пре потпуног помрачења, када се последњи зраци Сунца пробију иза Месечевог диска, догађа се појава такозваног „дијамантног прстена“. Иста се појава може уочити и непосредно након потпуног помрачења.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кина постала прва земља која је створила биолошки живот на Месецу

0 (0) У кинеској сонди „Чанге 4“ која се налази на тамној страни Месеца успешно …

Чека нас спектакуларно небо у 2019: Помрачења и још много тога

0 (0) Ове године очекују нас три помрачења Сунца и два Месеца. Нажалост, помрачења Сунца …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend