понедељак , 23 новембра 2020
Bavarian premier Horst Seehofer (CSU) speaking during the CDU party conference in Karlsruhe, Germany, 15 December 2015. PHOTO: MICHAEL KAPPELER/DPA

Премијер Баварске ултимативно затражио Меркеловој да заведе ред на државним границама

0
(0)

Тина ФОРДХЕМ, главни глобални стратег за политику Citi Research (Citigroup): „Прошле године је све бринуо могући излазак Грчке из еврозоне. Однедавно неки говоре и о могућем изласку Велике Британије из ЕУ. Међутим, сада је на хоризонту нови и досад најозбиљнији ризик: „излазак“ Ангеле Меркел. Она може отићи са функције и пре избора 2017-те, а то је за ЕУ ризик који је може највише дестабилизовати. Ризик који ће се одразизи и на тржишта“

ПРЕМИЈЕР Баварске Хорст Зехофер, чија је Хришћанско-социјална унија коалициони партнер њене Хришћанско-демократске уније, поставио је Ангели Меркел ултиматум: ако током наредне две недеље на немачким границама не буде уведен ред – обратићу се Уставном суду Немачке.

Зехофер је утицајном недељнику Der Spiegel открио: „У писаној форми ћемо у наредних 14 дана затражити од федералне владе да на границама успостави одговарајући законски ред и односе. Ако то изостане, влади Баварске неће преостати ништа друго него да се обрати Уставном суду Немачке“.

Зехофер је претходних дана већ најављивао обраћање федералном Уставном суду: ако Берлин не направи промене у миграционој политици земље.

Влада Баварске већ је упозоравала меркелову да су исцрпљене све њене могућности за даљи пријем миграната и избеглица. Међутим, Меркелова је све до дана одбијала да постави било какав „плафон“, односно да пристане на захтеве да де ограничи њихов улазак у земљу (Зехофер је иницирао да се прими још највише 200.000).

Јуче је Business Insider објавио ову процену Тине Фордхем, главног глобалног стратега за политику Citi Research (Citigroup) Тину Фордхем: „Прошле године је све бринуо могући излазак Грчке из еврозоне. Однедавно неки говоре и о могућем изласку Велике Британије из ЕУ. Међутим, сада је на хоризонту нови и досад најозбиљнији ризик: „излазак“ Ангеле Меркел. Она влада већ целу деценију, а сада је њена позиција први пут дошла у питање. Она може отићи са функције и пре избора 2017-те, а то је за ЕУ ризик који је може највише дестабилизовати. Ризик који ће се одразизи и на тржишта“.

Фордхем посебно наглашава: „Криза са избеглицама и мигрантима може дестабилизовати Европску унију горе него што би је дестабилизовао излазак Грчке. Али, хоће ли та криза уништити европског политичара какав је Меркелова?“

Рејтинг Меркелове је у августу прошле године био 67 одсто, а сада је 49 одсто, са тенденцијом даљег пада.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Неће ни ћурка на свадбу па ко је пита

0 (0) емачка канцеларка Ангела Меркел одбацила је данас спекулације да ће поднети оставку пре …

Ма дај бре терајте се више са том распалом ЕУ у три лепе

0 (0) Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон наговестили су земаљама Западног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend