Упозорење РХМЗ: Не излазити из куће, високо УВ зрачење од 11 до 17 сати

0
(0)

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је за црвено упозорење у целој Србији на опасност од ултраљубичастог зрачења, а лекари саветују да из куће не треба излазити без шешира и нанете заштитне креме, као и да треба избегавати боравак на отвореном у најтоплијем делу дана од 11 до 17 сати.

У већем делу Србије прогнозиране вредности УВ зрачења су у категорији веома опасне појаве, док су на територији Београда, севернобанатског, јужнобачког, сремског, колубарског, подунавског и браничевског округа у категорији опасне појаве.

Дерматолог др Невенка Докмановић каже да висок ниво УВ зрачења значи да кожа може лакше да изгори и да то не мора да буде само на плажи, већ и током шетње по граду, приликом одласка на посао, спортских активности на отвореном.

– Када је висок ниво УВ зрачења важно је више водити рачуна о заштити коже. У таквим приликама препоручује се ношење шесира, качкета, наношење заштитних крема, а у периоду када је најаче сунце од 11 до 17 сати избегавати боравак напољу – нагласила је Докмановић за Тањуг.

Она је истакла да је заштита неопходна и када је облачно и није јако сунце, јер се може десити да температура није висока, али да је индекс УВ зрачења висок.

Кожа све памти, те се тако може десити да промене попут кератоза, хиперпигментација или најтежих облика карцинома као што је меланом, настану за десет или двадесет година.

– Често ми долазе пацијенткиње са променама на кожи у смислу кератоза, хиперпигментација, разних пега на лицу и кажу да воде рачуна, да се не излажу сунцу, али да су им се појавиле флеке. То је последица небриге о кожи можда чак у раном детињству – појаснила је она.

Осим УВ зрачења важно је кожу заштитити и од инфрацрнених ИР-А зрака.

Саговорница појашњава да УВ-А и УВ-Б зраци продиру само на површину коже, док инфрацрвени ИР-А зраци продиру кроз целу кожу.

– Зато треба водити рачуна када бирамо заштитне креме, јер треба бирати оне које осим УВ-А и УВ-Б штите и од инфрацрвених ИР-А зрака – појаснила је она.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕСКИМИ ТВРДЕ: Глобално отопљавање је лаж, Земља се помера, Сунце не излази на истој страни!

0 (0) ЕСКИМИ који живе у арктичком делу Канаде, САД и Гренланда имали су сопствену …

Лепенски вир: Место где се сунце рађа два пута

0 (0) СУНЦЕ се два пута рађа на дан дугодневице, 21. јуна у Лепенском виру. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend