Србија

ПРОТЕСТ против Српске листе и Вучића у Митровици: ИЗДАЈА, Космет те неће!

Срби су се окупили на шеталишту у Косовској Митровици како би присуствовали протесту против како су најавили “велеиздаје Александра Вучића и тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена његове Српске Љисте”, како их зову будући да су се заклели на Устав лажне државе Косово и били министри и функционери у Влади Харадинаја и Куртија.

На протесту је развијен и транспарент на којим пише „Вучићу – Космет те неће, издао си нас. Нећемо ни твоју ЗСО, Продао си нас“

Грађани су узвикивали „издаја“, „црна листа“. Упућене су критике на рачун Александра Вучића, челника Српске листе, као и Аљбина Куртија.

Са друге стране, упућена је подршка Србима који живе јужно од Ибра.

„То су наша браћа, хероји, Обилићи“, поручили су говорници.

И док су учесници скупа стајали са једне стране шеталишта, са друге је стотињак људи пажљиво слушало шта се говори.

Протест у Косовској Митровици подржале су родољубиве странке и покрети у Србији: Двери, Народне патроле и Дамњан Кнежевић, проф. др Душко Кузовић, др Давор Калајжић, Младен Обрадовић (Образ)…

*************************************
„Окупили смо се, морали смо, дошао је задњи час“

Присутнима се први обратио један од организатора протеста, Иван Милетић из Косовске Митровице.

„Окупили смо се, морали смо, дошао је задњи час. Народ Косовске Митровице и народ Косова неће да стане, неће да се преда и борићемо се до задњег“, поручио је Милетић, што су окупљени поздравили аплаузом а потом и узвикивали „издаја“.

Каже да је данас сви Срби са Косова требало да присуствују протесту.

„Ми нисмо овде због себе, него због свих нас, због наше деце. Нисам ни у једној странци, баш зато да нас не би делили, да не могу да кажу – ‘овај припада ономе’, него сам свој, народни и Божији“, поручио је.

Казао је да су за време барикада сви ујединили и веровали да су Вучић и Србија решили да стану иза Срба и да их подржи – „да је решио да коначно уради нешто за нас на Косову, да нас не пусти низ воду као што то и изгледа“.

Наглашава да су се грађани данас окупили да би свима поручили – међународној заједници, Београду и Приштини да неће да „трпе терор“.

„Да нећемо да трпимо РОСУ снаге на Северу Косова, нити било где где су Срби. Нико неће више да трпи ово. Ми не можемо више“, казао је Милетић, наглашавајући да нема ништа против албанског народа и људи добре воље.

Позвао је Куртија и међународну заједницу да се моментално сви полицајци са Севера повуку и затворе базе специјалних јединица.

„Нема потребе да они буду овде. Овде је већински српски народ који жели да живи у слободи а не страху да ли ће моћи да се креће и да им неко децу малтретира. Ми желимо само слободу“, казао је Милетић.

Рекао је да постоји велики број добрих људи који мисле исто као и они који су окупљени на протесту, али су уцењени.

„Позивам њих да се сви окупимо. Није касно, можете да изађете и кажете да нећете да трпите ничији зулум. Молим вас људи, ово је вапај нас грађана. Мени је тешко, али се не плашим никог. Пред Богом сам чист“, казао је Милетић.

Након Милетића говорили су и други Срби са Севера Косова – Небојша Милетић, Миленковић Горан и на крају повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије, Небојша Јовић.

На протесту је саопштено да није реч о страначкој активности већ о грађанском скупу.

Присутни су извели своје захтеве, тј. исте оне који су постављени за уклањање барикада, али и друге

Од међународне заједнице су затражили да се ослободе ухапшени Срби и повуку специјалне јединице са Севера.

Са друге стране, од Србије су затражили да стопира преговоре и да их замрзне док се ова два захтева не испуне.

Од КФОР-а и ЕУЛЕX-а затражили су да „раде посао због којег су дошли“.

„Све остало је излазак из њиховог мандата. У супротном нам ништа не значи. Ако хоћете да радите свој посао – добро је, ако не, онда шта нама преостаје“, казао је један од говорника.

Уједно су изразили незадовољство и протест поводом рањавања малишана у Штрпцу и повређивања младића у Клокоту.

Пожелели су им да се брзо опораве и врате својим домовима, те што пре забораве шта им се догодило.

Послати су и поздрави Србима који живе јужно од Ибра – „то су Обилићи и хероји“, казао је повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије, Небојша Јовић.

Он наглашава да је Метохија душа Србије.

Казао је да данас окупљени грађани не желе сукобе и да не траже проблеме.

Са друге стране, уколико неко буде имао проблеме на послу, најавио је да ће отићи код њихових директора и послодаваца.

„Ми овце нисмо, они вукови нису“, поручио је.

Затражио је од Патријарха СПЦ да посети Србе на КиМ.

„Вапи српски народн, директно вас зовем, чекамо вас да дођете у Пећку Патријаршију“, казао је.

Он је нагласио да Срби имају проблем са политиком Аљбина Куртија, али и да је посао Вучића да Србима осигура безбедност.

„Не председниче, ти твојим миром купујеш наш немир, на то немаш право“, казао је Јовић.

Он је изнео још један захтев – да се формира Координационо тело које би представљало Србе и било укључено у решавање косовског питања.

Констатовао је да Српска листа не може више да представља Србе, односно да „судбину решавају бизнисмени и пропали политичари“.

Одржавање протеста у северном делу Митровице код споменика Кнезу Лазару, симболично у 12.01, најавио је управо повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије, Небојша Јовић.

Протест је прво био заказан за 9. јануар, али су се организатори одлучили на промену датума услед, како су навели, бројних захтева суграђана, а због обавеза које ће имати на радним местима 9. јануара.

Најава за одржавање уследила је након смиривања најновијих тензија на Северу Косова, односно уклањања барикада од стране Срба, али без претходног испуњења већег дела услова које је поставила Српска листа.

Срби са Севера Косова подигли су прве барикаде 10. децембра, а све до 29. децембра било их је најмање 14. Званичан повод за постављање нових барикада било је хапшење бившег припадника Косовске полиције, Дејана Пантића. Његово пуштање, али уз ослобађање још двојице ухапшених Срба, био је и један од услова за уклањање барикада уз повлачење наводних спискова за хапшење Срба, те повлачење припадника Косовске полиције који су се распоредиле на Северу.

И док је Дејан Пантић пуштен у кућни притвор, а Београд наводно добио гаранције да неће бити кривичног процесуирања учесника на барикадама, Срђан Трајковић и Миљан Аџић још увек су у притвору, а полицајци албанске националности и даље су распоређени у етнички мешовитим насељима северног дела Митровице.

Упркос томе што нису испуњени сви услови, организатори барикада пристали су на то да их уклоне.

Повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије је потом позвао грађане да се окупе како би дигли глас против „велеиздаје“ Александра Вучића и „тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена“ Српске листе, те „најсвирепије издаје“ од прошле недеље – „аминовање“ база Косовске полиције.

„Грађани српске Митровице изаћи ће да јавно и јасно пошаљу поруку јавности, српској пре свега, да Александар Вучић оваквом проалбанском и по Србе на Косову и Метохији погубном политиком својом, као и Српска листа која је била дугогодишњи партнер Тачију и Харадинају, не могу више да представљају Србе који живе на Косову и Метохији“, казао је.

Најавио је и да ће да затраже од власти у Београду да се Србима на КиМ одреди „државни преговарач“ – заступник, који ће пре свега да поштује интересе и Србије и Срба на Косову, те да ће да затражи повлачење свих полицијских снага са Севера које су у међувремену распоређене, а конкретно од КФОР-а – да не излази из оквира свог мандата.

Одржавање протеста у северном делу Митровице код споменика Кнезу Лазару, симболично у 12.01, најавио је повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије, Небојша Јовић.

Најава за одржавање протеста уследила је након Вучићевог наређења да се уклоне барикаде Срба на северу Косова јер је „добио гаранције да нико неће дирати Србе“ (након тога Арнаути ранили и претукли српску децу), иако нису били испуњени захтеви које је поставила СНС Српска листа као услов за уклањање барикада.

Срби са Севера Косова подигли су прве барикаде 10. децембра, а све до 29. децембра било их је најмање 14. Званичан повод за постављање нових барикада било је хапшење бившег припадника Косовске полиције, Дејана Пантића и још двојице Срба. Услов за уклањање барикада је било ослобађање ухапшених Срба и повлачење припадника Косовске полиције који су се распоредиле на Северу. Курти није испунио ниједан услов, Пантић је привремено пуштен у кућном затвор и то на ограничен рок од два месеца (након чега могу да га опет одведу у затвор јер није ослобођен, а остали ухапшени Срби нису чак ни пуштени).

Вучић је тврдио да је наводно добио гаранције да неће бити кривичног процесуирања учесника на барикадама док су Срђан Трајковић и Миљан Аџић још увек су у притвору, а полицајци албанске националности и даље су распоређени у етнички мешовитим насељима северног дела Митровице.

Упркос томе што нису испуњени елементарни услови, организатори барикада (Вучићева Српска листа) их је уклонила хитно.

Повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије је потом позвао грађане да се окупе како би дигли глас против „велеиздаје“ Александра Вучића и „тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена“ Српске листе, те „најсвирепије издаје“ од прошле недеље – „аминовање“ база Косовске полиције.

„Грађани српске Митровице изаћи ће да јавно и јасно пошаљу поруку јавности, српској пре свега, да Александар Вучић оваквом проалбанском и по Србе на Косову и Метохији погубном политиком својом, као и Српска листа која је била дугогодишњи партнер Тачију и Харадинају, не могу више да представљају Србе који живе на Косову и Метохији“, казао је.

Најавио је и да ће да затраже од власти у Београду да се Србима на КиМ одреди „државни преговарач“ – заступник, који ће пре свега да поштује интересе и Србије и Срба на Косову, те да ће да затражи повлачење свих полицијских снага са Севера које су у међувремену распоређене, а конкретно од КФОР-а – да не излази из оквира свог мандата.

Протестно окупљање Срба у Косовској Митровици подржао је Покрет за одбрану Косова и Метохије.

„После најновије капитулације Александра Вучића и повлачења барикада са севера Косова, без испуњавања постављених услова, српски народ на Косову и Метохији у потпуности је препуштен немилости албанских сепаратиста и њихових НАТО заштитника. На северу Косова граде се нове базе албанских одметника, Срби и даље робују у албанским казаматима, спискови за одстрел Срба и даље су на снази. На Бадњи дан припадник тзв. КБС пуцао је у српску децу и ранио два дечака из Готовуше“, поручили су.

Током јучерашњег дана уједно је покрајински одбор Народне странке Косово и Метохија, позвао на протестни скуп у Косовској Митровици.

„Нама Србима, којима је потпуно јасно шта се дешава, који су последице лицемерства и продаје српских интереса осетили на својој кожи, не преостаје ништа друго него да се још више угледамо на храброст Срба који истрајавају у борби за опстанак живота на Косову и Метохији и да у њихово име позовемо на протестни скуп против режима у недељу 8. јануара, у Косовској Митровици“, поручили су.

Вучић организовао контрамитинг у Штрпцу

Чим је најављен митинг у К. Митровици пре неколико дана, СНС Српска листа је организовала контрамитинг ЗАКАЗАН У ИСТО ВРЕМЕ као протест у Митровици.

У Штрпце је дошло да подржи Вучића хиљаде ботова (случајно запослених на буџету) које су довели аутобусима из свих крајева Космета.

Званичан повод је напад на српску децу на КиМ, за коју је Вучић добио гаранције да их нико неће дирати и сад кад пуцају на њих он не диже војску већ гостује на Пинку.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

виа
Србин.инфо
Извор
Коссев

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!