Прорадио Чичин аеродром у Прањанима, први пут од Другог светског рата
фото: Рина

Прорадио Чичин аеродром у Прањанима, први пут од Другог светског рата

На Галовића пољу чувеном Дражином аеродрому мештани Прањана и посетиоци имали су прилику да по први пут из ваздуха виде пространства Равне Горе, Сувоборских висова, планине Маљен али и своје варошице. Полетањем авиона скинута је прашина са једне од најсветлијих страница српске историје, сматрају поносни потомци својих предака, са чијих ораница је 1944. Године спашено више од 500 савезничких пилота.

“За нас је ово један велики дан, јер смо коначно доживели да се возимо авионима, ми који нисмо имали прилику, наша деца и унуци су ту и заиста нико нема страх, сви се радују. Мештани овог краја, ризикујући живот спасавали су туђе животе, делећи са тадашњим раним савезницима последње залогаје оскудне хране, у тешким ратним временима. Одавде су их испратили здраве и праве својим кућама и многи и данас одржавају везе са њиховим потомцима. Заузврат никада нису тражили ништа, сем пријатељства, у ствари то је душа народа овог краја”, причају мештани.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Kовачевић имао је прилику да са мештанима и пилотима на Галовића пољу у Прањанима види из ваздуха прелепе пределе овог дела западне Србије. Организатори поручују да им је циљ развој овог краја, како у спортском, тако и у едукативном смислу на аеродрому Галовић где се налази меморијални комплекс мисије Халијард.

“Видети цео прелепи предео Сувобора из ваздуха је нешто посебно и покушао сам да створим слику како су наши преци херојски спашавали савезничке пилоте 1944. године. Прањани постају туристичка дестинација општине Горњи Милановац. Имао сам прилику да се дружим са пилотима који су слетели на Галовића аеродром у Прањанима. Посебну част ми је указао мој пријатељ Зоран Илић који ми је показао све чари летења”, закључио је Дејан Kовачевић председник општине Горњи Милановац.

Извор: Рина

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мештани горњомилановачких села позвали Трампа у посету

Мештани горњомилановачких села позвали Трампа у посету

Мештани десет села из околине Горњег Милановца упутили су писмо америчком председнику Доналду Трампу, у …

Ослобођење Лазаревца 1944. године

Ослобођење Лазаревца 1944. године

Град су од Немаца ослободили “погрешни“ ослободиоци (четници), у друштву “погрешних“ савезника (Американаца), тако да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *