Празна обећања: Србија није извезла ни килограм меса у Кину

Празна обећања: Србија није извезла ни килограм меса у Кину

0
(0)

Упркос помпезним најавама из Владе прошлог маја, ниједно јагње из Србије није отишло за Кину у првих седам месеци ове године, показују подаци Привредне коморе Србије.

Смањио се сточни фонд Србије

На Пољопривредном сајму у Новом Саду одржаном у мају, министар пољопривреде Бранислав Недимовић објавио је да је Индустрија меса Ђурђевић прва која је добила дозволу да извози јагњетину у Кину и како би „до краја јуна“ још осам кланица требало да добије исту ту дозволу.

Директор ИМ Ђурђевић је тада Данасу потврдио ту вест и рекао како планирају да у „у наредна два месеца“ пошаљу првих 3.000 јагњади за Кину. Међутим, према подацима ПКС, није забележен никакав извоз меса у ову далекоисточну земљу.

„Није било извоза јагњећег и овчијег меса у Кину за првих седам месеци. Што се тиче других врста меса такође није било извоза у Кину“, истиче се у одговору Удружења за сточарску производњу Удружења за сточарску производњу и прераду сточарских производа ПКС.

Према плановима ИМ Ђурђевић, о којима је директор ове кланице из Пећинаца Ђорђе Кузминац причао, пробни извоз требало је да буде реализован најкасније до краја јула. Међутим, то се није десило, а када ће, не зна се.

Недимовић је пролетос такође најавио да би до краја године требало да стигну и дозволе за извоз сувих шљива, млека, осталих врста меса.

– Што се тиче говеђег меса, неопходно је да се заврши још само неколико детаља и врло брзо ћемо моћи у Кину, такође у неограниченим количинама, да извозимо и говедину – рекао је он.

Од „неограниченог“ извоза за сада, очигледно нема још ништа.

У Србији је крајем децембра прошле године, према подацима Републичког завода за статистику, било 1,66 милиона оваца, што је за 6,9 одсто мање него у претходном периоду. Крајем 2016. у Србији је било и три милиона свиња и нешто мало мање од 900.000 говеда. Цео сточни фонд у 2016. мањи је него ранијих година.

У односу на десетогодишњи просек (мерено од 2006. до 2015) укупан број говеда тренутно мањи је за 8,9 одсто, свиња је за 12,6 одсто мање, коза за 19, 1 одсто, док је оваца у просеку више за 4,1 одсто.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трговински споразум ЕУ и Kине лоша вест за САД

Трговински споразум ЕУ и Kине лоша вест за САД

5 (2) Мало је рећи да су у Вашингтону остали непријатно изненађени. Неки су били …

Црно се пише ивањичком кромпиру

Црно се пише ивањичком кромпиру

5 (5) Чувени ивањички кромпир ове године није стигао до купаца. На тоне га је …

Један коментар

  1. Шта може у Кину да извезе? Месо из јужне Америке
    као што извози Пољске јабуке у Русију, лажов !!!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend