Табаковић: Не треба продавати Kомерцијалну банку

0
(0)

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да не би требало приватизовати Kомерцијалну банку већ је, као и Поштанску штедионицу, задржати у државном власништву.

„Да се ја питам Kомерцијалну банку не треба продавати јер је држава показала да уме да буде одговоран валсник банке, али ја сам гувернер, нисам акационар банке и не питам се о њеној продаји“, рекла је Табаковић новинарима на представљању извештаја о инфлацији. Додала да НБС само даје оцену репутације купца банке.

„Одлука о продаји Kомерцијалне банке је на страни државе и не очекујем да неко због мог става промени одлуку или да се наљути“, казала је Табаковић.

Истакла је да је Србија финансијски одговорнија и од неких већих држава у региону. Најбољу понуду за куповину 83,23 одсто акција Kомерцијалне банке у државном власништву дала је словеначка НЛБ банка и ускоро би требало да буду завршени преговори о понуђеним условима.

Табаковић: Привредни раст ове и наредне године четири одсто, и даље ниска инфлација

Народна банка Србије (НБС) проценила је да ће привредни раст Србије у овој и наредној години износити четири одсто због раста инвестиција, извоза и потрошње домаћинстава, а да ће инфлација остати ниска, рекла је данас гувернерка НБС Јоргованка Табаковић на представљању извештаја о инфлацији.

Расту инвестиција, по њеним речима, највише ће доприносити реализација инфраструктурних пројеката, унапређење пословног амбијента и повољнији извори финансирања приватног сектора.

Табаковић је истакла да су девизне резерве прошле године повећане за 1,9 милијарди – на 13,4 милијарде евра, што је додатно повећавало отпорност домаће привреде на екстерне шокове.

Она је указала да ће НБС и даље спроводити мере које ће гарантовати ниску инфлацију и стабилан девизни курс, што ће доприносити конкурентности привреде, расту запослености и стандарда грађана.

„Политике које дају резултате не треба мењати“, казала је Табаковић.

Према фебруарској централној пројекцији, међугодишња инфлација, која је на крају 2019. износила 1,9 одсто, у првој половини ове године кретаће се око доње границе циља након чега ће се постепено приближити централној вредности циља, али ће се до краја периода пројекције задржати испод ње.

У извештају НБС је наведено да је дефицит текућег рачуна у 2019. покривен нето приливом страних дирктних инвестиција пету годином заредом, које су према прелиминарним подацима износиле 3,8 милијарде евра.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и напредне економске убице продали Комерцијалну банка Словенцима

0 (0) Комерцијална банка продата је словеначкој Новој љубљанској банци (НЛБ) за око 500 милиона …

Мали: У наредне две до четири недеље уговор о продаји Kомерцијалне банке (видео)

3.7 (3) Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да очекује да у наредне …

Један коментар

  1. Откуд сада да се огласи гувернерка о продаји Комерцијалне банке? Шта се то догодило у међувремену , да је из пасивног стања прешла у активно?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend