fbpx

Просветари остају при штрајку најављеном за 1. септембар

0
(0)
Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић изјавила данас да тај синдикат остаје при томе да у школама 1. септембра буде одржан штрајк скраћењем часова на 30 минута, као и да ће тог дана бити одржани и протести по градовима у Србији.„Волела бих да смо ми на данашњем састанку дошли до било каквог закључка па да могу да кажем да ето нема потребе за штрајком. Оно о чему ми причамо су велике неправде учињене просвети дуги низ година уназад. Због чега смо ми и тражили протокол о зарадама“, рекла је агенцији Бета Јасна Јанковић после данашњег састанка представника репрезентативних синдиката са председницом Владе Аном Брнабић и министром просвете Младеном Шарчевићем.

Осим скраћења часова Јасна Јанковић је рекла да ће 1. септембра у подне бити организовани и протести у свим местима и градовима и да ја то „тек почетак“ синдикалних акција тог синдиката.

Она је рекла да је на данашњем састанку премијерка Србије Ана Брнабић рекла да ће до краја године Закон који је донет 2014. године по коме је у јавним предузећима смањена зарада за 10 процента бити укинут.

„То за нас (просвету) не значи ништа јер смо ми тада били 20 одсто процената испод републичког просека…Овог момента смо 17 одсто испод просека. Друга ствар коју је истакла премијерка, а то може бити добра вест је да оног момента када буде сазнала колико повећање се планира за просвету да ће позвати представнике синдиката и да ће нас прво томе обавестити – да нећемо о томе сазнавати из медија“, казала је она.

Јасна Јанковић је додала да ће Закон о запосленима у јавним службама, чије повлачење траже представници синдиката од сутра бити у јавној расправи, као и да ће представници тог синдиката покушати да у јавној расправи промене све што им смета у том закону.

„Бојимо се да ће тај закон дерогирати оно мало права која смо стицали у последњих 10 година. Мислим на јубиларне награде, посебне колективне уговоре, плаћање превоза… Овај закон то не препознаје јер је у један кош ставио просветне раднике, здравствене, оне које раде у култури, социјали и спорту. Нема нигде јавних предузећа, нема нигде оних који раде у агенцијама, полицији и војсци и државним органима“, навела је она.

Јанковић је оценила да је закон урађен онако како не треба и да се у њему инсистира да ће се просветни радници плаћати по „квалитету“ или како се каже по учинку.

Она је рекла да то није немогуће учинити али да је компликовано извести.

„Али морамо доћи до неких правих параметара. Тренутни параметри би директору школе препустили да сам одлучује коме треба смањити а коме повећати зараду“, навела је она.

Председница УСПРС рекла је и да је данашњи састанак био дуго очекиван јер су представници синдиката дуго покушавали да дођу до некадашњег премијера Александра Вучића.

УСПРС је раније саопштила да тражи повлачење из процедуре Нацрта закона о запосленима у јавним службама, хитно потписивање Протокола о зарадама којим ће плате запослених у просвети порасти на ниво изнад републичког просека, као и повлачење и измене свих прописа који запослене у просвети „масовно остављају без посла“.

аутор: СА

извор: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОДРЖИТЕ ПЕТИЦИЈУ! Тражимо помиловање за Десанку Максимовић

5 (9) Комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања најновијом изменом програма наставе за предмет …

Како Лабрис уређује српски образовни систем

4.6 (9) Јављају новине да је Лабрис избацио шест уџбеника из српских школа зато што  …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *