ПУСТОШЕЊЕ општина по Србији: Милионске суме за режимске медије на намештеним конкурсима

ПУСТОШЕЊЕ општина по Србији: Милионске суме за режимске медије на намештеним конкурсима

0
(0)

Медијски аналитичари оценили су да на конкурсима за пројектно финансирање садржаја од јавног интереса милионске износе добијају медији који су „отворено прорежимски“, чиме се „девалвирају“ медијски закони.

Новинар Цензоловке Денис Kолунџија рекао је за Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ) да је суштина медијских конкурса да се јавни новац „прелије у подобне медије“.

Новинар Балканске истраживачке мреже (БИРН) Слободан Георгиев рекао је да су конкурси на локалном нивоу организовани тако да се постигну два циља.

Он је за ВОИЦЕ (www.воице.орг.рс) рекао да је један циљ да се свима, како се изразио, запуше уста јер се као свима даје новац, колико год да је у питању, а други важнији циљ је да се медијма који су под контролом режима, да гро новца.

„Тиме се постиже да нико о томе не говори јер су као сви понешто добили, а са друге стране, награђују се ‘факе неwс’ медији или се једноставно кроз конкурс опере неки новац тако што награђени медиј врати део за страначке потребе“, казао је Георгиев (на слици испод).

Он је оценио да медији не би требало да пристају на „мрвице са стола власти“, него да свим силама раде на томе да оспоре резултате конкурса и да упорно показују да власт не финансира садржај у јавном интересу, него да дели новац „својим чаушима“.

„Овако накарадно схваћено финасирање садржаја од јавног интереса доводи до обесмишљавања рада медија и код грађана производи утисак да су сви исти, да је све то исто и да правих медија, оних који раде у јавном интересу, и нема“, казао је Георгиев.

Денис Kолунџија је оценио да „ако имате људе са лошим намерама, сваки закон ће бити девалвиран“.

„То се неће променити у будућности јер не видим спремност да се ова област доведе у ред. Kао кладионица, зна се који ће медији добити новац, само је питање износа“, рекао је Kолунџија.

(извор: београдски-глас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Катић: Србији прети тешка дужничка криза

Небојша Катић: Србији прети тешка дужничка криза

5 (4) Једно од кључних питања с којима се срећемо је питање дејства корона вируса …

Лавров упозорио Селаковића: Опасни покушаји одустајања од Резолуције 1244

Лавров упозорио Селаковића: Опасни покушаји одустајања од Резолуције 1244

5 (3) Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас у у Москви током …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend