Србија

Ана Брнабић поново продужила тајност уговора са Венсијем

Уместо да буде објављен Уговор о концесији Аеродрома „Никола Тесла“, како су обећавали премијерка Ана Брнабић и други представници власти, Влада Србије је поново продужила трајање важности тајности тог документа на додатних шест месеци, односно до краја године. Осим тога, поново је проширен степен тајности тог документа па ознаку „строго поверљиво“ сада носе и делови уговора са којих је она била скинута.

Прошло је скоро три и по године откако су представници Владе Србије и компаније„Vensi erports“ свечано потписали уговор о концесији београдског аеродрома на 25 година. Уговор у целости до данас није представљен јавности.

Од самог почетка тај уговор носи ознаку тајности, а степен поверљивости мењао се под притиском јавности. Тако је Уговор о концесији Аеродрома, потписан 22. марта 2018, прво у целости био „строго поверљив“, да би у међувремену Влада одлучила да формално скине ознаку тајности са неких података из тог документа.

Ти подаци суштински нису откривали ништа ново у односу на оно што је већ познато.

Шта је написано ситним словима

Премијерка Ана Брнабић, која је неколико пута обећала објављивање уговора у целости, уместо тога на сваких шест месеци доноси одлуку којом се продужава тајност потписаног документа са француским „Венсијем“.

То је урадила и недавно. Прво је 22. јуна донела одлуку о продужењу степена тајности, а затим и одлуку о проширењу степена тајности. И то, на оне делове уговора и његових прилога за који је ознака „строго поверљиво“ била претходно опозвана.

„Одлукама председника Владе одређен је степен тајности ‘строго поверљиво’…, а на основу извршене процене могуће штете по интересе Републике Србије, у смислу стварања могућности економске злоупотребе од стране различитих субјеката“, пише између осталог у образложењу.

Тиме је Ана Брнабић још једном себе демантовала, а јавност практично слагала.

Све што данас знамо о концесији Аеродрома „Никола Тесла“ чули смо само од највиших државних званичника – да се очекује да Србија од тог посла склопљеног са „Венсијем“, добије укупно 1,5 милијарди евра за 25 година, да је француски партнер уплатио једнократну накнаду од 501 милион евра, те да је обавеза концесионара да инвестира у развој „Николе Тесле“ 732 милиона евра.

Под којим условима је све то уговорено и шта је написано „ситним словима“, Влада Србије успешно крије.

На питање када ће бити објављен уговор о концесији Аеродрома, представници власти су више пута обећавали да ће то урадити. Од момента потписивања уговора пре три године па до данас.

Обећања да ће уговор бити објављен, да ће се то ускоро десити уз тврдњу да је све апсолутно транспарентно, трају већ више од три године.

Када је премијерка све слагала

Премијерка Ана Брнабић је одмах након потписивања уговора најавила да ће цео документ бити објављен када буде затворена финансијска конструкција, а то је, како је тврдила, крај септембра. (2018. године). То се међутим није догодило.

Аеродром Никола Тесла путовање туризамАеродром Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс
Исто обећање дала је и тадашња министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Она је неколико недеља након потписивања тог документа рекла да ће бити објављен чим се заврши примопредаја са концесионаром.

„Ова Влада нема шта да крије“, тврдила је Михајловић 11. априла 2018.

У октобру исте године министар финансија Синиша Мали рекао је да ће уговор бити објављен до краја 2018, када у буџет буде уплаћена концесиона накнада. „Венси“ је уплатио накнаду од 501 милион евра, али уговора и даље нема.

У марту 2019. премијерка је изјавила да се разговара са партнерима из „Венсија“ када је за њих најбоље да се Уговор објави.

„Уколико се деси да буде делова уговора који неће бити објављени, разлог ће бити то што су они службена тајна због конкурентности ’Венсија’“, поручила је Ана Брнабић.

У међувремену уговор не само што није објављен, него се константно додатно продужава важење тајности. Из тога је јасно да власт нема намеру да објави ни овај уговор, као ни низ других који су од јавног интереса за грађане.

Шта све држава крије

Подсећамо, до данас нисмо имали прилику да видимо ни цео уговор о изградњи Београда на води, затим уговор о оснивању „Ер Србије“, а клаузулу о тајности носи и уговор са „Фијатом“. Тајан је и меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта „Београдски метро“ који је потписан са кинеском компанијом „Power China International Group Limited”, али и цена по којој су набављане вакцине, уговори о куповини респиратора, као и податак о томе колико смо платили споменик Стефану Немањи.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!