Пушачи удишу најмање два пута више катрана и никотина него што пише на паклицама

Пушачи удишу најмање два пута више катрана и никотина него што пише на паклицама

ПУШАЧИ удишу више штетних материја него што им се указује на кутијама цигарета – закључили су стручњаци холандског Националног института за заштиту здравља и и животне околине.

Упозорили су пушаче да уносе у организам најмање два пута више катрана, никотина и угљенмоноксида него што декларишу произвођачи цигарета.

Према правилима Европске уније, произвођачи имају право да присуство штетних састојака мере са отвореним микроскопским отворима на филтерима, а пушачи навећи део тих отвора реално затворе. Уснама и(ли) прстима.

Холанђани су своја мерења обавили у условима сличним стварним „у процесу пушења“. И, били су шокирани.

По законима на територији ЕУ, једна цигарета сме да садржи максимум 10 mg катрана, а у цигаретама произвођача Superkings нађено је 36,3 mg.

Marlboro на паковањима својих цигарета наводи да садрже само 1 mg катрана и 0,1 mg никотина. А холандски институт је утврдио да се ради о 26,1 mg катрана и 1,7 mg никотина.

Стручњаци тог института су такође упозорили да су постојећи методи ерења штетних састојака у цигаретама прихваћени „под значајним утицајем индустрије цигарета“.

Државни секретар холандског Министарства здравља Паул Блокхејс признао је:

„Шокиран сам добијеним подацима. Упркос томе што сам подозревао да је пушење штетније него што на паклицама признају произвођачи цигарета. Веома је забрињавајуће што пушачи удишу много више штетних материја него им је указано на кутијама цигарета“.

Блокхејс је апеловао на органе Европске уније да хитно уведу правила и методе које ће обезбедити објективно мерење штетних састојака у цигаретама.

Холандија – независно од овога – има намеру да намерно учини цигарете још скупљим, да смањи број места где се могу купити, а и да забрани пушење на отвореним терасама…

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Драгољуб Петровић: Слом српске медицинске памети

Драгољуб Петровић: Слом српске медицинске памети

Српски су лекари преучили: заборавили све оно што су чули од старих учитеља и наглавачке …

Академик Стевановић: Рио Тинто прети да угрози најважније извориште воде Србије

Академик Стевановић: Рио Тинто прети да угрози најважније извориште воде Србије

Саговорник “Нове” је биолог, ботаничар, еколог, биогеограф, председник Академијских одбора САНУ за заштиту животне средине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *