fbpx

Прошлост хрватске државне секретарке: Под грбом НДХ се припремала за терористичке акције

5
(3)

Данашња државна тајница Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске Здравка Бушић седамдесетих година у Америци припремала се за терористичке акције. Брат Звонко и муж Винко у САД осуђени за тероризам

Била је одевена у маслинасто зелену униформу. У руци је имала пиштољ, а на њеним раменима био је грб фашистичке Независне државе Хрватске. У шуми поред америчког града Кливланда, средином седамдесетих, заједно са својом пријатељицом вежбала је гађање. Тада двадесетпетогодишња девојка звала се Здравка Бушић и била је припадница Хрватског народног отпора – организације коју је након Другог свјетског рата основао генерал Вјекослав Макс Лубурић, усташки командант познат као управник логора Јасеновац у којем су почињени масовни злочични над балканским Јеврејима, Србима и осталим противницима фашистичког режима.

Двадесетак година касније, девојка из кампа постала је једна од битнијих карика хрватске спољне политике. Данас је Здравка Бушић државна секретарка Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске и честа сапутница хрватске председнице Kолинде Грабар – Kитаровић.

„Ја сам ја фотографисао с пријатељицом. Хтјела је показати како вјежба за акције“, тврди за Журнал хрватски новинар Никола Мајстровић који живи и ради у Шведској.

Деценијама је Мајстровић писао књиге и снимао филмове о хрватској миграцији широм свијета. Доказивао је убиства, објављивао фотографије и бројне документе. С њим нас је повезао хрватски новинар Жељко Ператовић који је први добио фотографије Здравке Бушић настале у Кливланду средином седамдесетих година прошлога стољећа.

„Пуно је времена прошло. Била је то, чини ми се, 1975. или 76. година. Шведска национална телевизија ме тада ангажовала да снимам документарни филм о хрватској миграцији који се звао – Хрвати: терористи или борци за слободу“, присјећа се Никола Мајстровић.

ОТМИЦА АВИОНА

У америчкој држави Охајо, у близини Кливеланда, тих је година живјела Здравка Бушић. Њен брат Звонко Бушић и њен супруг Винко Логарушић били су већ познати активисти и припадници скупине Хрватски народни отпор коју је основао усташки командант из Јасеновца Макс Лубурић.

„У Цлевеланду је била већа заједница хрватских емиграната. Сјећам се Здравке Бушић. Она и њена пријатељица су обукле униформе и отишли смо у једну шуму да снимимо њихову војну обуку. Тада се могло пуцати гђе год сте пожељели“, прича Мајстровић.

Током снимања обуке „Отпораша“, Здравкиног брата Звонка Бушића тада није било у Кливленду. Но, 10. септембра 1976. године Звонко се указао. Заједно са осталим припадницима усташке терористичке скупине Хрватски народни отпор, Звонко Бушић је отео путнички авион који је из Њу Јорка летио за Чикаго. Након што је привремено слетио у Монтреал, а како би доказао да су његове намјере озбиљне, Бушић је из отетог авиона обавијестио полицију да је на жељезничкој станици у Њу Јорку поставио бомбу. Приликом деактивирања те бомбе погинуо је њујоршки полицајац Бриан Муреј. Годину касније, због тог терористичког напада, Звонка Бушића је америчко правосуђе осудило на доживотну робију.

Данашња државна секретарка Министарства вањских и еуропских послова Здравка Бушић тих је година, навели смо већ, била припадница исте терористичке ћелије, што доказују и фотографије које је у Кливланду средином седамдесетих снимио Никола Мајстровић.

„Не могу да се сјетим како се зове друга девојка, али се добро сјећам да је на тој фотографији Здравка Бушић“, казао нам је Мајстровић.

Здравка Бушић тада је била у браку са „активистом“ Винком Логарушићем. На усташком порталу „отпораш.цом“, прошле је године објављен „Ин мемориам“ Винку Логарушићу, а у тексту се помиње и актуална државна тајница Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске.

„Недуго по доласку Здравке Бушић у Кливленд, Винко и Здравка се упознају, заљубљују и српња мјесеца 1971. г. ступају у брак, што је било свечано и прослављено у нашој заједници. Здравка га бодри и помаже му у раду за Хрватску, а Винко Здравки омогућава школовање, које она врло успјешно и на највишој разини завршава. Био је то примјеран и врло успјешан хрватски и католички брак, младих хрватских активиста. По Здравки, а и кроз Х.Н. Отпора Винко стјече нова познанства, и бива врло важна спона између Еуропе и Америке. Ова веза нарочито је дошла до изражаја доласком у емиграцију легенде хрватске борбе Бруне Бушића. Винко је с посебним поносом наглашавао ту сурадњу и пријатељство. Био сам му, (Бруни Бушићу) могу се тиме похвалити, један од најближих сурадника, изјавио је једне пригоде Винко. У том времену хрватска борба била је најуспјешнија у поратном раздобљу. Многи од нас живи смо свједоци онога времена и потхвата у којима смо и особно суђеловали, а о којима још не можемо детаљније говорити. Редају се акције за акцијом“, наведено је на усташкој страници „отпорас.цом“, на којој се могу пронаћи и текстови оснивача Хрватског народног отпора и усташког команданта из Јасеновца – Макса Лубурића.

ТЕРОРИСТА У ЊУ ЈОРКУ

Kако су се редале акције за акцијом, тако су се редале и пресуде пред америчким правосуђем. Након што је Здравкин брат Звонко Бушић осуђен на доживотну робију због отмице авиона и убиства њујоршког полицајца, на ред је дошао и њен супруг Винко Логарушић. У случају познатом као хрватска шесторка, 1982. године америчка полиција хапси Логарушића и још пет чланова Хрватског народног отпора. Супруг актуалне државне тајнице Министарства вањских послова Хрватске осуђен је на 20 година затвора.

„Затворске казне од 20 до 40 година изречене су шесторици хрватских националиста осуђених на Менхетну по федералним оптужбама за убиства, паљевине и изнуде. Шесторица мушкараца који се залажу за независност Хрватске од Југославије осуђени су 15. маја након тромјесечног суђења. Суткиња Цонстанце Бакер Мотлеy окарактерисала их је као политичке терористе, приликом изрицања пресуде прошле сриједе на Федералном окружном суду“, објавио је у свом издању од 4. јула 1982. године Неw Yорк Тимес.

У тексту је наведено да су тужитељи Стуарт Ј Баскин и Паул Л Шехтман навели да је овај случај, у којем је осуђен Винко Логарушић, „један од ријетких случајева у којима су кључни судионици терористичке скупине учинковито идентифицирани и процесуирани“. У оптужници је наведено да је ова скупина одговорна за два убиства, десет покушаја убистава, те најмање десет бомбашких напада и покушаја бомбашких напада.

У питању су, дакле, припадници терористичке организације Хрватски народни отпор у чијем је кампу за обуку фотографисана Здравка Бушић Логарушић, актуална државна тајница Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске, Њен брат Звонко Бушић и њен супруг Винко Логарушић у Америци правоснажно су осуђени због тероризма. Обојица су се вратила у Хрватску након распада Југославије, као и Здравка Бушић.

САВЈЕТНИЦА И ЗАСТУПНИЦА

Она је одмах по повратку постала савјетница Фрање Туђмана, а онда и прочелника Уреда првог предсједника Републике Хрватске. Ту је остала до 1995. године, а онда је постала саборска заступница и ту остаје до 2003. године. Десет година касније, 2013. године Бушићева је постала хрватска заступница у Европском парламенту. Данас је државна тајница Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске и једна од првих сарадница актуалне хрватске предсједнице Kолинде Грабар Kитаровић. Била је чланица хрватске делегације која је 2017. године посјетила Русију, а у присуству Владимира Путина и Kолинде Грабар Kитаровић потписала је споразум о сарадњи са руским министром вањских послова Сергејем Лавровим.

Хрватски новинар Жељко Ператовић више пута је тражио изјашњење хрватског државног врха када је у питању прошлост Здравке Бушић. Одговор никад није добио. Истовремено, Здравка Бушић на већини путовања у иноземству прати хрватску предсједницу Kолинду Грабар Kитаровић. пише Журнал.

Пише: Авдо Авдић, ОСЛОБОЂЕЊЕ ПОРТАЛ

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

4.7 (141) Грађани Хрватске сведоци су увођења досад невиђених рестриктивних и репресивних мера у вези …

Загреб: Земљотрес оштетио зграде и цркве, људи бежали из домова (фото)

0 (0) Kао да није довољна само борба са пандемијом вируса корона. Загреб се у …

Један коментар

  1. jbm ti sunce, trebali smo istrebiti taj hrvatski olos … kao sto su i Rusi trebali da istrebe Nemce. Zbog vekovnih zlocina nad pravoslavnim narodom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *