Просечна плата не даје праву слику животног стандарда – зарада већине запослених у Србији је 25 хиљада динара (видео)

0
(0)

Немања Вуксановић из Фондације за развој економске науке изјавио је у Дану уживо ТВ Н1 да је на основу тренутних показатеља тешко оствариво да се просечна плата у Србији до краја године приближи износу од 500 евра. Истакао је и да просечна плата не даје праву слику животног стандарда јер је месечна зарада највећег броја запослених 25.000 динара.

Просечна нето зарада за април 2018. године износила је 416 евра, показују подаци Републичког завода за статистику. Вуксановић је за Н1 објаснио да то јесте номинални раст од пет одсто, односно реални раст од три одсто, али да су најаве из врха државе да ће просечна плата бити 500 евра, тешко остварива.

Вуксановић је подсетио да политичари свој оптимизам базирају на подацима о привредном расту, који је у првом кварталу 2018. износио 4,6 одсто, али упозорава да на раст просечне зараде утичу и други фактори – пре свега раст продуктивности, али и курс динара према евру и кретање зараде у јавном сектору.

Иако је привредни раст у првом кварталу текуће године један од највећих у последњих десетак година, гост Дана уживо је истакао да упоредиве земље и даље бележе боље резултате, као и да су за добар почетак године заслужни, пре свега, раст у пољопривреди и енергетском сектору у односу на слабе резултате на почетку 2017. године.

Да би се просечна плата приближила износу од 500 евра, морало би доћи до наглог раста продуктивности, што није очекивано, објашњава Вуксановић. Други начин да просечна зарада значајно порасте јесте јачање динара у односу на евро, што такође није реално и може да доведе до погоршања спољнег дуга.

Вуксановић додаје и да просечна плата не даје праву слику о стандарду грађана, јер у највећи број запослених у већини земаља, има зараду мању од просека. Естремне вредности стога могу да наруше слуку о просечној заради, те велики број земаља статистички приказује медијалну и модалну зараду.

Медијална зарада је плата од које тачно половина свих запослених прима више, а друга половина мање, и она тренутно износи око 40.000 динара.

Модална зарада је најчешћа, односно плата коју прима највећи број запослених, и она у Србији износи око 25.000 динара, што је упола мање у односу на просечну зараду, истиче Вуксановић.

Модалну зараду прима готово петина радника у Србији и стога се поставља питање о потрошчакој корпи у којој сигурно нема места за луксузна добра, већ само за основне животне потребе, додаје гост Дана уживо.

Такође истиче и да су плате у јавном сектору и даље 20 одсто веће у односу на приватни сектор, и да не треба приватни сектор да прати раст зарада у јавном, већ да је за одржив раст потребно управо супротно.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

Србија: Држава презадужена, 2021. замрзавање зарада у јавном сектору

5 (3) У 2021. години потребна је контрола раста пензија и плата, а оправдано би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend