Quid pro quo — како они са нама, тако и ми са њима

0
(0)

Србија размишља да уведе озбиљне измене у вези контаката страних амбасадора са шефом дипломатије Ивицом Дачићем, пишу „Вечерње новости“.

Наиме, како тврди тај лист, размишља се да се уведе принцип реципроцитета у контактима страних амбасадора са нашим државним врхом и да се „пролаз“ на састанке са Дачићем и другим високим званичницима омогући само представницима оних земаља у којима и наши емисари имају исти третман.

Према подацима Министарства спољних послова, од 69 амбасадора колико Србија има у свету, њих 24 ниједном није примио шеф дипломатије земље у којој су на дужности, наводе „Новости“.

На пријем, како наводи лист, чекају наши амбасадори у 11 европских држава — Италија, Белгија, Холандија, Аустрија, Финска, Велика Британија, Данска, Шпанија, Португалија, Француска, Немачка.

Ни наши амбасадори у САД, Турској, Индији, Индонезији, Јапану, Јужној Кореји, Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, Етиопији и Кенији нису имали сусрете са високим званичницима ових земаља, осим када су ступили на дужност и предали акредитиве.

Од земаља у региону, „хладан“ третман према нашим дипломатама имају Албанија и Црна Гора где амбасадори такође нису имали састанке са тамошњим министрима спољних послова.

Опција повлачења „ручне“ у дипломатској гостољубивости Србије постала је актуелна након инцидента украјинског амбасадора Олександра Александровича, који је најпре давао непримерене изјаве о нашој спољној политици, а затим се жалио да месецима чека на пријем код Дачића, наводи лист.

Дачић је узвратио да и наш амбасадор у Украјини Раде Булатовић још не може да издејствује састанак са министром Павлом Климкином, иако за разлику од колеге Александровича није давао непримерене изјаве.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пентагон тврди: Српске дипломате у Либији су ликвидиране пре напада америчких авиона!

0 (0) БЕОГРАД – Званичници Србије, на основу налаза обдукције, наводе да су Слађана Станковић …

Вучићу, јеси ли баш сигуран да желиш да Пентагон објави све што зна о убиству српских дипломата у Либији?

0 (0) „Кад су обдукцију спровели наши лекари, немамо сумње како су ти људи настрадали. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend