Преминуо Раша Попов

Београд – Дечји писац, глумац и новинар Раша Попов преминуо је у 84. години у Београду.

Како је за „Блиц“ рекао његов син, Попов је преминуо јуче.

„Свезналица, аутентични мудрац и Орфеј нашег доба“, најбољи су епитети којима је на Википедији описан новинар и књижевник Радивој Раша Попов. У време приказивања серијала „Фазони и форе“ био је помало свачији деда.

Рођен је 26. јуна 1933. у Мокрину. Иако је више волео историју, 1952. Попов се определио за студије књижевности у Београду. Новинарску каријеру почео је у новосадском Дневнику, а радио у листу „Младост“, у Радио Београду, у Телевизији Београд. Био је лектор за српскохрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему и главни уредник издавачке куће „Матица српска“.

Добитник је многобројних признања, најскорија награда за животно дело „Доситеј Обрадовић“, писале су прошле године „Новости“.

 Ништа чудно, ако се зна да је већ у трећој години, захваљујући оцу, листао енциклопедију „Свезнање“, а са девет први пут прочитао Доситејев „Живот и прикљученија“.

Интелектуално је сазревао уз Макавејева, као књижевник када му је „селектор“ био Васко Попа у „Последњој шанси“ на Ташмајдану, одакле су кретале најлепше идеје. Из њих су настале незаборавне емисије за децу „Невен“, „Шешир без дна“, „Радост сазнања“.

Иза себе је оставио двоје деце – ћерку Дијану и сина Бојана.

Својевремено је објаснио шта га је натерало да се одрекне новинарства и окрене писању за децу: „Свом сину Бојану, свештенику у Москви, испричао сам бар хиљаду бајки пред спавање, а ћерки Дијани, после седам година, још хиљаду. Само сам једну записао. А кад ми се родила унука Маша, одједном сам добио однекуд чудом дар да певам и пишем за децу. За њу сам написао своју прву књигу за децу, ‘Жабац који не зна да ћути’. Изашла је 1987. Тај жабац сам ја, али и Змај Јовин жабац који нема слуха“.

Вести

Актуелно

Раша Попов после напада Цигана: Лоше се осећам

Српски књижевник изјавио је да се осећа лоше пошто су га данас напали дечаци 10 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons