Привреда дужна 80 милијарди динара за енергенте

Привреда дужна 80 милијарди динара за енергенте

0
(0)

ПРИМЕР параћинске стакларе, која своје дугове од 940 милиона динара за струју и гас одбија већ месецима да плати – следи више од 65.000 предузећа у Србији. Заборављени рачуни фирми за енергенте премашују невероватну цифру од 80 милијарди динара!

Дужници су махом заштићене државне фирме међу којима су велике фабрике, топлане, дистрибутери, али и здравствене установе, јавна локална предузећа…

Укупан дуг за електричну енергију целе привреде не премашује 20 милијарди динара, а у њему учествује више од 60.000 фирми. Према подацима „ЕПС Снабдевања“, најдебљи неплаћени рачуни налазе се код – комуналних и осталих јавних предузећа по градовима Србије, као и фирми које држава и даље штити. Већина фирми са којих је скинут државни „штит“ је, пак, отишла у стечај или на рачуну има само минус, па нема ни одакле да се наплати дуг за киловате.

За електричну енергију дугују јавна предузећа за водовод и канализацију, одношење отпада, јавну расвету, али и топлане које послују широм Србије.

– Најмање плаћају фирме у реструктурирању – кажу у једној од дистрибуција. – Оне уједно имају и највеће рачуне, који се годинама гомилају.

Краћа је листа дужника међу предузећима који нису платили рачун „Србијагасу“. Ипак, њихов дуг је немерљиво већи, првенствено због проблема са хемијским комплексом.

ГРАЂАНИ

ДОМАЋИНСТВА и сама имају велике заостале рачуне за струју. Ипак, када се сви заједно споје, не прелазе бројку од девет милијарди динара. У питању су, у највећој мери, стари дугови од пре 2013. године јер је нови систем наплате повећао „послушност“ у плаћању струје. Чим потрошачи не плате дуг који премашује 10.000 динара – следи им искључење.
– Од укупно 126 милијарди динара, колико износе потраживања „Србијагаса“, чак 77,97 одсто чине потраживања према привреди – подаци су „Србијагаса“. – Око 12,28 одсто су даљински системи грејања, 8,84 дистрибутери. Има ту дужника и из просвете, здравствених установа и Војске.

Ипак, мала привреда у потраживањима „Србијагаса“ учествује са тек 0,11 одсто, а основни проблем овог гасног дистрибутера су предузећа у реструктурирању, која троше гас, а углавном га не плаћају.

СТАКЛАРА ТРАЖИ ОДЛАГАЊЕ

СРПСКА фабрика стакла затражила је од „Србијагаса“ додатни рок до краја недеље да плати свој дуг за гас, иако је требало да почну са измирењем пре три дана.

– Преко Министарства енергетике, СФС је затражила додатни рок до краја недеље за измирење обавеза, наводно због кашњења очекиваног прилива новца из иностранства – објашњавају у „Србијагасу“. – Дуговања Српске фабрике стакла за испоручени природни гас, без позајмица, износе укупно 700 милиона динара.

Према потписаном протоколу, део од 150 милиона динара, због којих се рачун фабрике налази у блокади, требало је да буде плаћен „Србијагасу“ закључно са 3. августом, док би преостала дуговања СФС требало да измири у року од 30 дана од потписивања протокола, односно до 27. августа.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

5 (3) Приходи грађана, осим оних запослених у државној администрацији, не прате трошкове живота, због …

Месна индустрија се суочава са проблемима због пада потрошње

Месна индустрија се суочава са проблемима због пада потрошње

5 (1) Док цене основних намирница попут житарица и биљних уља вртоглаво расту, пандемија је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend