Сакривање информација о концесији београдског аеродрома незаконито
фото: Милош Мишков, АА

Сакривање информација о концесији београдског аеродрома незаконито

Адвокат Родољуб Шабић, некадашњи повереник за информације од јавног значаја, оценио је да би продужавање тајности уговора о концесији београдског аеродрома “Никола Тесла” значило да Влада Србије поступа “незаконито, апсурдно и неприхватљиво”.

Коментаришући вест да је Влада Србије „продужила тајност“ концесионог уговора, Шабић је навео да је јавност ускраћена и за податак да ли је тајност уговора икада формално утврђена, да грађани уместо релевантних информација добијају фразу о „послу столећа“, а да су првобитне изјаве званичника указивале да Влада Србије разуме да је право на информације о аранжману неупитно.

„Уследиле су изјаве премијерке (Ане Брнабић) да ће уговор бити објављен ‘до краја септембра’, а потом министра финансија Синише Малог (да ће бити објављен) ‘до краја године’. Прошли су и крај септембра и крај те 2018. године, и примопредаја аеродрома и уплата концесионе накнаде и још три године а уговор није објављен“, навео је Шабић у писаној изјави за агенцију Бета.

Он је оценио да би такво поступање у свакој земљи изазивало сумње у погледу рационалности и законитости посла, а поготово у „земљи тешко оптерећеној кршењем принципа законитости и корупцијом“.

Влада и Министарство упркос одлукама Повереника за информације и Управног суда крију од јавности чак и документ који је неизоставно морао да претходи целокупном аранжману, студију о оправданости концесије

„Мучну, ружну ситуацију чини још гором чињеница да Влада и Министарство упркос одлукама Повереника за информације и Управног суда крију од јавности чак и документ који је неизоставно морао да претходи целокупном аранжману, студију о оправданости концесије, документ који јавности и грађанима треба да објасни зашто је Влада одабрала баш концесију као модел управљања и да ли је било и којих алтернатива“, закључио је Шабић.

Влада Србије потписала је у марту 2018. године концесиони уговор на 25 година са француском компанијом Ванси ерпортс (Vinci Airports) о финанисирању, управљању и модернизацији Београдског аеродрома. Ванси управља аеродромом „Никола Тесла“ од 22. децембра 2018. године.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Организација Kрени-промени организовала је протест испред РТС-а због тога што јавни сервис није приказао рекламу …

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Декан Шумарског факултета у Београду, који је пре месец и по дана ступио на дужност …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *