Путин: Требало је да схватимо шта иде после бомбардовања Југославије

После бомбардовања Југославије требало је да схватимо шта ц́е се догодити са светом и са нашом земљом, рекао је руски председник Владимир Путин, подсетивши да је 1999. нанет удар у центру Европе без одобрења Савета безбедности УН.

Путин се у документарном филму „Светски поредак 2018“ осврнуо на догађаје после уједињења две Немачке, истакавши да Русија није само допринела томе него је и повукла трупе из Источне Европе.

Како је рекао, то је учинила у очекивању да ц́е после прекида постојања Варшавског уговора престати да постоји НАТО или, бар у крајњем случају, да се та организација нец́е ширити и да ц́е наступити, како је рекао, тектонске измене у систему међународних односа у целини.

„Као што видимо, то се није десило. Испоставило се да под плаштом тог идеолошког сучељавања иде и геополитичка борба, борба за геополитичке интересе. Друго, стари светски поредак који је створен после Другог светског рата и на основу оне расподеле снаге фактички је нестао и требало је све изменити од нуле“, констатовао је Путин.

Он је оценио да одатле произлази сав нихилизам према међународном праву и улози УН.

„Почела је подршка сепаратизма и радикализма код нас на Кавказу, почело је бомбардовање Југославије 1999. без икаквог одобрења СБ УН. Напросто су пљунули на то, нанели удар, разрушили земљу, спровели су интервенцију“, подсетио је руски председник.

Према његовим речима, гледано уназад тешко је рец́и да ли је лоше или добро ако су народи Југославије тежили независности.

„Можда је то и добро а да ли је требало тако радити, да ли је требало без одобрења СБ УН бомбардовати у центру Европе. Сумњам, штавише уверен сам да то није требало урадити“, нагласио је Путин.

Уследио је, како је додао, Авганистан, Ирак, два таласа ширења НАТО заредом.

„То се дешавало једно за другим наизглед неочекивано. А требало је то очекивати. Ми смо показали благо речено некомпетентост и неразумевање онога што ц́е се десити са светом и земљом после те наше једностране предаје позиција“, констатовао је руски лидер.

Спутник

Актуелно

Питај мог брата лудака!

Интервју председнице НВО Европски покрет на Косову Раде Трајковић недељнику Време заинтересовао је директорку ЦЕАС …

Путин маја 1999: НАТО у рату против Србије већ има десетине мртвих

ИНТЕРВЈУ ДАТ УСРЕД АГРЕСИЈЕ ЗАПАДА НА СРБИЈУ КОЈИ ВРЕДИ ПРОЧИТАТИ И ЗБОГ НАС И ЗБОГ …

Један коментар

  1. ZNALI SMO DA JE JEDNA OD SLEDECIH RUSIJA. IZGLEDA DA NAM NISU VEROVALI A MOZDA I JESU.VIDECE SE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons