Прпа: Очекујем да се Вучић извини зато што је био део власти која је убила Ћурувију

Прпа: Очекујем да се Вучић извини зато што је био део власти која је убила Ћурувију

Супруга убијеног власника “Дневног телеграфа” и недељника “Европљанин” Славка Ћурувије Бранка Прпа изјавила је да није вероватно да је то убиство самоиницијативно наручио некадашњи шеф Службе државне безбедности Радомир Марковић, јер то је, како је истакла, била политички мотивисана ликвидација.

Историчарка Бранка Прпа, партнерка убијеног новинара Славка Ћурувије, оценила је да ништа није урађено ако истрага стане на томе да је бивши начелник Државне безбедности Радомир Марковић главни налогодавац убиства и истакла да је очекивала извињење Александра Вучића за то што је у то време учествовао у власти и то као министар информисања.

О злочину је званично саопштено само оно што је било очигледно, рекла је Прпа за Радио Слободна Европа.

“Оно што је најважније то је политички контекст у којем једна служба добија налог да изврши политичко убиство тог типа, а ово је нажалост служба која је, уместо да брине о безбедности државе, ушла у функцију политике не само на начин политичке полиције, него и политичких ликвидатора”, рекла је Прпа. 

“Није проблем у ономе што се Александар Вучић нама извињавао за то што 14 година није било истраге, ја сам очекивала да се Александар Вучић извини зато што је учествовао у таквој власти и то на позицији министра информисања”, истакла је Прпа.

Прпа наводи и да не треба заборавити да су творци Закона о јавном информисању, којим од јесени 1998. почињу прогони новинара и новина, укључујући Славка на првом месту, ЈУЛ и Српска радикална странка.  

Убиство наредио политички врх

Ћурувијина супруга је додала да једно такво озбиљно политичко убиство незабележено у модерној историји Србије, као што је Славково убиство, не може да нареди Раде Марковић него може да нареди само озбиљан политички врх
земље у том тренутку. 

“Зашто би неко ко води посао ликвидације био неко коме би то из чистог мира пало на памет и то у условима ванредног стања. Када је ванредно стање зна се ко доноси одлуке, то су политички и војни врхови. Зашто би Славко Ћурувија, када имамо у виду прогон током 1998. године, забрану новина, пленидбу и казну затвора, завршио тако што би неки шеф ДБ-а наредио да он буде ликвидиран. То просто није могуће”, изјавила је уторак Прпа Тањугу.

Она је, поводом објављивања листе осумњичених за убиство Ћурувије и привођења две особе са тог списка, рекла да је процес задовољења правде тек на почетку и да се зато у овом тренутку не може казати да је правда задовољена и да је жртва добила сатисфакцију.

Упитана да ли јој листа осумњичених звучи потпуно, Прпа је рекла да верује да је у убиство Ћурувије било умешано више од четири особе.

“На прву лопту бисте рекли да је то то. Међутим питање је шта је још све то и колико њих има заправо у целој тој причи када је у питању сама служба. Мислим да је мало више ликова у тој причи”, рекла је Прпа.

Изненађена сам Легијиним сведочењем

Она је додала да је изненађена појављивањем Милорада Улемека као сведока у предмету, иако су јој непознати детаљи сведочења.

“То за Улемека морам да признам да ме је изненадило пошто сам мислила да ЈСО нема везе са тим убиством, јер они су у то време, колико ме памћење служи, а можда и грешим, били на Косову, тако да смо сви мислили да са тим убиством немају везе. Улемек је свакако ипак део целе те организације и свакако је упознат са тим”, рекла је Прпа.

Присећајући се атмосфере у друштву која је претходила самом убиству, Прпа је казала да је Закон о информисању усвојен на јесен 1998. године отворио врата за прогон новинара и да је егзекуција Цхурувије логична последица такве климе.
“Са таквим репресивним законом против новина и новинара било је логично да ће да почну да хапсе и убијају људе. То није било тешко претпоставити. Дакле ради се о матрици која је створена политичком праксом последњих година пред крај Милошевићевог режима која је постајала све крвавија и на крају је резултирала ликвидацијом низа људи”, рекла је Прпа.

У ишчекивању оптужнице и пресуде, Прпа каже да је петнаестогодишње чекање на судски епилог за убиство Ћурувије последица чињенице да после петооктобарских промена није демонтирана служба државне безбедности, извршена лустрација и створен институционални систем који би гарантовао расветљавање политички мотивисаних злочина независно од нечије политичке воље.

“Суштина није у томе да било који политичар било каквом вољом, па била она и најбоља, разрешава убиства људи и аберације, односно скретања институција државе у правцу сервисирања воље владајућих, већ је суштина у томе да сама држава односно њене институције то саме раде са или без њих”, објаснила је Прпа.

Упитана да ли, ако се докаже да иза убиства Цхурувије стоји држава, осим моралне сатисфакције очекује и некакво друго задовољење, Прпа је рекла да јој не треба материјална надокнада, иако је, како је приметила, држава протеклих година финансијски помагала одбрану хашких оптуженика, док за њихове жртве није било правне помоћи.

“Ипак, та врста сатисфакције ми не значи ништа, важно је да те ствари решимо на начин да у овој држави више никада не буду могуће”, закључила је Прпа.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НОГО: Преговори о изборима су фарса, зашто сви ћуте о промени Устава!? (видео)

НОГО: Преговори о изборима су фарса, зашто сви ћуте о промени Устава!? (видео)

Нова емисија обрађује тему избора 2022. године. Главна ствар која није саопштена је референдум за …

Питање за Вучића и напредњаке: Докле ћете држати србомрзца Чанка на власти?!

Питање за Вучића и напредњаке: Докле ћете држати србомрзца Чанка на власти?!

Чанак је у коалицији са напредњацима у Новом Саду. Доделили су му Водовод и канализацију …

7 Коментара

  1. Neki se i secaju vremena od pre petnaest godina.

  2. Da objasni Vucic otvorene pretnje Slavku.

  3. Tadasnji ministar informisanja per ruke od svega, iako snosi indirektnu odgovornost kao nosilac vlasti u to vreme. Da ne pominjemo pretnje istog u tadasnjoj stampi.

  4. Treba opružiti vUČKa za ubistvo Ćuruvije, jer mu je otvoreno pretio, da će mu se osvetiti za laži koje je pisao o njemu. Samo, pitanje je da li je Ćuruvija tada pisao istinu o Vučiću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *