fbpx

Рачуни поједу целу зараду!

0
(0)

ХРАНА је највећи издатак, али и рачуни су из месеца у месец све „тежи“. За просечну четворочлану породицу која живи у свом стану, фиксни трошкови, попут „инфостана“, телефона, струје, кабловске, интернета, вртића и превоза стају чак 33.000 динара. Готово као и просечна зарада у Србији.

Са поскупљењем вртића, струје и гаса, издатак ће ове године бити барем 2.500 динара већи по домаћинству. И статистика региструје да рачуни узимају добар део примања породица. Према најновијим подацима на комуналије, струја, гориво, телефонирање одлази чак 33 одсто укупних просечних прихода домаћинства.

Највећи трошак је за комуналије и струју, које „поједу“ – 15 одсто примања, превоз „троши“ просечно у Србији осам одсто зараде домаћинства, док за услуге интернета и кабловске и телефонирања одвајамо четири одсто прихода.

КАКО ЈЕ НА БАЛКАНУ ИЗДАЦИ који су фиксни сваког месеца, попут трошкова становања, енергената и транспорта, просечну породицу Србије стају – 389 евра месечно, показује економски аустријски инстутут „РегиоДата“. Стручњаци ове установе су израчунали да сваког месеца издвајамо и до 73 одсто од плате на комуналије и храну, по чему смо бољи од БиХ и Румуније, али за Словенијом и Аустријом заостајемо за чак 17 одсто.

– Имам двоје деце у вртићу и сада месечно одвајам 12.800 динара – каже Данијела Б., Београђанка. – Када у јануару обданиште поскупи 13 одсто, то ће ми из џепа истерати још барем две хиљаде више. А то је само један издатак. Грејање, вода, одржавање зграде и разне ставке „инфостана“ узму ми 7.000 динара. Просечно трошим струју за 3.500 динара, а када поскупи, наредне године требаће ми барем 500 динара више. Мислим да краја плаћању нема.

Знатно је теже породицама у изнајмљеним становима или онима који су ушли у стамбене кредите. Кирије су протеклих месеци појефтиниле и за стан од 60 квадрата потребно је око 150 до 250 евра месечно. За оволики стан кредит месечно узме минимум 250 евра. Када се и ови трошкови додају ионако нагомиланим рачунима, цех је од 55.000 до 65.000 динара.

– Најављеним поскупљење гас и струје од 10 до 12 одсто покривају се трошкови већег расипања у јавном сектору – каже Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача Београда.

Када месечне издатке поделимо на 30 дана – електричну енергију српско домаћинство потроши дневно за просечних 116 динара, кабловску и интернет за 66, коришћење мобилних телефона дневно стаје 33 динара. Породице са двоје деце за вртић дневно сада издвајали су 426 динара. Комуналије породицу дневно стају 233 динара. За градски превоз, под условом да набаве претплатне месечне карте за двоје запослених дневно се одваја 213 динара. Укупно – десет евра дневно.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цена струје мораће да расте, ево и због чега

4 (2) Цена струје ће и у Србији, пре или касније, морати да расте зато …

Субвенционишете Курту и Мурту а наплаћујете прикључак на гас уместо да субвенциоништете гасификацију Србије!

3 (2) Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да прикључак домаћинстава у Србији на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *