fbpx

Професор осуђен због часа историје на Калемегдану

5
(1)

Наставници који се усуде да преношење школског градива не сведу на таблу, креду и уџбеник, већ своје ђаке воде на знамените историјске и културне локације – могу да заврше код судије за прекршаје.

Управо у таквој правној „зони сумрака” нашао се Зоран Павловић, професор историје у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”. Док говори о ономе шта га је снашло, у руци држи опипљив доказ да све то није само ружан сан. Црно на бело, у пресуди Прекршајног суда у Београду наведено је да је окривљени професор историје крив зато што је „пружао услуге туристичког водича, односно информације о културноисторијским карактеристикама локалитета групи деце учесника манифестације ’Мала матура – велико срце’, а не испуњава прописане услове из Закона о туризму”.

Проглашен је кривим зато што је основцима на Калемегдану говорио о престоници српске државе и изградњи бедема и кула Београдске тврђаве у доба деспота Стефана. Изречена му је мера опомене и наложено да школа у којој ради плати судске трошкове.

Павловић нема положен стручни испит за туристичког водича, али се и без тог сертификата одважио да деци скрене пажњу на материјалне трагове прохујалих времена, кад су се већ нашли на попришту националне историје. Зато је ова прича поучна и за све његове колеге којима није тешко да сувопарне лекције ђацима дочарају на терену.

– У обилазак Калемегдана тог 21. маја прошле године повео сам двадесетак ђака ОШ „Деспот Стефан Лазаревић” и њихове госте, децу са Косова и Метохије. Према плану манифестације „Мала матура – велико срце” коју су организовали Министарство просвете и науке, Министарство за Косово и Метохијуи град Београд, а та активност је и у складу са програмом и планом наше школе. Док смо пролазили поред куле коју је подигао деспот Стефан Лазаревић, деци сам објашњавао по чему је тај део тврђаве значајан. Тада нас је зауставила туристичка инспекција. Питали су ко сам и да ли имам лиценцу за обављање посла туристичког водича. Објаснио сам да се не бавим туризмом, да ме је школа упутила… Инсистирали су да направе записник. Није ми било јасно зашто ме легитимишу – препричава Павловић.

Лане у септембру му је стигао позив да се јави Прекршајном суду због оптужбе да је неовлашћено пружао услуге туристичког водича. Програм манифестације, изјава директора школе да је тог дана био на службеном задатку на основу годишњег плана рада школе, као ни други докази, нису били довољни за ослобађајућу пресуду. Упркос томе што наставник историје има право и препоруку просветних власти да ученике води у обиласке културноисторијских споменика – почетком овог месеца, стигла је пресуда: крив је!

– Не радим у туристичкој него у образовноваспитној делатности, по Закону о основама система образовања и васпитања. Због чега сам крив? Зато што у Закону о туризму не стоји да наставници могу да вође ђаке у обилазак споменика историје? Много је боље држати час историје на месту неког историјског догађаја, када за то постоје услови. Најмање 70 пута сам то и урадио за 11 година наставничког стажа. Зар је то за осуду – негодује Павловић.

Било би за осуду да је предавања на отвореном ђацима наплатио – пошто нема лиценцу, а „само” је професор историје. Намеће се и закључак да би школе убудуће за препоручену наставу ван учионице требало да ангажују и плате водича и да се надају да ће боље од наставника бити кадар да предавање прилагоди узрасту ученика и наставном програму.

Шире посматрано, испада да онај ко нема лиценцу туристичког водича не сме ни реч да зуцне о културноисторијским симболима Србије, нити да на њих укаже пријатељу незнанцу – да га не би „укебао” туристички инспектор. Ако је тако, право је чудо што туристичка инспекција није сачинила записник недавно када је Ивица Дачић, у својству потпредседника владе, и то пред камерама, француском министру за миграције Ерику Бесону са Београдске тврђаве показивао споменик који гледа на ушће и причао о планинама и брду које се на турском каже кале…

—————————————————-

ТУРИСТИЧКА ИНСПЕКЦИЈА

Контрола ваннаставних активности је надлежност просветне инспекције

Упитани да ли је туристички инспектор овлашћен да легитимише грађане, у Туристичкој инспекцији су објаснили да он „има право и дужност да утврђује идентитет запослених код привредних друштава, предузетника или огранка другог домаћег или страног правног лица као и физичких лица која обављају делатност и пружају услуге уређене Законом о туризму”. А на питање да ли наставници могу да воде ђаке у обилазак знаменитости или то могу да раде само водичи са лиценцом, оградили су се ставом да је контрола спровођења прописаних наставних и ваннаставних активности у надлежности просветне инспекције.

ПРОСВЕТНА ИНСПЕКЦИЈА

Туристички инспектор нема право да легитимише наставника

– Годишњим планом рада школа мора да испланира све активности а међу њима су и обиласци музеја, установа културе, културноисторијских локалитета, знаменитости. То нису туристичка путовања и са тим туристичка инспекција нема везе. Професор који води ђаке у шетњу Калемегданом, или на пример у позориште па им успут показује важне установе и споменике културе није дужан да покаже лична документа туристичком инспектору, јер он нема право да легитимише наставника – категоричан је Велимир Тмушић, начелник републичке просветне инспекције.

Аутор: М. Симић-Миладиновић, Политика.рс

Фото Т. Јањић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо је живео у Грчкој – Историја Срба и Грка (видео)

4.3 (6) Разоткривамо истинте чињенице о томе ко је заправо живео у Грчкој до краја …

Мештровићевог шиптара враћају на Калеменгдан 14. фебруара

5 (1) Споменик „Победник”, који је од октобра прошле године на реконструкцији, биће враћен на …

7 Коментара

 1. Koja Lobotomija od drzave! Institucije drzavne se guse da omalovaze prosecnog coveka u svakom smislu! Bitno je da su migranti obezbedjeni i nahranjeni! Ova vladajuca garnitura sece najmanje grane drustvenog poretka,to ce jednog dana da se srusi kao trulo drvo sa malo jacim vetrom!

 2. Lideri u glupostima

  Čega god se dohvate, rade naopako i pod dejstvom sile koja ih štiti.
  Ne znam šta misle kad i ovim Turcima vidimo leđa.

 3. Po zakonu, da bi dotični profesor bio osuđen za protivpravno pružanje usluga turističkog vodiča, njegova radnja bi prvo morala da se KVALIFIKUJE kao pružanje usluga turističkog vodiča, pa tek onda da se dokaže da je tu radnju (uslugu) vršio protivpravno. Kako profesor nije uzimao novac, njegova radnja nikako ne sme da se kvalikuje kao pružanje usluga turističkog vodiča, jer je jedan od obaveznih uslova za takvu kvalifikaciju da pravni posao bude TERETAN, tj. da je za tu radnju uzimao novac. To važi za svaku privrednu delatnost.
  Tako da se ovde radi o tome da sud, ili ne poznaje osnovna pravila privrednog prava, ili zloupotrebljava pravnu nestručnost pojedinih građana.

  Jova Zmaj je rekao: „Nije znanje – znanje znati, već je znanje – znanje dati.“. A naše pravosuđe kaže: „Nije znanje – znanje dati, već je znanje znanje kazniti.“.

 4. Tesko je prihvatiti cinjenicu da nam SNS mentalni bolesnici kroje zivote i sudbinu. Oni sprovode Nacisticke principe i muciteljski odnos prema gradanjima kojima SNS nije isprao mozgove. Teror, strahovalada, siromastvo, homoseksualizam, odsustvo kulture, neznanje i veleizdaja su glavna odlicja sadasnje vlasti. Takvoj vlasti kraj je uvek isti.

 5. Debili, debili, i debili, šta drugo reći! Svaka osuda države i podrška ovom nastavniku!

 6. Drzi se profesore! Generacija 90

 7. Zasto ovaj tekst ispituje samo inspekcije? Valjda je bilo logicno pitati sudiju za prekrsaje koji je osudio coveka? Koji je to poremeceni um? Koji to ljudi rade kao sudije za prekrsaje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *