ПРАВОСУДНА ТРАВЕСТИЈА! Жандарми осуђени јер су радили свој посао

0
(0)

Шесторица жандарма осуђени су на шест месеци условне казне због пребијања Андреја Вучића и Предрага Малог. Жандарм Драган Савић осуђен је на осам месеци условне казне јер је осуђен и за напад на војна лица у обављању службене дужности, док је Раде Матић ослобођен оптужби.

Виши суд у Београду осудио је на шест месеци условне казне, са роком провере од две године, жандарме Предрага Митровића, Славка Стојановића, Далибора Ђорђевића, Златка Гигића, Бобана Лекића, Митра Милосављевића и то због кривичног дела злостављање и мучење, односно пребијања браће председника Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, током Параде поноса у септембру 2014. године.

Жандарм Драган Савић осуђен је на осам месеци условне казне, са роком провере од три године, и њему се на терет, поред кривичног дела злостављање и мучење, ставља и кривично дело напад на војна лица у обављању службене дужности, односно војне полицајце који су били у пратњи Вучића и Малог.

Командант вода Нишке жандармерије Раде Матић ослобођен је оптужби за нечињење, односно за то што није спречио напад.

Подсетимо, тужилац је јуче у завршној речи затражио да седморица жандарма буду осуђена на по две године затвора, а командант Раде Матић на једну годину затвора.

Сви оптужени су током суђења негирали кривицу и навели да су 28. септембра 2014. поступали по закону.

Председавајућа судског већа судија Светлана Алексић је, образлажући пресуду, навела да је пресуда донета јер је суд поверовао сведочењима непосредних очевидаца, као и на основу снимка телевизије Н1 са места догађаја.

Она је додала да је суд одбацио изјаве оптужених да су били нападнути и да су се бранили.
Одбрана релативно задовољна пресудама, али ће се ипак жалити

Један од правних заступника припадника Жандармерије адвокат Владимир Вучинић изјавио је да је одбрана релативно задовољна условним пресудама њиховим клијентима, али да ће се ипак жалити на део пресуде.

Након изрицања пресуде, Вучинић је новинарима испред зграде Вишег суда у Београду рекао да ће се одбрана жалити на део који се односи на кривицу, а да верује да ће тужилац уложити жалбу на изречене санкције.

Вучинић је напоменуо да је суд прихватио део одбране тако да су жандарми осуђени за злостављање и мучење а један од њих и за напад на војно лице.

Адвокат је додао и да је суд ублажио казне, ценећи коректно држање жандарма током судског процеса, као и то што се ради о до сада неосуђиваним особама, од који су неки и награђивани.

„Релативно смо задовољни казнама. У договору са колегама видећу како ћемо се поставити даље, а жалићемо се на део који се односи на кривицу“, рекао је он.

Репрезентативни Полицијски синдикат Србије саопштио је да није задовољан пресудом припадницима нишког одреда жандармерије због инцидента на Паради поноса 2014. године.

Синдикат: Порука пресуде је да бахатост побеђује закон

Полицијски синдикат Србије је жандарме бранио током целог поступка, а њихови адвокати су учествовали у одбрани жандарма.

Поводом пресуде жандармима, председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић упитао је каква се порука тиме шаље свим полицајцима у Србији.

„Склоните се, не радите свој посао, можда је у питању нечији брат, тетка или неки рођак. Порука је, у ствари, да ће бахатост у будућности победити закон, али закон мора да буде исти за све, а не да се под притиском јавности или политике доносе овакве одлуке“, навео је Мијаиловић.

Он је изразио наду да ће судови имати храбрости да у даљем поступку донесу одлуку по праву и правди, јер ће она имати последице по све припаднике МУП Србије.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дарко Шарић осуђен на 15 година затвора

0 (0) БЕОГРАД – Специјални суд у Београду осудио је данас у поновљеном поступку Дарка …

ТРАГИКОМЕДИЈА: Судија поништила сопствену пресуду да СНС плати Ђиласу 300.000 динара

0 (0) Савез за Србију (СзС) саопштио је да је судија Трећег основног суда у …

3 Коментара

  1. PA NISTE TREBALI DA STITITE PARADU PONOSA ZAR VAM TO NIJE JASNO.SADA PAMET U GLAVU.NE STITITE NIKOGA JER DOBICETE VECE KAZNE.

  2. Kriminalci na „službenoj dužnosti“ u pratnji kriminalaca dobili batine od žandara. Tužioca ispendrečiti, zajedno sa „kobrama“. Svu gu BAGRU I BANDU pohapsiti nakon pada S(N)D i poslati u Bor !!!

  3. Kriminalci na „službenoj dužnosti“ u pratnji kriminalaca dobili batine od žandara. Tužioca ispendrečiti, zajedno sa „kobrama“. Svu tu BAGRU I BANDU pohapsiti nakon pada S(N)S i poslati u Bor !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend