У Аману почиње Свеправославно саветовање – о расколу поводом Украјине и Вартоломејевом папизму
фото: АП

У Аману почиње Свеправославно саветовање – о расколу поводом Украјине и Вартоломејевом папизму

Јерусалимски патријарх је поглаваре православних цркава позвао да размотре како измирити неке „делове Православља и повратити еухаристијско општење међу Црквама“. Мирење ће бити усмерено према поглавару Руске православне цркве, патријарху Московском и целе Руси Кирилу, и Цариградском патријарху Вартоломеју

* Кирил ће доћи у Аман, а Вартоломеј је објавио и да не долази и да нико осим њега нема право да сазива црквене саборе и свеправославна саветовања

* РПЦ – али не само она – оптужује Вартоломеја да наступа као `православни папа`.  Зато је могуће да ће се у Аману дирнути у тај осињак. Руски теолог Андреј Новиков указује: „Апсурдност ситуације је у томе што није могуће сазвати сабор који би судио Вартоломеју јер само он има право да сазива саборе. Он се тако заиста претвара у нешто слично папама. А одатле следи непроглашена догма о његовој непогрешивости која се ослања на то да му нико и низашта не може судити“

_________________________________________________________________________

КРОЗ неколико дана – 26. фебруара – треба да почне Свеправославно саветовање.

У главном граду Јордана, Аману, који се у време раног хришћанства звао – Филаделфија. Дакле: град братске љубави.

Иницијатор саветовања је Јерусалимски патријарх Теофил III који је поглаваре православних цркава позвао да размотре како измирити неке „делове Православља и повратити еухаристијско општење међу Црквама“.

Мирење ће – бар што се тиче Јерусалимског патријарха и његових намера – бити усмерено према поглавару Руске православне цркве, патријарху Московском и целе Руси Кирилу, и Цариградском патријарху Вартоломеју.

Москва је прекинула односе са њим и Цариградском патријаршијом због Вартоломејеве одлуке да обједињеним украјинским расколницима да аутокефалност.

Проблем је, међутим, и шири и дубљи јер РПЦ Вартоломеја сматра „самопроглашеним источним папом“. Многи га у Руској цркви зову и „фанарским папом“ (по Фанару, делу Цариградска у којем је седиште Цариградске патријаршије).

То је створило раскол у Православљу који није стигао до међусобног анатемисања Рима и Цариграда из 1054, али је на тој линији.

На Вартоломејеву страну су очекивано стале „грчке цркве“, укључујући и Александријску патријаршију, пољско и чешко православље.

На страни РПЦ су Антиохијска и Јерусалимска патријаршија, СПЦ  и још неке православне цркве, али се неке још не опредељују.

Нејасно је ко ће се све наћи у Аману. Вартоломеј неће, а ни грчки првојерарси, са којима се сагласила Православна црква Албаније.

У Аману почиње Свеправославно саветовање – о расколу поводом Украјине и Вартоломејевом папизму

Вартоломеј, Кирил и Теофил III

Вартоломеј је упозорио да Јерусалимски патријарх нема право да сазива саборе и свеправославна саветовања.

Кирил ће доћи сигурно, дошао Вартоломеј или не дошао.

У Атини су објавили да свеправославне саборе и саветовања има право да сазива само Цариградски патријарх.

Православна црква Грузије је такође објавила да неће доћи у Аман/Филаделфију.

Колико год да поглавара цркава да дође у Аман – то ће бити тек почетак пута. Вероватно дугог и трновитог.

Не само због раскола и Вартоломејевог папизма. У лобирање да се не иде у Аман најактивније се укључила и америчка дипломатија. Нарочито амбасадор САД у Атини Џефри Пајет који је одиграо једну од главних (и најпрљавијих) улога у државном преврату у Кијеву у фебруару 2014-те.

У Аману-Филаделфији већина православких цркава неће имати представнике. Међутим, тај скуп и не претендује да буде свеправославни сабор.

Отворено је питање: хоће ли „саветовање Теофила Трећег“ дирнути у оно на шта полаже право патријарх Вартоломеј?

Руски теолог Андреј Новиков указује:

«Апсурдност ситуације је у томе што, при досадашњем стању ствари, није могуће сазвати сабор који би судио Вартоломеју јер само он има право да сазива саборе. Он се тако заиста претвара у нешто слично папама. А одатле следи непроглашена догма о његовој непогрешивости која се ослања на то да му нико и низашта не може судити“.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Доњецк: Све личи на то да се Кијев спрема за нови напад на Донбас

Доњецк: Све личи на то да се Кијев спрема за нови напад на Донбас

Кијев се, према свим индикаторима, припрема да покрене нова борбена дејства у Донбасу, изјавио је …

Да ли је могло горе? Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Да ли је могло горе? Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови је патријарх Српске православне цркве. Он је 46. по реду поглавар …

Један коментар

  1. imamo i mi vartolomeja, ili bolje receno verolomitelja, ciji roditelji se u grobu prevrcu, svadjalicu naroda, umesto miroslava, slugu papista i satanista, cije ucenje donesose vukovi runom ovcijim ogrnuti sluzeci u americi.
    aj da pristigle na jarce smrdece krsti pa u pola jada, jok ovaj samo sa satanom se druzi i dekorise ga i bogu sa rogovima i kopitama zahvaljuje sto nam ga dade.
    pa ovaj njemu visoki care ti si pocetak i kraj svega, a onaj njemu ti si sveti nad svetima miro slave.
    Veliki i Jedini Bog zna svakoga za dela svoja nagraditi, a pomenutom vartolomeju valjalo bi bradu osmuditi i ko jarca za kolac vezati, u pustinji ostaviti na milost beduina, jer ovaj sto proda veru za veceru dobi ce od beduina sto mu pripada, do njegovog lica beloga, Sunca nevideloga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *