ПОТПУНО РАСУЛО: Сада и Холандија жели да напусти ЕУ!

0
(0)

Холандски гласачи су затражили отворени референдум о чланству Холандије у Европској унији, повећавајући страх да би Европска унија могла да се распадне.

Пошто ће Велика Британија одржати референдум о чланству 23. јуна, друге државе се такође припремају за напуштање уније у случају да Велика Британија напусти унију.

Према најновијим анкетама у Холандији, већина гласача (53%) каже да треба одржати отворени референдум о чланству у ЕУ као што то чини Велика Британија.

Холанђане су у анкети питали и како би гласали на том референдуму. 44% њих је рекло да би гласало да Холандија остане у ЕУ, док је њих 43% рекло да би гласало да Холандија изађе из блока. 13% грађана је рекло да не зна како би гласало на референдуму.

Интересантно је да је чак 48% Холанђана рекло да не би волело да Велика Британија напусти ЕУ овог лета.

Премијер Чешке, Бохуслав Соботка, такође је упозорио да би и Чешка могла напустити ЕУ уколико Велика Британија то учини.

Он је у чешким медијима упозорио да постоји могућност да и његова држава напусти ЕУ без обзира што се прикључила релативно скоро, 2004. године.

„Уколико Велика Британија напусти ЕУ, врло је вероватно да ћемо и ми расправљати о тој могућности“, рекао је он.

Соботка је такође упозорио да би излазак Чешке из уније могао довести до економске кризе и да би та држава могла да се врати под сферу утицаја Русије и Владимира Путина.

У анкети спроведеној међу чешким гласачима у октобру прошле године, три петине Чеха је рекло да је незадовољно чланством у ЕУ, док је њих 62% рекло да би на референдуму гласали против тога да Чешка остане чланица ЕУ.

Српски премијер Александар Вучић је такође ове недеље изјавио да је разочаран Бриселом.

Иако Србија није чланица ЕУ већ само кандидат за чланство, српски премијер је рекао да је чланство у блоку изгубило своју „чар“.

„Тачно је да желимо да се прикључимо, али то није више тако велик сан као што је био у прошлости“, рекао је он, додавши да број људи у Великој Британији који жели да напусти ЕУ знатно утиче на јавност.

Пошто је Дејвид Камерон завршио своје преговоре са ЕУ и најавио датум референдума у Великој Британији, остале чланице ЕУ су упозориле да би могло да дође до „домино ефекта“ уколико Велика Британија напусти блок.

Секретар спољних послова, Филип Хамонд, рекао је почетком месеца да међу европским политичарима заиста постоји страх да ће доћи до распада ЕУ уколико Велика Британија напусти блок.

Председник Европског савета, Доналд Таск, нагласио је на прошлонедељном самиту да су излазак Велике Британије из Европске уније и избегличка криза „два највећа изазова са којима Европска унија мора да се суочи“.

Вебтрибуне.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нећеш ти истриповани Лајчак ништа приводити крају!

1 (1) БРИСЕЛ – Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио …

Британци стопирали вакцину против ковида: Добровољац се разболео

5 (2) Клиничка испитивања вакцине против вируса корона британско-шведске компаније „Астра зенека“ обустављена су због …

Један коментар

  1. Previše dobro zvuči da bi bilo istina.Na žalost,neće od toga biti ništa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *