„Власт користи вирус за политичке обрачуне, Вучић покушава да у време кризе буде Бог“

4.9
(19)

Јована Поповић из Кикинде ухапшена је у уторак и спроведена у истражно одељење затвора Забела, јер, наводно, није поштовала мере самоизолације, у коју је, према њеним речима, нико није ни упутио. Адвокат Божидар Прелевић за Директно каже да се хапшењем људи са КТВ Зрењанин, па Јоване, власт обрачунава са политичким неистомишљеницима, а да један човек прави врховно бешчашће и да свако коришћење несреће, а пандемија јесте несрећа, у политичке сврхе, до те мере је неморално, неетично и супротно закону, да је на нивоу профитерства

Наш портал дошао је у посед Предлога који је Основном суду у Кикинди упутило Основно јавно тужилаштво, које тражи да се Јовани Поповић одреди притвор у трајању од 30 дана.

Како се наводи, против ње се води поступак због основане сумње да је извршила кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије, те „да се због могућности да у кратком временском периоду понови кривично дело, осумњиченој одреди притвор“.

У свом исказу тужилаштву, Јована Поповић је рекла да је 14. мата прешла границу са Србијом из Црне Горе, где је наступала са дувачким оркестром из Кикинде, и да јој нико од надлежних државних органа на граници није рекао да има обавезу да 14 дана буде у кућној изолацији, те да није добила званично решење о кућној изолацији, и да јој је само скренута пажња да у наредних 14 дана смањи контакте због пандемије коронавируса. Што је, како је навела, и урадила. Али, није знала да јеу обавези да не излази из куће.

У Црној Гори тада није био утврђен нити један случај коронавируса. Дакле, Јована тада није долазила из угроженог подручја.

Ухапшена је 24. марта, десет дана по повратку кући, док је била код свог дечка.

Због непоступања по одредбама Владе Републике Србије, и по Одлуци о проглашењу болести Цовид-19, те кршења самоизолације, Основно јавно тужилаштво у Кикинди тражи да Јовани буде одређен притвор од 30 дана. Као доказ, тужилаштво је приложило извод из система електорнске евиденције Министарства унутрашњих послова о евидентираним лицима, којима је одеђена самоизолација, али Јовани ништа није уручено.

Влада Србије је 17. марта донела Наредбу о спровођењу и организовању карантина. Дакле, три дана након што је Јована прешла границу. Док је одлука о доношењу оваквих решења усмено саопштена јавности 18. марта.

Адвокат Божидар Прелевић у разговору за Директно.рс рекао је да наџени органи најпре треба да пронађу друге људе који су са Јованом прешли границу, и провере да ли су и они само усменим путем обавештени да избегавају контакте.

– Када би рекли да ни они нису добили никакву одлуку написмено, да морају бити у самоизолацији, па чак ни да им то није децидно речено, онда предлог Тужилаштва не би имао основа. Ако Јована ништа није потписала, не постоји нико ко ће моћи да каже ко је царински службеник или полицијски, који јој је тако нешто рекао. Одлука о самоизолацији се мора уписати негде – објашњава Прелевић и додаје:

– Уколико је наш држављанин прешао границу пре него што су уведене мере о обавезној самоизолацији и пре него што је Министарство унутрашњих послова Србије одлучило ко ће и коме давати налоге, ти налози о самоизолацији се морају издавати на име и презиме, и особа на граници мора да потпише тај налог, да је са тиме упозната, и то тек тада производи обавезу. То да смањи контакте ако долази из подручја које није у том моменту било захваћено вирусом корона, није обавезна самоизолација и не могу се онда примењивати такви прописи у односу на такву особу. Ту онда нема дела, и не може се кривично гонити – каже саговорник Директно.рс.

Прелевић наглашава да власт очигледно користи епидемију, не би ли прогурали ствари које не могу да прогурају мимо епидемије.

– Пандемијска криза се користи за обрачун са људима који су неистомишљеници. Ако на овај случај Јоване Поповић додате случај КТВ Зрењанин, напад на лекаре што се не враћају, а претходно сте их избацили, а с друге стране напад на држављане Србије који се враћају, и тај напад долази само од једне особе, онда је занимљово питање, које никад неће бити постављено на државним медијима – да ли људи који гласају за ту политичку опцију гласају и за такве потезе? Јер ако гласају, онда смо у озбиљном проблему. Сада када погледате како је прошао Лука Јовић, и како ће да прође Јована Поповић, видите да неко покушава да буде Бог. А тај покушај да будете Бог у време кризе је врховно бешчашће. Сматрам да је свако коришћење несреће, а пандемија јесте несрећа, у политичке сврхе, до те мере неморално, неетично и супротно закону, да је на нивоу профитерства – закључује Прелевић.

У вези са овим случајем контактирали смо тужилаштво у Кикинди, али до објављивања текста нисмо добили одговоре.

Јована Поповић бави се певањем и са секцијом „Правда за рокенрол“ путем песме „Багра“ у продукцији РТВ ВК из Кикинде, изазвала је бурне реакције јавности оштром критиком актуелне власти. Јована је у крцатој „Комбанк дворани“ на скупу уједињене опозиције у Београду отпевала ову песму.

Да ли се за Јовану Поповић захтева притвор због њеног ангажовања? Бунта који је исказала кроз речи поменуте песме, и ставом да, како је тада рекла за Директно.рс, „у Србији влада медијски терор, траје нагњечење или плаћена тишина, ваљда због очувања и заштите ИQ“?

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИСТО СРАЊЕ, НОВО ПАКОВАЊЕ: Направите владу са 30 министарстава па сви владајте говеда једна!

3.4 (5) Мандатарка Ана Брнабић саопштила је имена министара, осим једног ресора који је припао …

Финансијер СНС-а и дилер оружја оштетио Заставу за 3,5 милиона €

5 (4) Послови повезани с трговцем оружјем Слободаном Тешићем поново су под лупом јавности, овог …

3 Коментара

  1. Čini mi se da je za alekbabu najjači okidač kad neko kaže da je slobodan. Zbog nečeg ovaj ludak ne može da podnese ništa slobodno. Sve mora da bude zarobljeno i sputano, verovatno zato što se on tako oseća.
    Pogledajte ovo saopštenje g. Dragana Filipovića: https://www.youtube.com/watch?v=Ft6uS_utOJg
    Osim savršeno sročenog saopštenja, bogatog rečnika i visoke jezičke kulture, ovaj čovek postavlja savršenu, vrlo detaljnu, sveobuhvatnu i tačnu anamnezu ludaka.
    Istovremeno pogledajte pažljivo i video materijal koji teče paralelno sa saopštenjem. U jednoj sekvenci vidimo ludaka kako jede. Šokirao sam se. Taj degenerik ne ume ni da jede kao čovek, nego nešto žvaćka kao niko živ, kao pacov. On je defektan, sa njim nešto krupno nije u redu. Kao da mu nedostaje deo mozga. Nadrljali smo ako ga hitno ne smenimo.

  2. Da se be sgvatu pogrešno, nemam ja ništa protiv hendikepiranih ljudi. Njima je Bog odredio takav život i samo on zna zašto je tako trebalo da bude. Ali imam protiv da jedan degenerik vodi srpski narod i državu. To se nikako ne može dobro završiti. Čeka nas pakao ili krvavi rasplet. Požurimo, pohitajmo u susret dogadjajima da umanjimo štetu koju će nam napraviti čovek sa pola mozga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend