Пушачи удишу најмање два пута више катрана и никотина него што пише на паклицама

ПУШАЧИ удишу више штетних материја него што им се указује на кутијама цигарета – закључили су стручњаци холандског Националног института за заштиту здравља и и животне околине.

Упозорили су пушаче да уносе у организам најмање два пута више катрана, никотина и угљенмоноксида него што декларишу произвођачи цигарета.

Према правилима Европске уније, произвођачи имају право да присуство штетних састојака мере са отвореним микроскопским отворима на филтерима, а пушачи навећи део тих отвора реално затворе. Уснама и(ли) прстима.

Холанђани су своја мерења обавили у условима сличним стварним „у процесу пушења“. И, били су шокирани.

По законима на територији ЕУ, једна цигарета сме да садржи максимум 10 mg катрана, а у цигаретама произвођача Superkings нађено је 36,3 mg.

Marlboro на паковањима својих цигарета наводи да садрже само 1 mg катрана и 0,1 mg никотина. А холандски институт је утврдио да се ради о 26,1 mg катрана и 1,7 mg никотина.

Стручњаци тог института су такође упозорили да су постојећи методи ерења штетних састојака у цигаретама прихваћени „под значајним утицајем индустрије цигарета“.

Државни секретар холандског Министарства здравља Паул Блокхејс признао је:

„Шокиран сам добијеним подацима. Упркос томе што сам подозревао да је пушење штетније него што на паклицама признају произвођачи цигарета. Веома је забрињавајуће што пушачи удишу много више штетних материја него им је указано на кутијама цигарета“.

Блокхејс је апеловао на органе Европске уније да хитно уведу правила и методе које ће обезбедити објективно мерење штетних састојака у цигаретама.

Холандија – независно од овога – има намеру да намерно учини цигарете још скупљим, да смањи број места где се могу купити, а и да забрани пушење на отвореним терасама…

Факти

Актуелно

Пресуда која мења све: Дрма се токсична ГМО пирамида у свету

Сан Франциско – Суд ће највероватније осудити „Монсанто“, казну ће платити „Бајер“, али ће највећу …

Запад произвео 100 хемијских агенаса сличних новичоку

Москва – Земље Запада су од средине деведесетих година прошлог века произвеле најмање 100 хемијских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons