Вирус подела довео унију пред распад: Епидемија оголила шупљине у ЕУ

5
(2)

ДА ли је корона посејала вирус поделе у Европској унији, као што се све чешће може чути у европским црнохуморним политичким пошалицама? Судећи по изјавама појединих европских лидера и аналитичара, пандемија је напете односе у Унији довела до пуцања.

Упркос изјави француског председника Емануела Макрона да ова криза не може да се превазиђе без јаке европске солидарности, управо је солидарност оно на чему ЕУ пада од почетка пандемије новог вируса. Унија, окрњена мигрантском кризом, „брегзитом“ и растућим евроскептицизмом на Балкану не успева да се сагласи око кључних ствари ни у кризи изазваној вирусом корона.

Како се забринутост због ширења заразе ширила, тако су се европске земље све више окретале себи занемарујући остале чланице које се налазе у већем проблему – пре свих Италију и Шпанију. Заједничког одговора и даље нема, чак ни слагања око тога у ком правцу треба ићи. Најогорченија је Италија коју, због свега што се дешава ових дана, многи виде као следећу земљу која би могла да напусти ЕУ.

Бесни су, међутим, и други. Аустријски канцелар Себастијан Курц љут је јер је Немачка на граници две недеље задржала камионе који су превозили заштитне маске за његову земљу.

– Европска унија мораће да се суочи са критичком расправом и са објашњавањем када криза прође – рекао је Курц.

Бивши немачки вицеканцелар Габријел Зигмар рекао је да би ЕУ могла да се распадне после кризе са вирусом корона, ако се не покаже солидарност. Он је казао да се показало да је ЕУ добро функционисала у благостању, али да је на највећем тесту заказала. Критиковао је и Немачку која би према његовом мишљењу требало да повећа свој јавни дуг да би помогла Италији и Шпанији, јер сама има велику корист од благостања Европске уније.

Разочарање: Сцена из Италије

Међутим, управо се Немачка, због страха од „спајања дугова“, супротставила идеји Француске да се емитују такозване корона обвезнице. Видео-конференција европских лидера о мерама у борби против вируса корона и последица пандемије због тога је пропала, а француска министарка за европске послове Амели де Моншалин рекла је да ће начин на који ЕУ одговори на претње ковида-19 одредити њен кредибилитет и корисност:

– Уколико је Европа јединствено тржиште само у добра времена, онда она и нема смисла.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се у првој великој кризи показало да Унија не функционише:

– Подбацила је и са функционалног и са вредносног аспекта. Показало се да нема солидарности ни унутар саме ЕУ, а камоли према земљама у њеном окружењу. Кредибилитет ЕУ је већ урушен и ово је тачка од које се може очекивати даљи суноврат. Вероватно неће бити драстичних дешавања, али опадање поверења ће се наставити. У року од две или три године требало би очекивати озбиљна прекомпоновања унутар ЕУ – каже Анђелковић.

ДЕЛОР: СМРТНА ОПАСНОСТ

НЕКАДАШЊИ председник Европске комисије Жак Делор (94), који је имао једну од кључних улога у стварању Европске уније какву данас познајемо, поручио је да клима која влада између шефова држава или влада и недостатак европске солидарности у тренутној ситуацији стварају смртну опасност за ЕУ.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Антихришћански вандализам у Белој демонији ака Европи достиже врхунац

4.3 (3) У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend