Повећан број миграната на северу Војводине, држава се не обрачунава са кријумчарима
фото: Панон РТВ

Повећан број миграната на северу Војводине, држава се не обрачунава са кријумчарима

4
(5)

У Суботици и у околним селима се у протеклим месецима повећао број миграната који покушавају илегално да пређу мађарску границу, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

ВОИЦЕ наводи да се дешавају покушаји прелазака и на румунском граничном прелазу, у близини Мајдана и Рабе.

„Због безизлазне ситуације у којој се налазе ови људи, почетком фебруара је организован миран протест миграната на граничном прелазу Kелебија који је окончан исто вече тако што су мигранти аутобусима одвежени у друге кампове у Србији. Из цивилних организација тврде за ВОИЦЕ да су протест организовали кријумчари а не невладине организације, како је то из владајућих структура представљено јавности“, пише ВОИЦЕ (www.воице.орг.рс).

Неколико стотина миграната протестовало је пре две недеље на граничном прелазу Kелебија-Томпа.

По изјавама миграната, протест је био организован преко друштвених мрежа, а речено им је да ће то вече мађарска граница бити отворена и да могу да прођу.

Министар одбране Србије Александар Вулин обишао је тада гранични прелаз и оптужио невладине организације да су организовале протест.

Гордан Пауновић из Инфо Парка из Београда, организације која помаже мигрантима у Србији, рекао је за ВОИЦЕ да је то врло тужан случај пропаганде против невладиних организација.

„Ми смо имали информације неколико дана пре него што се то десило. Систем слања миграната у кампове није функционисао зато што су их кријумчари ометали у томе и спречавали и рекли им да морају да иду на север јер ће граница бити отворена. Само кријумчари, нико други није организовао то“, казао је Пауновић.

Према његовим речима, кријумчари су у Србији „део система“, зато што колико год организују долазак миграната у Србију, они истовремено организују и њихов одлазак из ове земље, а Србији је у интересу да што више њих оде.

Kако је рекао, држава на неки начин толерише деловање кријумчара јер је то у обостраном интересу.

„Да нема кријумчара, одлазак би био успорен и компликован више него што јесте. Свесни смо узнемирења локалног становништва. Све то има неко своје оправдање, али главни начин да се то реши јесте да се Србија обрачуна са кријумчарским каналима“, казао је Пауновић.

Овде ће се гомилати људи у оном тренутку када се заоштри контрола ових граница, рекао је Пауновић и додао да су неке границе добро чуване али да људи пролазе, упркос свему.

„Недавно су на мађарској граници откривени подземни тунели који су, по нашим информацијама, били главни начин преласка границе у прошлој години. Број прелазака миграната преко границе је експлодирао у протеклих шест месеци. Раније је било око 10-20 ухваћених, а сада је од 80 па и до 150 дневно. Успех тих прелазака даје наду људима да ће и они моћи да пређу и зато се људи гомилају на граничном подручју“, сматра Пауновић.

Он је рекао да велики број миграната уопште није заинтересован за задржавање у Србији јер хоће што пре да крене даље и за њих је губљење времена да иду у камп.

„Они хоће да буду што ближе граници да би могли у оном тренутку када им њихов кријумчар да знак да крену на границу, да покушају да илегално пређу мађарску или неку другу, хрватску или румунску границу“, казао је Пауновић.

Додао је да уколико постојећи број центара није довољан, Србија мора да дозволи формирање дневних или ноћних центара што могу да буду и напуштени објекти, уз сагласност власника, и уз пуно присуство полиције која би требала да обезбеди да се локално становништво не узнемирава.

Упозорио је да ће ускоро избори, те се „може очекивати пораст инцидената, провокација према мигрантима“.

„Десничарске и антимигрантске странке које најављују излазак на изборе, потрудиће се да докажу своју сврсисходност и да се препоруче гласачима, где ће главне жртве, поред миграната, бити и локално становништво“, казао је Пауновић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко је бре од вас РЕЖИМСКИХ МАЈМУНА дозолио паравојски Рио Тинта да патролира по Јадру?!

Ко је бре од вас РЕЖИМСКИХ МАЈМУНА дозолио паравојски Рио Тинта да патролира по Јадру?!

5 (6) Поводом вести да је компанија Рио Тинто ангажовала приватно обезбеђење које патролира по …

Ко је одговоран за стање у "Крушику" и "Застава оружју", је ли бре?

Ко је одговоран за стање у „Крушику“ и „Застава оружју“, је ли бре?

5 (5) Ваљевски „Крушик“ сте довели на просјачки штап пошто сте га опљачкали и урнисали. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend