Србија

Привреда у Београду замире, у граду све више празних локала

ГРАД Београд, који у свом власништву има око 1.600 локала, позвао је заинтересоване закупце да учествују у надметању за рентирање пословног простора. У понуди су чак 224 локала, цене по квадрату крећу се од 487 до 1.602 динара, зависно од зоне, а нуде се канцеларије, сале, магацини и простори за продају.

Очигледно да су криза и беспарица учинили своје. Број празних локала дуплирао се у односу на 2013. годину, када је град имао “само” 118 празних пословних простора. И цене су “јаче” у односу на претходне конкурсе, па се квадратни метар локала у Улици Стевана Христића, на Карабурми, у октобру прошле године могао изнајмити за 514, а сада за 713 динара.

За канцеларије веома је атрактивна “Београђанка”. У овој пословној згради тренутно “зврје” празне чак 42 просторије за које треба издвојити у просеку 752 динара по квадрату. Депозит у солитеру у Масариковој варира од 30.000 до 250.000 динара за салу од 163 квадрата.

Цене закупа приватног пословног простора које се издају преко агенција за некретнине, сличне су као и код канцеларија у власништву града. Квадрат локала на најатрактивнијим локацијама као што су Кнез Михаилова или Теразије месечно се може изнајмити за 10 до 20 евра. Град простор у пешачком пролазу испод палате “Албанија” нуди за 1.602 динара.

ДЕПОЗИТ

ЈЕДАН од услова да би се учествовало у јавном надметању је уплата депозита. За локале од 20 квадрата у четвртој зони креће се од 25.000 динара, док је, на пример, за ресторан од 348 квадрата у “Старом Меркатору” енормних 3.500.000 динара.
– Цене се већ годинама не мењају – каже Александар Југовић, из агенције “Еурорент”. – Исти је и број људи који траже локације за своје фирме, само се величина простора мења. Док једни, због проширења пословања траже веће локале, други се због штедње усељавају у мање канцеларије

Многи од понуђених локала који се налазе на конкурсу више година су празни. такви простори су смештени на мање прометним локацијама, а претходни закупци иза себе су оставили дугове. Пример је локал у Улици Милоша Поцерца 30. Због веома лошег стања, њему је потребно реновирање од “нуле”.

НАЈЈЕФТИНИЈЕ ЗА УМЕТНИКЕ

ОДБОРНИЦИ Скупштине града 24. октобра прошле године изгласали су одлуку по којој је град подељен на пет зона. Оне су, пак, подељене сходно врсти пословног простора, па потпуно различите цене закупа, иако су у истој зони, имају канцеларије, хотели, хостели, магацини, витрине, гараже и производне хале. Најповлашћенији су уметници, који за атеље треба да извоје свега 53 динара по метру квадратном.

 

М. Љ. ПОПОВИЋ/ М. Т. КОВАЧЕВИЋ, Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. То је последица уваљиваља мегамаркета.Шта је фалило нашим трговачким кућама-“Венац” из Руме,”Центрославија” из Новог Сада,”Центромаркет” из Београда, и још многих других.Само погледајте ко су власници уваљених маркета видећете ко је ту и колико мислио о домаћим трговинским ланцима.Слоба ће бити за све ове анђео.

  2. Izvršena je uspešna DEINDUSTRIJALIZACIJA (poznata kao “tranzicija”) prostora bivše Jugoslavije a Tito je forsirao Industrijalizaciju, Umesto naših kvalitetnih cipela i košulja kupujemo prozaično-nikakve kineske produkcije, kineska roba je zatvorila i laku industriju i zanatstvo kod nas a trgovina i Shop-centri su zatvorili naše robne kuće i trg. preduzeća,
    Radiće samo neophodna preduzeća; hrana, saobraćaj, lekovi, energenti, država, i sl.
    Ali neće dugo ni kod Kineza jer će se sve posle 2.020-25. g. dislocirati u Indiju i posle Afriku, itd. (pogotovo “trovačka” industrija koja ide prva),

  3. Bilo bi dobro da je samo u Beogradu, pogledajte Novi Sad i druge gradove. Veliki trzni centri su “procvetali” a malih prodavnica skoro da nema. O majstorskim zanatima da i ne govorimo. Na prste jedne ruke mozete nabrojati koji su zanati jos u zivotu. Tuzno…

  4. ШТО СЕ ТИЧЕ ЦЕНА ЗА УМЕТНИКЕ ТО ЈЕ АПСОЛУТНА ЛАЖ!!! Супруга и ја већ годинама покушавамо доћи до локала који би био коришћен као сликарски атеље. Којој год општини да смо се обратили рекли су нам да немају таквих простора (???). По граду гомила празних локала стоје, пацови и наркомани их користе, али кад смо се позвали на било који од њих, речено нам је да су под закупом и да се регуларно плаћају дажбине за њихов закуп. ПА КОМЕ СЕ ИСПЛАТИ ДА ПЛАЋА ЛОКАЛ КОЈИ НЕ РАДИ??? Чик погодите! Дакле држава ЛИЧНО, комотно учествује у организованом прању новца!!! Нико ни не проверава да ли је локал ПРИВЕДЕН НАМЕНИ што иначе по закону МОРАЈУ радити инспекцијске службе које су уредно и плаћене за то! Наравно, од наших пара! Још једна државна криминална акција! ХОЋЕ ЛИ НАПОКОН ДРЖАВА УХАПСИТИ САМУ СЕБЕ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!