Органска производња у Србији убрзано расте

Органска производња у Србији убрзано расте

5
(2)

Органска производња је систем одрживе пољопривреде са великим економским потенцијалом и трендом раста у целом свету. Подаци кажу да ова тенденција важи и за Србију.

У последњих десет година, површина земљишта укљученог у органску производњу у Србији порасла је више од осам пута, док је од стране Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде у овом тренутку евидентирано преко 6000 произвођача у овој области. Позитиван тренд прати и сектор анималне производње, као и сектор прерађивачке индустрије органских производа. Такође, све већи број органских произвођача из Србије извози своје производе, док је потрошачима у Србији доступна разноврсна понуда домаћих органских прерађевина.

Напретку органског сектора у Србији значајно је допринела Национална асоцијација за развој органске производње – Сербиа Органица, која 24. септембра обележава 10 година постојања, а чије оснивање и рад је у оквиру Немачко-српске развојне сарадње, у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), подржала Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

– Изазова у органској производњи је увек било много. Између осталог, неки од њих су били: креирање и адекватна примена прописа и стимулативних мера подршке сектору, изградња инстуционалних оквира, недостатак знања о методама органске производње, недовољна повезаност примарног и прерађивачког сектора, недовољна јавна свест и свест потрошача, то јест задобијање њиховог поверења. Било је ту још много “уских грла” на чијем превазилажењу је наша асоцијација, у сарадњи са свим заинтересованим учесницима и партнерима, константно радила у протеклих десет година – каже Ивана Симић, генерални секретар Сербиа Органица.

У оквиру пројекта “Развој приватног сектора у Србији” (ПСД) ГИЗ је у протеклих десет година, у сарадњи са многобројним партнерима, организовао и подржао низ активности са циљем јачања органског сектора у Србији.

Кроз подршку и у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, израђен је Програм за развој органске производње који је усвојен као интегрални део Националног програма руралног развоја од 2018-2020 године.

У уској сарадњи са Министарством пољопривреде и Дирекцијом за националне референтне лабораторије, уз подизање капацитета Акредитационог тела Србије, развијен је и са ЕУ регулативом усклађен ефикасни контролни систем у овој области, признат од стране Европске комисије за обављање послова сертификације органских производа.

Ове године, након интезивне размене искуства свих заинтересованих актера и сагледавању најбољих пракси држава ЕУ, конципиран је и модел субвенционисања органске производње у претприступном периоду.

У циљу јачања конкурентности органских произвођача на локалном тржишту и њиховог приступа тржисту ЕУ, ГИЗ константно пружа подршку едукацији свих организација, институција, јавности и свих учесника у ланцу органске производње.

Поред низа тренинга и обука у овој области важност едукације препозната је и имплементирана кроз успостављање Департмана за органску пољопривреду на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

Пољопривредници који се баве органским узгојем добили су могућност да бесплатно користе софтвер АГРОЛИФЕ, који је, уз подршку ГИЗ развила фирма ГРЕЕНСОФТ, а који им омогућава да модернизују пословање и смање административни терет.

Подржани су наступи органских произвођача из Србије на светски признатим сајмовима у овој области, попут БИОФАХ-а, и организовани Б2Б сусрети на којима је омогућено представљање потенцијалним купцима. Пружена је подршка издавању публикација, стручних водича, годишњих прегледа сектора, попут “Органиц ат а гланце”, књига поља, приручника за узгајање различитих биљних култура и разних промотивних материјала.

Урађен је и промо филм којим се Србија представља као дестинација органске производње.

– Препознали смо важност органске пољопривреде као привредног сектора са све већим потенцијалом, који може допринети економском напретку Србије, али и њеној промоцији на међународном нивоу. У години када Национална асоцијација за органску производњу – Сербиа Органица облежава 10 година рада, задовољство је што можемо да кажемо да су помаци у овој области очигледни – изјавио је Томислав Кнежевић, вођа ПСД пројекта.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Производња органске и биолошки здраве хране - наша шанса

Производња органске и биолошки здраве хране – наша шанса

0 (0) Београд — Уколико се настави садашњи темпо развоја, наша земља би могла да …

Органска производња хране у Србији тренутно на 7.200 ха

Органска производња хране у Србији тренутно на 7.200 ха

0 (0) Београд — Површине под органском пољопривредном производњом у Србији су у току 2013. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend