fbpx

Бранко Стефановић : Правни саветник ГИМ-а у Саудијској Арабији

5
(3)

Отац министра полиције путовао је 2018. у Саудијску Арабију у својству правног саветника ГИМ-а, а документа показују да ГИМ и Стефановић препродају мине по скоро дупло већим ценама него што их набављају из Kрушика, сазнаје БИРН

Мистерија шта тачно отац министра полиције ради у ГИМ-у коначно је разрешена. Бранко Стефановић није „обични запослени“, како је рекао председник Вучић. Није тачно ни да нема никакве везе са том фирмом за продају оружја, како тврди његов син Небојша Стефановић.

Документа до којих је дошао БИРН показују да је Бранко Стефановић у својству правног саветника био у делегацији ГИМ-а која је отпутовала у Ријад почетком јуна 2018. године. Са њим су путовали Горан Тодоровић, власник фирме и Драган Ђурић, директор продаје.

Њихов циљ био је да са представницима саудијске фирме Ремас ЛТД уговоре нове послове.

Подаци о званичној Стефановићевој функцији налазе се у захтеву за добијање саудијске визе и у самој визи чиме се још једном недвосмислено потврђује његова улога у пословима међународне трговине оружјем и позиција у ГИМ-у.

Ни Стефановић, ни Тодоровић, као ни власник саудијске фирме нису хтели да говоре за БИРН, док се Драган Ђукић јавио и рекао да нема коментар.

Цена по којој ГИМ препродаје мине саудијским партнерима скоро је дупло већа од оне по којој је мине тог калибра 2018. набављао од Kрушика, показује документација којом располаже БИРН.

Из фактура ГИМ-а није, међутим, могуће закључити да ли се цене односе на мине из уговора са Kрушиком из те 2018. године или је ГИМ са Kрушиком склопио нове уговоре.

Kрушик предузећу ГИМ продаје мине по привилегованим ценама и на своју штету, о чему је БИРН већ извештавао.

Бранко Стефановић, правник и саветник

Од како је БИРН у новембру 2018. године објавио документ у коме се види да Стефановић старији посећује војну фабрику Kрушик и тргује оружјем као представник предузећа ГИМ, министар полиције Небојша Стефановић упорно је понављао да његов отац нема никакве везе са овим предузећем.

„Мој отац није повезан са ГИМ-ом на било који начин. Дакле, никакву везу са ГИМ-ом нема“, најновија је изјава министра полиције од 13. новембра 2019. године изречена уживо у програму на телевизији 02.

Са друге стране, председник Србије Александар Вучић тврдио је да је према његовим сазнањима Бранко Стефановић „само запослен у ГИМ-у“.
Потом је порекао своју тврдњу и усагласио причу са министром Стефановићем.

„Питам Небојшу јел’ власник, јел’ директор, шта је? Kаже – ништа. Ја изађем, кажем ‘он обичан запослен’, рачунам не можете да слажете да човек не представља фирму или да није запослен. Ја кажем, ‘па он тамо обичан радник, запослен’, не знам ни сам шта сам рекао“, рекао је Вучић, такође у обраћању уживо нацији одговарајући на питање новинара Н1.

Изјаве председника државе и министра полиције нису деловало уверљиво, а БИРН открива да апсолутно нису тачне.

БИРН долази до докумената који објашњавају шта Бранко Стефановић ради у предузећу за трговину оружјем.

На визи коју му је издала амбасада Саудијске Арабије у Босни наводи се да је он „легал адвисор“, односно правни саветник.

ГИМ је у допису амбасади у Сарајеву од 17.маја 2018. године затражио да им се одобре визе за три њихова руководиоца – Бранка Стефановића, правног саветника, Горана Тодоровића, директора и власника и Драгана Ђукића, директора продаје.

Саудијска виза за Горана Тодоровића

Извори БИРН-а говоре да је Ђукић, који је у послу трговине оружјем деценијама, први остварио контакт са трговцима из Саудијске Арабије и то још док је радио у државном предузећу Југоимпорт СДПР. Од пре две године Ђукић ради у ГИМ-у, када ова компанија почиње да склапа прве уносне послове са Саудијском Арабијом.

Саудијска виза за Драгана Ђукића

Дванаест дана касније одобрене су им визе на период од 180 дана. На визи издатој на име Бранка Стефановића види се његова фотографије као и његови лични подаци.

У писму се наводи да је предвиђено да пут траје 10 дана. Према сазнањима БИРН-а, делегација ГИМ-а отпутовала је у Ријад 3. јуна 2018. године.

Сврха боравка на територији Kраљевине били су пословни преговори и склапање уговора са компанијом Ремас ЛТД. Према доступним подацима Ремас ЛТД је регистрован за послове из одбрамбене индустрије.

На питање које је послове уговарао са српским предузећем ГИМ, није одговорио ни Фаисал Бин Саду, директор саудијског предузећа.

Kако ГИМ остварује огромну зараду

БИРН је раније показао да предузеће ГИМ од Kрушика купује оружје по повлашћеним ценама у односу на конкуренцију и да има привилегован статус, а све на штету војне фабрике из Ваљева.

Нова документа до којих је дошао БИРН показују да ГИМ продаје мине по драстично већим ценама од набавних.

Цене по којима ГИМ доо набавља мине од Крушика

У време посете Саудијској Арабији, по уговорима из 2018. године, ГИМ је куповао разорне мине калибра 120 мм М62 П10 од Kрушика по цени од 193 долара по комаду.

Фактуре ГИМ-а из 2019. године издате Министарству одбране Саудијске Арабије показују да је мине тог типа и калибра продавао саудијском партнеру по цени од 345 долара по комаду.

Документа до којих је дошао БИРН показују да је у тој пошиљци било 12.500 комада ових мина у укупној вредности од 4.312.500 долара.

ГИМ купује од Kрушика разорне мине калибра 60мм М73 у 2018. години по цени од 45,20 долара по комаду.

Овај тип муниције продаје саудијском партнеру 2019. године по цени од 90 долара по комаду. Фактура показује да се ради о испоруци од 17.400 комада укупне вредности 2.140.200 долара.

Да ли се ради о минама купљеним у Kрушику или је реч о муницији која је набављена од другог произвођача, БИРН није могао поуздано да утврди.

Међутим, Kрушик је једина фирма у Србији која прави овај тип разорних мина и могуће је претпоставити да је ГИМ Саудијцима продао баш оно наоружање купљено у Ваљеву, али по значајно већој цени.

ГИМ је са Kрушиком, према документацији којом располаже БИРН, увек склапао комисионе уговоре, јер да би неко привредно друштво могло да скопи купопродајни уговор, оно мора бити регистровано и за производњу оружја, тврде извори БИРН-а који су у послу трговине оружјем.

Kако ГИМ, према регистру Министарства одбране, такву дозволу не поседује, од оружја које купује на основу комисионих уговора, зараду може да оствари само у висини провизије одређене у тим уговорима.

У сва три комисиона уговора из 2018. године којима је од Kрушика куповао разорне мине разних калибара, ГИМ-у је била одређена провизија од пет одсто. Дакле, тако набављено оружје није смео продати по цени већој од пет одсто.

Значајно веће продајне цене од набавних ГИМ или нека друга компанија би могла да оствари само уколико је оружје набавила по основу купопродајног уговора, јер тада откупљује оружје, односно постаје његов власник и са купцем може одредити сваку цену око које постоји сагласност.

У случају комисионог уговора, то предузеће је само посредник, односно продаје оружје за рачун произвођача и зато може зараду да оствари само у висини провизије одређене уговором.

Одговор на питање да ли је ГИМ са Kрушиком имао комисиони или купопрадајни уговор може се наћи у писму које је БИРН-у послала адвокатска канцеларија „Нинковић & Ассоциатес“ и у коме се тражи да убудуће не објављујемо информације о пословању ГИМ-а, иначе ће бити покренут судски поступак.

Наводећи да су информације из уговора ГИМ-а са партнерима пословна тајна, адвокати наводе и следеће: „ГИМ д.о.о. је продавао комисионо (у своје име, а за рачун Kрушик а.д.) наоружање и војну опрему која се производи у Kрушик а.д“.
Власник ГИМ-а Горан Тодоровић није одговорио на питање БИРН-а упућено смс-ом како је могуће да његово предузеће продаје мине у Саудијској Арабији по драстично већим ценама од оних које су предвиђене комисионим уговором са Kрушиком.

Обрадовић и даље у заточеништву

Након писања БИРН-а о улози оца министра полиције о извозу оружја из фабрике Kрушик и извештавања бугарског сајта Армсвоч на исту тему, радник ове фабрике Александар Обрадовић ухапшен је 18. септембра 2019. године због сумње да је одавао пословне тајне.

Он је након двадесетак дана притвора у Централном затврору пребачен у кућни притвор, тако да је за сада скоро два и по месеца у заточеништву.

У међувремену Агенција за борбу против корупције не одговора на питања БИРН-а у вези са покретањем поступка о евентуалном сукобу интереса министра полиције.

Такође, и Тужилаштво за организовани криминал је још од 19. септембра немо и не одговара на питања БИРН-а о покретању истраге о евентуалној трговини утицајем Небојше Стефановића.

У међувремену, НИН је у новом броју објавио да је Тужилаштво за организовани криминал захтевало од БИА И ВБА да прикупе потребна обавештења о трговини Kрушика. Ова информација потврђена је и БИРН-у у тужилаштву.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Један коментар

  1. „На питање новинара сам рекао да је Бранко Стефановић запослен у ГИМ, не знам шта сам рекао…“
    Воле, када се у све мешаш и све коментаришеш онда се, пошто си интелектом ограничен, уплетеш ко пиле у кучине.
    Лагати успешно могу само они који имају добро памчење, а ти то сигурно немаш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *