Рак коси Врањанце

0
(0)

Број оболелих од разних врста малигнитета у Пчињском округу попео се на 16.000, док само у Врању има око 9.000 болесних од неке врсте канцера. Упућени кажу да се већ може говорити о некој врсти епидемије, а обичан народ сматра да је оближња планина Пљачковица, која је гађана осиромашеним уранијумом, извор свих здравствених невоља које су снашле овај град.

Није у питању само канцер, забележено је све више спонтаних побачаја, велики је број случајева стерилитета, разноразних аномалија…

Уз то, стручњаци кажу да се повећање броја оболелих од малигних болести рапидно повећава од 1999, дакле од бомбардовања јединог цивилног објекта који је у ужој Србији гађан осиромашеним уранијумом.

Данас, десет година касније, изгледа да је дошло време када ће се осетити прве велике последице радијације која се налази на само 1.000 метара ваздушне линије од центра града. После упорног ћутања и тврдњи да је Пљачковица темељно очишћена, општој забринутости придружиле су се и градске власти формирањем Радне групе за откривање пуне истине о радијацији на Пљачковици.

репетитор Пљачкавица
Гађан НАТО бомбама: Репетитор на планини Пљачкавици

Начелник Центра за заштиту од јонизујућег и нејонизујућег зрачења при Институту за медицину рада „Др Драгомир Карајовић“, прим. др Радомир Ковачевић рекао је да Врањанци не знају шта је урађено на Пљачковици.

– Ми смо тада почели да радимо са људима из Института Винча, али су нас врло брзо избацили из игре. Они су урадили то што су урадили, али никада нам нису саопштили колико тога је било, шта су пронашли и шта су извадили – навео је Ковачевић.

[quote]

Епидемија

Докторка Гордана Костић, из Диспанзера за онкологију у Врањској болници каже да имају више од 400 новооболелих годишње.
– Влада права епидемија рака плућа и нема никаквих правила, јер од овог малигнитета оболевају и пушачи и непушачи, и мушкарци и жене, и они који су живели здраво и они који нису. Сада се чешће појављују људи са карциномом јетре и панкреаса, којих је некада било ретко – каже Костићева.

[/quote]

 

Према његовим речима, Институт је 2001. године направио интерно истраживање на територији Врања, и тада се дошло до поражавајућих резултата.

– На основу анализираних података, може се закључити да је на наведеном локалитету животна средина дуготрајно контаминирана осиромашеним уранијумом и да су утврђене и ране последице на хуманој популацији. Због тога је неопходно наставити са деконтаминацијом подручја и праћењем ситуације – закључио је Ковачевић.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend