Повећање плата и пензија? Предизборно зајебавање народа

0
(0)

Зашто је Србија међу земљама са најнижим зарадама у Европи, како то да министри и високи владини функционери живе луксузно иако имају релативно скромне плате, како је министар Александар Вулин са платом од 800 еура купио стан од 240.000 еура, да ли се повећањем плата и пензија купују гласови уочи предстојећих избора у Београду? То су питања на које покушава да одговори Радио Слободна Европа.

У Србији се води полемика да ли је у питању стварно повећање плата и пензија, као што каже влада, или само враћање онога што је запосленим у јавном сектору и пензионерима одузето новембра 2014. године, као што тврде владини критичари.

– Пензионери чије су пензије новембра 2014. године биле преко 40.000 динара после овог повећања неће имати онолико колико су тада имали. То се односи и на оне запослене у јавном сектору који ће добити повећање од пет посто, јер неће сви добити десет процената. Можда ће неки номинално имати више, али, ако се узме у обзир раст цена за ове три године, мало ко ће реално имати више – објашњава познати економски новинар Милан Ћулибрк и додаје:

– Код нас постоји изрека – ако лаже коза, не лаже рог. Вучић је својевремено обећао да ће до краја 2017. године просечна плата у Србији бити 500 евра. После је то смањио на 450. Бројке су неумољиве. Сетимо се колике су биле просечне плате у време Анте Марковића. Зато је демагогија причати да ће плате бити веће него икада. Нажалост, зараде у Србији су међу најнижим у Европи.

„Вучић је научио да меша бабе и жабе“
Поставља се питање како онда Вучић може да тврди да ће након овог повећања плате у јавном сектору бити веће него икада? Он поручује критичарима: „Прекините да лажете. Наставник у средњој школи имаће плату за 11 одсто већу него што је имао пре смањења“. Ко овде лаже?

– Председник Вучић је навикао да говори шта хоће. Било би добро да видимо како је он ту рачуницу извео. Вучић је научио да меша бабе и жабе, узима једне бројеве одавде, друге оданде и излази са рачуницама које су полуистините. Његове рачунице у начелу нису тачне – тврди економски новинар Мијат Лакићевић.

– Сигурно је да ни после овог повећања великом броју грађана Србије плате и пензије неће бити враћене на ниво од пре три године. Чак и они који буду имали минимално реално повећање то неће осетити, јер стандард овде већ годинама пада. Задатак владе је да обезбеди раст економије и раст плата и пензије, а наша влада се поноси чињеницом да су плате само мало мање него што су биле пре три године. То је апсурдно – додаје Лакићевић.

– Међутим, Вучић се не ослања само на маркетинг и на режимске медије. Да би обезбедио бираче он користи силу, уцене, подмићивање. То су његова средства владавине. У свему томе најопасније је што се не види начин како се ефикасно супродставити тој његовој машинерији. Ја верујем да је то могуће и да су београдски избори велика шанса за то, али све зависи од тога шта ће да уради опозиција – закључује Лакићевић.

РСЕ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

„Преурањено“ је говорити шта ће бити с пензијама

4.2 (5) Фискални савет предлаже да се због пандемије вируса корона пензије у 2021. усклађују …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend