"Капитал": Бил Гејтс и Универзитет Харвард финансирају пројекат блокирања сунчеве светлости на Земљу

„Капитал“: Бил Гејтс и Универзитет Харвард финансирају пројекат блокирања сунчеве светлости на Земљу

5
(4)

Научници са Харварда раде на слању балона изнад Шведске.

Њихов циљ је да установе хоће ли блокирање сунчеве светлости које директно утиче на Земљу помоћи у борби против глобалног загревања. Прво тестирање, које би се могло догодити следеће године или почетком 2022, финансијски је подржао и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс.

Овај први тест био би само тест балона и инструмената који би се користили у експерименту. Научници би проучавали хемијске реакције у стратосфери кроз балон који би летео 10 километара изнад Земље. Пројекат су финансирали приватни донатори, а сада им се придружио Бил Гејтс, пише Хина, преноси портал Капитал. Пројекат финансира Универзитет Харвард и његов истраживачки програм соларног геоинжењеринга, а делом га финансира и поменути Гејтс, као и група инвеститора у ризични капитал, повериоци старијих hedge фондова и други повезани са компанијама попут Гугла и Helwett Packard-а.

Ако SCoPEx-ов експеримент буде успешан, то би могао бити важан корак у промени обрасца глобалног отопљења, кажу научници, али неки су забринути да би пројекат могао дати заблуду о борби против поменутих глобалних промена. Изражена је највећа забринутост да би рефлектовање сунчеве светлости могло променити ствари попут временских образаца и раста биљака.Уз то, неки истичу да би се овај пројекат могао сматрати једноставним решењем уместо решавања главних проблема глобалног загревања. Уместо да се бори против повећања емисија, овај пројекат треба посматрати као начин успоравања глобалног загревања, истовремено покушавајући решити важније проблеме, сматра Харвард. То је релативно мали експеримент вредан око 20 милиона долара, али могао би имати велик утицај на успоравање растућих емисија, кажу.

Циљ пројекта је пуштањем балона у стратосферу отпустити око два килограма природних хемикалија, попут калцијумовог карбоната и сулфата. Њиховим пуштањем створила би се такозвана “поремећена ваздушна маса” која би била дуга око један километар и широка 100 метара. Научници би измерили дисперзију хемикалија и испитали колико је овај алат делотворан у борби против глобалног загревања. Чак и да тактика делује, такав би се приступ морао примењивати у целом свету, а није јасно које би се земље сложиле сарађивати, колико би велике последице имале на дивље животиње и биљни свет.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Енгдал: Гејтс и произвођачи мРНК вакцина коцкају се људским животима

Енгдал: Гејтс и произвођачи мРНК вакцина коцкају се људским животима

4.9 (23) ШТА ЈЕ СВЕ ПРЕЋУТАНО О ФАЈЗЕР-БИОНТЕХОВОЈ ВАКЦИНИ НА БАЗИ ГЕНЕТСКОГ ИНЖЕЊЕРИНГА? * Фармаколошки …

Роберт Кенеди развалио фармако мафију на СУДУ - нико у 30 година није контролисао квалитет вакцина

Роберт Кенеди развалио фармако мафију на СУДУ – нико у 30 година није контролисао квалитет вакцина

5 (14) Синовац бившег америчког председника Џона Кенедија, који је др Јовани Стојковић недавно лично …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend