fbpx

Прети епидемија биљних болести, угрожене све врсте воћа

0
(0)

БЕОГРАД – Огромне количине падавина и непрекидно влажење лишћа и други биљних делова створили су идеалне услове за инфекцију и развој биљних болести, па чак и појаву епидемија, упозорили су агрометеоролози, додајући да су све воћне врсте угрожене.

Додатни проблем у пољопривредној производњи представља и немогућност уласка у засаде и усеве ради спровођења мера заштите, указали су стручњаци Републичког хидрометеоролошког завода. Чим временски услови дозволе, неопходно је извршити заштиту усева и засада од наведених паротена, напомињу из ХМЗ.

Јабукама прете нове инфекције чађаве пегавости листа и краставости, пошто је болест већ увелико присутна. На свим врстама коштичавог воћа се појавила шупљикавост листа, вишње и трешње су угрожене од пегавости листа и ране дефолијације.
Воћне врсте су угрожене и од трулежи плодова, монилиозе и сиве трулежи.Киша праћена ветром је откидала листове, плодове, ломила гране и читава стабла. У оваквим условима, због повреда биљних делова и постојања инфективног потенцијала у засадима јабучастог воћа, дошло је до појаве бактериозне пламењаче. Када је реч о ратарским културама, кромпиру прети опасност од епидемије пламењаче.

Дошло је и до трулежи већ посејаног семена, тако да су знатне површине под кукурузом пресејане. На стрним житима су штете од болести велике. Посебно су присутне рђа, пегавост листа, пепелница и фузаријум. Поред тога, на усевима пшенице је регистровано и полегање биљака.

Додатни проблем у пољопривредној производњи представља и немогућност уласка у засаде и усеве ради спровођења мера заштите, указали су стручњаци Републичког хидрометеоролошког завода. Чим временски услови дозволе, неопходно је извршити заштиту усева и засада од наведених паротена. Висока влажност ваздуха и пораст температура у другом делу седмице омогућили су појаву лисних ваши, напомиње се на сајту РХМЗ.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подршка народу банатског села Делиблато, који својим телима и колима спречавају долазак илегалних миграната

5 (15) Подршка народу банатског села Делиблато, који својим телима и колима спречавају долазак илегалних …

Врање: Вучићев лекар усред епидемије дао 8,4 милиона за кафану из буџета

4.8 (16) Локална власт СНС-а у Врању, на челу са градоначелником Слободаном Миленковићем, лекаром по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *