fbpx

ПРОТЕСТ: Војни пензионери незадовољни статусом њихових пензија (видео)

0
(0)

БЕОГРАД – Група војних пензионера одржала је ЈУЧЕ испред Министарства одбране једносатни протест захтевајући од Владе Србије да законски регулише исплату њихових пензија.

Војни пензионер из Београда Драгослав Ивановић је рекао да су они од 1. јануара 2008. постали бивши војни пензионери јер су пребачени у статус цивилних пензионера, те да то није законски регулисано. Он је објаснио да су Законом о војсци Србије, који је тада ступио на снагу, војни пензионери измештени из Министарства одбране и војних прописа, те да су на незаконит начин преведени у надлежност Фонда ПИО.

 

[youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=C9rxSP5Uvhg“]

Ивановић каже да влада треба да донесе уредбу којом би наредила ПИО Фонду да преведе решења по војним прописима на решења по прописима државе Србије, што је, како каже, неизводљиво и због тога се они сада налазе у правној празници. Према његовим речима, војни пензионери су због тога остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Републике Србије од 25. јануара 2008. године.

 

Ивановић је рекао да према подацима којима он располаже држава дугује војним пензионерима, којих има 45 хиљада, 50 милијарди динара за протеклих седам година.
„Конкретно мени дугују једну целу годишњу пензију и плус камату“, навео је он.

У периоду од 1. јануар 2008. до 31. децембра 2011. Фонда за социјално осигурање војних осигураника био је у саставу Министарства одбране како кажу на незаконит начин и у том периоду по закону о министарствима бригу о војним пензионерима је требало је да води Министарство за рад.

Новчана средства за војне пензије у том периоду била су издвајана посебном ставком у буџету Републике Србије паралелно са средствима Фонда ПИО.

Ивановић је рекао и да у судовима широм Србије има око 50 хиљада тужби због тог проблема.

Пензионери су Влади Србије предали свој захтев и оставили рок од 15 дана да се она изјасни по том питању, у противном ће, како кажу, поново организовати протест.

 

Танјуг, ФБР

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЈДЕ НЕ СЕРИ ВИШЕ! Ти и твој брат сте главни заштитници нарко мафије у Србији!

2.8 (9) БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је потрошио много енергије …

Војни синдикат: Вулинов егзибиционизам и штеточинско руковођење подривају борбену готовост Војске Србије

5 (2) Војни синдикат Србије (ВСС) саопштио је да је тужио министра одбране Александра Вулина …

4 Коментара

  1. Kako vas nije sramota !?

    Evo matematike : Ako vam država duguje 50 milijardi dinara, a vas ima oko 45 000, znači da je država svakom od vas zakinula oko 13 000 di mesečno ( za oko 80 meseci). Znači, to je 11.06% od vaše penzije. To opet znači da vam je mesečna penzija oko 150 000 din !!!! Čime ste vi to zaslužili toliku penziju ? Dok ste radili u vojsci, imali ste siguran posao, beneficirani staž, ogromne plate, dobijali ste stanove, ništa niste radili, kada je izbio nesrećni rat, 90-tih, pola od vas je pobeglo u prevremenu penziju, druga polovina je bila u pozadini, a vi klinci i dobrovoljci, ajte napred pa ginite, redovnoj vojsci (klincima) ste ispirali mozak tokom obuke, i u ratu, i od njih pravili zombije, i sada vam je mala penzija !? Sramota !!!! Da li vi shvatate da ima puno penzionera sa manjom penzijom od te vaše razlike od 11%. Sramite se, to vaše ponašanje se graniči sa bezobrazlukom !!

  2. Dembelani odu u penziju sa 50god.Cast izuzecima,kad su trebali da ratuju ni to nisu znali.

  3. Sramota je kakvi neodgovrni i neobavesteni ljudi daju komentare ,ne poznavajuci sustinu problema,vojske i staresina u njoj!zelim samo da kazem toj dvojici gore,dabogda prosli onako kako smo mi staresine prolazili u toku aktivne vojne sluzbe,dabogda doziveli ovu lakrdiju sa penzijama koju mi vec punih 7.godina dozivljavamo,dabogda vam prosecni zivotni vek bio kao kod vojnih penzionera i prosli sa stambenim problemima onako kako su mnogi prosli dosavsi u Srbiju iz bivsih JU republika !

  4. Jedan dan u vojsci je kao godina to znaju oni koji su je služili. A ne 40 i kusur godina. Pa zaslužili su tu penziju, al niko ne pominje one Slobine penzionere i one prvooborce koji nisu ni videli rata, i one partijske članove koji sede na grbači ovog naroda. To niko ne vidi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *