Прешево: Шиптари деле пацке Србији

Прешево: Шиптари деле пацке Србији

0
(0)

Пошто је Филе исказао нескривено задовољство предајом дела територије Србије Шиптарима са Косова и Метохије, и указао пуно поштовање властима Србије на „храбром и одлучном кораку на путу ка европској будућности“, при чему се превиђа да је овде исказанабудућност Европе али не и будућност Србије; а док се баронеса закитила још једном ловориком добијену од европских корпорација и влада које имају своју рачуницу, албански лидери са Југа Србије, су дрско и надмено поделили лекције властима наше државе!!!

“Дух споразума постигнутог у Бриселу између Београда и Приштине под надзором Европске уније, требало би да се прошири у Прешевској долини,” изјавили су “лидери две општине Рагми Мустафа (Прешево) и Нагип Арифи (Бујановац), и нагласили да обзиром на постигнути договор у Бриселу, следе даљи разговори између представника албанске Долине” и Влада Србијеуз међународно посредовање.

Рагми Мустафа, је наставио у истом тону, закључивши да “споразум постигнут између Приштине и Београда, без додиривања суверенитета Косова, представљавелико достигнуће за демократске токове и збивања на Косову и велика је лекција за Србију, како се носити са мањинама и како да се понашају са Албанцима у Прешевској долини.

 

Даље, он говори да “…из тог разлога албанско и албанско руководство у Прешевској долини на крају ће бити посвећени постизању истог нивоа права Албанаца у Прешеву, Бујановцу и Медвеђијер права која имају Срби на Косову, треба да уживају Албанаци у Прешевској долини.

Нагип Арифи каже да су много пута од “стране косовских и међународних институција тражили да проблеме Албанаца из Прешевске долине треба решавати у преговорима, али је такав захтев игнорисан, међутим, уговор који је потписоПремијер Дачић, Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе, али и њихови лидерису поздравили, јер је постигнут мир.

Даље наставља истим политичким тоном, “да сада остаје да се види како ће се спроводити споразум, посебно на северу Косова, јер до сада није био суверенитет Косова до његовог последњег угла.

„Потребна нам је међународна заједница да изврши притисак на владу Косова и Албаније да помогне спроведе принцип реципроцитета, јер та висока демократија која важи за мањине на Косову, треба да се постигне за друге мањине у региону, а посебно за Албанце Прешевске долине „, рекао је Арифи, и додао “да су политичке партије Албанаца у Прешевској долини” развиле платформу, која је послата међународној заједници, а посебно Амбасадама САД, ЕУ и ОЕБС-а , Влади Србије и Косова”.

Арифи је у истом тону ударања пацки Србији, наставио са критиком Србије како :” .. раније постигнути договори измедју Албанаца и Срба, се нису примењивали и било је лоших искустава по том питању, а сада Србија треба да покаже да споразуми које раније они нису могли да правилно спроводе, овај пут је постигнут договор, где је закљуцено да је ЕУ 24 сата дневно дадиља за примену и спровођење овог споразума”.

„Овог пута, ми верујемо да Србија неће моћи да избегне одговорност која је преузела међународна заједница. Поред ЕУ, у овом аранжману су умешани амерички Кфор и Еулекс структуре и, по мом мишљењу, је велика могућност да се пренесе пунаодговорност међународне заједнице која ће се бавити Србијом у спровођењу овог споразума, јер не постоји препрека од косовских власти да зауставе овај посао и да ћепродужити суверенитет на целој територији Косова „, рекао је Мустафа, “према комсваки успех добро је прихваћен на Косову и у Прешевској долиниа то је да се и овде уживају достигнућа Косова”.

Он је жалио што “…се од стране Косова до сада спречавало значајно ангажовање Албанаца из Прешевске долине, али и Албанија има као обавезу да брине о Албанцима ван подручја”.

Он сматра “…да ће Долина у будућности бити део братске бриге Републике Косова.Влада Косова чини оно што може да уради, док је у свом Уставу, а РепубликаАлбанија је дужна да обезбеди Албанцима ван Албаније земљиште и верујем да у будућности неће бити већег занемаривања Албанаца Прешевске долине. Свакако поздрављамо споразум иако имамо страх да ће бити проблема у примени споразума, јер Србија покушава да такве споразуме не поштује, иако је овај пут је гаранција у Бриселу”.

А власт Србије, као и до сада, (не)зна шта јој је даље чинити…

 

©Гето Србија

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Терористичке ћелије Исламске државе у Аустрији су војно-политичке структуре које контролише врх Турске

Галијашевић: Терористичке ћелије Исламске државе у Аустрији су војно-политичке структуре које контролише врх Турске

5 (8) * Терористички напад у Бечу је извео Албанац Кујтим Фејзулај. Међутим, у Аустрији …

melit ibrahim mosque ottakring

Аустрија наредила затварање „радикалних џамија“ у Бечу

5 (3) Аустријски министри унутрашњих послова и интеграција наредили су затварање „радикалних џамија“ након смртоносног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend