fbpx
Насловна / Србија / ПУСТОШЕЊЕ општина по Србији: Милионске суме за режимске медије на намештеним конкурсима

ПУСТОШЕЊЕ општина по Србији: Милионске суме за режимске медије на намештеним конкурсима

Медијски аналитичари оценили су да на конкурсима за пројектно финансирање садржаја од јавног интереса милионске износе добијају медији који су „отворено прорежимски“, чиме се „девалвирају“ медијски закони.

Новинар Цензоловке Денис Kолунџија рекао је за Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ) да је суштина медијских конкурса да се јавни новац „прелије у подобне медије“.

Новинар Балканске истраживачке мреже (БИРН) Слободан Георгиев рекао је да су конкурси на локалном нивоу организовани тако да се постигну два циља.

Он је за ВОИЦЕ (www.воице.орг.рс) рекао да је један циљ да се свима, како се изразио, запуше уста јер се као свима даје новац, колико год да је у питању, а други важнији циљ је да се медијма који су под контролом режима, да гро новца.

„Тиме се постиже да нико о томе не говори јер су као сви понешто добили, а са друге стране, награђују се ‘факе неwс’ медији или се једноставно кроз конкурс опере неки новац тако што награђени медиј врати део за страначке потребе“, казао је Георгиев (на слици испод).

Он је оценио да медији не би требало да пристају на „мрвице са стола власти“, него да свим силама раде на томе да оспоре резултате конкурса и да упорно показују да власт не финансира садржај у јавном интересу, него да дели новац „својим чаушима“.

„Овако накарадно схваћено финасирање садржаја од јавног интереса доводи до обесмишљавања рада медија и код грађана производи утисак да су сви исти, да је све то исто и да правих медија, оних који раде у јавном интересу, и нема“, казао је Георгиев.

Денис Kолунџија је оценио да „ако имате људе са лошим намерама, сваки закон ће бити девалвиран“.

„То се неће променити у будућности јер не видим спремност да се ова област доведе у ред. Kао кладионица, зна се који ће медији добити новац, само је питање износа“, рекао је Kолунџија.

(извор: београдски-глас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија због уласка у „мали шенген“ мења свој грб и уместо банана републике постаје ПАРАДАЈЗ РЕПУБЉИК

4.6 (20) Од уласка Србије у ЕУ нема ништа и то је већ годинама свима …

Владислав Б. Сотировић: Зашто је потребна детитоизација и декомунизација Србије?

4.1 (9) Титови партизани се у току читавог рата нису ни борили против страног окупатора, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *