понедељак , мај 21 2018

Збогом долари: ЕУ ће плаћати иранску нафту у еврима

ЕУ намерава да пређе са америчког долара на евро приликом куповине нафте од Ирана, саопштио је Спутњику дипломатски извор у Бриселу.

„Располажем информацијама да ЕУ намерава да приликом плаћања иранске нафте пређе са долара на евро“, рекао је неименовани извор.

Европска „тројка“ — Француска, Немачка и Велика Британија — и Иран су се договорили да направе програм јачања економских веза као одговор на излазак САД из нуклеарног споразума, саопштила је шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Пре свега, ради се о наставку трговине нафтом, гасом и нафтним дериватима, ефективним банкарским трансакцијама, наставку уговора са Ираном у сфери авијационог, морског и копненог саобраћаја и одобрењу извозних кредита.

Практична решења ће бити израђена у наредним недељама. За 19. и 20. мај је заказана посета Ирану европског комесара за енергетику и климу Мигела Ариаса Кањета.

Према подацима Европске комисије, циљ пута је „разговор о сарадњи Ирана и ЕУ у области енергетике“ као потврда привржености ЕУ поштовању споразума о нуклеарном програму са Ираном.

Спутник

Актуелно

Трамп: Да сам на Тусковом месту и ја бих Трампа називао свакаквим именима

ДОНАЛД Трамп одговорио је на критике председника Европског савета Доналда Туска, рекавши да се ЕУ …

Макрон: Србија нема шта да тражи у ЕУ!

Француски председник Емануел Макрон полио је хладном водом наде балканских земаља да ће ускоро постати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons