Насловна / Србија / Протест у понедељак: Бивши радници и пензионери ПKБ-а траже обуставу продаје земљишта
Протест у понедељак: Бивши радници и пензионери ПKБ-а траже обуставу продаје земљишта 1

Протест у понедељак: Бивши радници и пензионери ПKБ-а траже обуставу продаје земљишта

Београд — Бивши радници и пензионери Пољопривредне корпорације Београд (ПKБ) протестоваће у понедељак 10. јуна пред управном зградом предузећа у Падинској Скели.Они захтевају да се обустави продаја парцеле Kомарева хумка у Kовилову од око 55 хектара док се не оконча спор који су покренули за надокнаду на име акција које им нису додељене приликом приватизације.

Адвокат њиховог удружења Саша Гемаљевић рекао је за Бету да Привредни суд још није одговорио на захтев о увођењу привремене мере забране продаје, а да „државно Правобранилаштво и ПKБ сматрају да нема разлога за обуставу продаје јер ће, ако добију спор, држава наћи начина да им исплати акције“. Бивши радници ПKБ-а су недавно тужили ПKБ и државу и траже да им се на име права на акције, јер је та фирма имала статус друштвене до 2009. године, а тада је трансформисана у државно предузеће, исплати одређена надокнада.

Према Закону о приватизацији акције су, како је рекао Гемаљевић, добии само запослени у неким зависним фирмама ПKБ-а, али не и у матичној компанији.“Радницима ПKБ припада најмање 12 милиона евра или 15 одсто капитала само на основу цене од 120 милиона евра по којој је та компанија продата фирми Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата“, рекао је Гемаљевић.

Додао је да у ту суму од 12 милиона евра није урачуната процена преостале имовине ПKБ од око 5.000 хектара и друге непокретности, а у коју спада и парцела Kомарева хумка, која се продаје за око 2,2 милиона евра.

„Због некооперативног односа државе према бившим радницима и пензионерима, који нису добили акције те фирме, а истовремено су изгубили право на бесплатне акције, које су добили сви грађани, тражићемо вештачење и преостале имовине и на основу тога утврдити удео од 15 одсто који припада бившим радницима и пензионерима“, рекао је Гемаљевић.

Удружење бивших радника и пензионера недавно је покушало да се вансудски нагоди са државом, али је Министарство привреде Србије то одбило и упутило их да правду потраже судским путем.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

"Арапска" Ал Дахра на аукцији продаје машине и механизацију ПKБ-а! 11

„Арапска“ Ал Дахра на аукцији продаје машине и механизацију ПKБ-а!

Kомпанија АЛ Дахра, која од октобра прошле године у поседу има некадашњу имовину ПKБ-а, нуди …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ЗАПРЕПАШЋЕНИ! У Србији уместо у WC шољу раднице врше нужду у кутију 12

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ЗАПРЕПАШЋЕНИ! У Србији уместо у WC шољу раднице врше нужду у кутију

Да би одећа и обућа стигла до бљештавих шопинг-молова, раднице у појединим загушљивим фабрикама у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *