Преко 300 професора и доктора наука предало захтев ректору Универзитета у Београду да поништи докторат Синише Малог

Преко 300 професора и доктора наука предало захтев ректору Универзитета у Београду да поништи докторат Синише Малог

0
(0)

Група професора и доктора предала је у Ректорату Универзитета у Београду захтеве да се поништи докторат градоначелника Београда Синише Малог, јер сматрају да је тај рад плагијат и да се Мали не промовише у звање доктора наука, а да чланови комисије пред којима је бранио докторску тезу буду процесуирани пред етичком комисијом.

Тај захтев потписало је 339 доктора наука, а они чекују да се захтев нађе и на дневном реду неке од предстојећих седница Сената Универзитета, јер сматрају да би процесуирањем овог случаја Универзитет могао да донесе процедуре за сличне случајеве.

Један од иницијатора тог захтева Душан Теодоровић рекао је новинарима уочи предаје захтева да група тражи да ректор Универзитета Владимир Бумбаширевић хитно реагује, јер он према прописима то може, када се дуго не решава питање спорног доктората.

У захтеву упућеном ректору Бумбаширевићу, група тражи да ректор хитно интервенише коришћењем постојећих правних процедура или изменама процедура и наводе да је обавеза ректора да „сачува углед Универзитета, високог образовања и научних звања у друштву (у Србији), али и свету“.

„Пре три и по године колега Раша Карапанџа открио је плагијат у докторату Синише Малог. Од тада је као шпанска серија, мењају се једна па друга комисија… Група људи, коју чини више од 330 професора, међу којима осам академика, сматра да се доста чекало“, рекао је Теодоровић и додао да је приметан недостатак храбрости професора Факултета организационих наука (ФОН) на којем је Мали бранио докторат и посебно захвалио професору тог факултета Божидару Раденковићу, што је био храбар и једини са тог факултета потписао захтев.

Он је додао да не жели да се ова тема политизује и да у Србији постоји велики број лажних доктората на приватним и државним универзитетима и најавио да ће та група наставити да се бави свим спорним докторатима, међу којима је навео и докторате председника општине Нови Београд Александра Шапића, гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

„Не разумем ту нушићевску потребу да се прикачи та титула доктор“, рекао је Теодоровић.

Бивши помоћник министра просвете за високо образовање, виши научни сарадник у Институту за физику Милован Шуваков рекао је да је случај доктората Синише Малог посебно занимљив, јер је он јавна личност и да је његов докторат „без сумње плагијат“.

Упитан због чега се док је био у Министарству просвете, науке и технолошког развоја није бавио питањем доктората Синише Малог, када је та афера избила у време док је он био на државној функцији, Шуваков је рекао да Министарство не треба да се меша у послове Универзитета и да треба да се зна шта је чија надлежност и да се нада да ће то и овог пута бити тако.

Он је додао да је Министарство тада олакшало проверу докторских радова.

Председник Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду Драгор Хибер изјавио је раније да тај одбор није надлежан да реагује у случају оспореног доктората градоначелника Београда Синише Малог док не буде донета првостепена одлука на ФОН-у.

Мали је 2013. године на ФОН-у одбранио докторску тезу под називом „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – теоријске концепције и искуства Србије“. На сајту Пешчаника 9. јула 2014. објављен је текст професора Раше Карапанџе у којем се наводи да је плагирано 33 одсто или више текста тог докторског рада.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како ће Синиша Мали сам себи да контролише порекло имовине?!

Како ће Синиша Мали сам себи да контролише порекло имовине?!

3 (2) „Министар Синиша Мали биће прва особа која ће се наћи на удару новог …

МАРИНИKA ТЕПИЋ: Вучић, Мали и власник Курира извели пљачку године – 100 милиона евра! (видео)

МАРИНИKA ТЕПИЋ: Вучић, Мали и власник Курира извели пљачку године – 100 милиона евра! (видео)

5 (7) Српска напредна странка умешана је у пљачку године, власнику Курира Игору Жежељу дала …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend