Пропали преговори о влади, драстичан пад евра, Немачка пред новим изборима

Преговори између четири немачке странке које покушавају да формирају владајућу коалицију су пропали, након што их је напустила Слободна демократска партија (ФДП), наводећи непомирљиве разлике.

– У преговорима није било напретка, већ су постојале препреке које су довеле у питање циљане компромисе – рекао је лидер ФДП Кристијан Линднер, преноси Ројтерс.

Одмах након те вести, евро је ослабио на најнижи курс према јапанском јену у последња два месеца.

Линднер је рекао и да је „боље не владати, него владати погрешно“. Додао је да четири странке „нису имале заједничку представу о модернизацији земље“ те да је посебно мањкало поверења. Његови сарадници су већ у неколико интервјуа били оштри према канцеларки Меркел којој су пребацили да је очајно водила преговоре, да је владао хаос и да је хтела да једноставно продужи политику коју је водила у још увек актуелној влади са социјалдемократама.

Одлука ФДП значи да ће немачка канцеларка Ангела Меркел морати или да формира мањинску влади или да организује нове изборе, наводи агенција.

Слично су се изразили лидери Зелених. Копредседник странке Џем Оздемир пребацио је либералима да од почетка нису имали довољно спремности да уђу у коалицију. Либерали су, рекао је, једину могућу комбинацију за формирање владе „нажалост одбили и уништили“, пише „Дојче веле“.

Најкрупнији камен спотицања били су преговори о клими и избеглицама. Према доступним информацијама – јер преговори су тајни па медији немају најбољи увид – Зелени су пристали на компромис око климатских циљева, но до краја инсистирали да избеглице са супсидијарном заштитом у Немачкој такође могу да овде доведу и своје породице. Либерали су у први план као проблем истакли додатне јавне инвестиције које траже Зелени, док би Либералима било драже смањење пореза и растерећење грађана и привреде.

Неуспех у преговорима могао би да изазове најгору политичку кризу у Немачкој после више деценија, имајући у виду да је Социјалдемократска партија (СПД) саопштила да намерава да пређе у опозицију након што је на изборима освојила друго место.

Нови избори или мањинска влада

Међу опцијама су, у том случају, нови избори или мањинска влада, што би било без преседана у послератној историји Немачке, оцењује британска агенција.

ФДП, који се у парламент вратио после четири године, и Зелени, који 12 година нису били на власти, не желе да ставе на коцку свој тешки извојеван повратак тиме што ће отуђити своје чланове.

Раније у недељу објављено је да су преговори три немачка потенцијална коалициона партнера зашли дубоко у „продужетке“, а да је једина реална нада мандатарке Ангеле Меркел да ће осигурати четврти канцеларски мандат, након лошег изборног резултата у септембру, трочлана коалиција конзервативаца, либерала и Зелених.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ће се састати са председником државе Франк-Валтером Штајнмајером како би га обавестила да није успела да формира коалициону владу.

Како преноси Ројтерс, одлука да се састане са председником Штајнмајером који има овлашћење да сазове нове изборе указује на то да Меркел неће тражити да оформи мањинску владу са зеленима након што се странка ФДП неочекивано повукла из коалиционих преговора.

– Ово је дан дубоког размишљања о томе како наставити даље у Немачкој. Као канцеларка, ја ћу учинити све да се постарам да се овом државом добро управља у тешким недељама које су пред нама – рекла је Меркел.

Како је агенција претходно известила, преговори између четири немачке странке које покушавају да формирају владајућу коалицију су пропали, након што их је напустила (ФДП), наводећи као разлог непомирљиве разлике.

Вестионлине

Актуелно

ВРЛО СТАБИЛНО НЕПРИЈАТЕЉСТВО: Немачка подржава промену граница Србији али не и Косову

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је данас да Берлин подржава чланство Косова у …

Главни коалициони партнер Меркелове – министар полиције Зехофер – подноси оставку

ГЛАВНИ коалициони партнер Ангеле Меркел – министар унутрашњих послова и лидер баварске Хришћанско-социјалне уније Хорст …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons