Радикали из Крагујевца: Напустили смо СРС због Шешељевих прљавих послова

0
(0)

Политички бум у Крагујевцу је изазвао прелазак бившег руководства СРС из Крагујевца у ‪“‎Заједно‬ за Шумадију“. Након тога уследио је демант Градског одбора СРС.

 

За КМ Новине разговарали смо са Душком Мијатовићем из Крагујевца, једним од бивших високих функционера СРС који је међу првима напустио ту странку. О разлозима и сазнањима из прве руке говори за наш портал а о неким стварима и по први пут уопште.

– Шта је истина о догађајима о којима сазнајемо из медија ових дана?

Пре свега, желео бих да се захвалим вама на објективном и истинитом извештавању. Ако већ портал који држи СПО преноси некакав демант, онда је ред да позову и мене, па да чују обе стране. Дакле, тачно је да је комплетно бивше руководство СРС из Крагујевца прешло у „Заједно за Шумадију“. Једноставно, препознали смо снагу која се бори за интерес града а на чијем је челу бивши, а надам се и будући, градоначелник Верољуб Стевановић. Интерес Крагујевца је и наш циљ, ми овде живимо и желимо леп, успешан и модеран град. За време власти господина Стевановића, Крагујевац је био на 2. месту по инвестицијама у Србији, што довољно говори о политичком и људском кредибилитету бившег градоначелника. Након што је издајом и претумбавањем политичких снага у Крагујевац дошла „карантинска власт“, град је пао на веровали или не, 75. место. Дакле, у политици нема места за импровизацију. Као секретар градског одбора, залагао сам се да уђемо у предизборну коалицију, да СРС буде део власти, да понесе одговорност, као и да има одговорност, како према грађанима, тако и према својим члановима. Нажалост, проглашен сам малтене издајником. Тужно и смешно.

Онај који жели да уложи, жели и да разговара и преговара са озбиљним људима, а не са људима који су преузели власт, а немају дан радног стажа, нити имају препознатљиво име и презиме. То што си нечији син, није довољно да будеш успешан. Желимо да помогнемо својим угледом који смо стекли као функционери СРС-а, да градоначелник победи на овим изборима, а самим тим и Крагујевац опет стане на ноге. Демант, који је уследио од човека који је нелегалнo постављен, кога је довела Вјерица Радета буквално на силу, демант од неког који је чак демантовао и председника Шешеља, који је изјавио да су странку напустили високи функционери, говори о каквом је политичком калибру реч. У ствари, одбор у Крагујевцу више и не постоји, ако не рачунам неколико људи који су дошли из СНС-а.

Због тог „новог руководства“, одбор у Крагујевцу је напустило 50 председника месних, као и сви потпредседници Градског одбора. Наравно, ја сам повукао ногу, а касније се све рушило као кула од карата.- Како је растурена Српска радикална странка у Крагујевцу? Бурни догађаји у странци, за које јавност можда и не зна – рекох да су медији под контролом и нико о томе и неће да пише, а многима је и драго – затекли су ме на месту секретара градског одбора СРС Крагујевац и члана Окружног одбора СРС за Шумадију.

Након градова у којима се без икаквог поштовања Статута странке у којем децидно, по члановима Статута, пише ко и како може изабрати и сменити председника одбора, на ред је дошао и Крагујевац. Једноставно, свуда се користила иста мантра. По договору са неким који нема благе везе са руководством одбора, Вјерица Радета оде у тај град, смени председника и постави новог. Па, то је отишло толико далеко, да је уместо једног Ђурађа Јакшића који је политички профилисано име, за заменика председника ИО поставила свог шофера. Након многих градова, на ред смо дошли и ми…

– Како је смењен председник Градског одбора СРС – Крагујевац? 

Ово је заиста значило и крај радикала у Крагујевцу. Председник Градског одбора је био господин Драган Жикић, једна од икона радикализма у Крагујевцу, човек изузетног угледа и изузетног поштовања, два пута биран за посланика странке, дугогодишњи одборник и заиста о овоме што причам можете питати било кога, не мора из радикалне странке, сви ће да вам кажу колики углед Драган има у Крагујевцу. Што је најгоре, смењен је док је био на одмору, без икаквог гласања градског одбора. Дошао налог одозго и прича је завршена.

Покушао сам спречити, али нисам успео. Речено ми је да је Драгану истекао мандат. Па шта ако је истекао, може се опет изабрати, ништа то није хитно било. Уместо Драгана је постављен млад човек, Александар Ђурић, који није желео да прихвати ту функцију на такав начин. А покушавао сам да видим шта се уопште дешава и из којих разлога? Иначе, након два месеца, поново ван Статута, налогом одозго, смењен је Александар Ђурић. Њему је на састанку Градског одбора, секретар странке Наташа Јовановић рекла да поднесе оставку. Дакле, човек који је једва доведен, реч је о заиста добром човеку, интелектуалцу и великом радикалу. Након два месеца у којима је странка била на одмору, мења се због лошег рада. Тачније, речено је на састанку, цитирам: „Ко нема пара, не може бити на функцији у СРС“.

Напомињем да је све што причам истина и једва чекам да неко покуша да демантује моје тврдње. То бих заиста волео видети, да неко покуша да ме демантује.

– Ко стоји иза протеривања највећих српских радикала по целој Србији?

Да, то је право питање. Па, стоји председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, а све те прљаве послове обавља Вјерица Радета, која има функцију председника Извршног одбора. На места смењених дугогодишњих чланова странке, функционера странке, на та места долазе потпуни политички анонимуси, без икаквог угледа у градовима у којима живе.

Да не идем даље, замислите политичку странку која уместо Наташе Јовановић, која је била председник Шумадијског Окружног одбора, дугогодишњи посланик, потпредседник Скупштине Србије, члан Парламента Европе, на њено место долази човек који ради у некој кафани, потпуно непозната личност, члан странке који је тражио да Шешељ поднесе оставку и да уместо њега странку води Александар Мартиновић. Да ли је то нормално и да ли се тако понашају озбиљни људи? Само из зле намере се уместо политички профилисаних личности постављају људи који не живе у Крагујевцу, него у оближњем селу и за које нико никада чуо није.

Ово је политика, ово је тежак посао, посао за озбиљне људе. Грешке које су сада направљене, коштаће много странку на локалним изборима.

– Ко су људи који долазе на места српских радикала?

Потпуни политички анонимуси и људи који су чланови СНС-а били, а сада долазе у СРС и заузимају позиције уочи избора. Дакле, све се своди на то да су прави радикали, српске патриоте, били потребни само да би сачували странку док се Шешељ не врати. Сада су непотребни и сматрају се екстремима, управо зато што не желе сарадњу са Вучићем и његовом странком. Знате, људе који су се жртвовали и нису желели да напусте СРС и пређу у СНС, немогуће је сада натерати на сарадњу са Вучићем. Да су желели њега, не би били радикали.

 – Зашто се протерују најобразованији људи у СРС?

Зато што мисле својом главом и не падају на јефтине приче. Знате, псовке преко друштвених мрежа и простачко изражавање не приличи лидерима. То једноставно више не пије воду. То је можда могло некада, можда деведесетих. Сада то више не може, осим код слабије образованих људи. Нема потребе да причам ко се све повукао из странке, а ко је остао.

– Ко је уопште остао уз Шешеља и да ли му неко ради иза леђа?

Па, сами и видите која екипа људи је остала у врху странке, а ко ју је напустио. Ако је прича да треба да се подмлађују редови странке и зато се склањају страначки ветерани, не видим да се подмлађивање врши у врху. То су исти људи, нема нових младих имена, ако не рачунам Миљана Дамјановића, који ту ради послове које је некада радио Небојша Стефановић. Купује бурек и слично.

Има ту још нешто што је врло занимљиво. Уочи избора 2012. се такође подмладила странка. Када смо лоше прошли, сви ти млади, новопримљени чланови су напустили СРС. Нико није остао. То ће се и сада десити. Иза леђа му ради онај за кога мисли да му је највернији. Та жена гради себи позиције за неко будуће време.

Наравно, он је сам крив за све, он зна да ће Вучић да прода Косово, а веровали или не, Шешељ ће га у томе подржати. Опомена нека вам буду Крајина и Република Српска, као и Косово. Док је наш народ бежао са Косова, по Београду су „заслужним лицима“ додељивани станови.

– Шта се дешава са четничким војводама?

Они су требали да буду људи који су окосница странке, Знате, то су људи који имају велики углед у народу, људи који имају велико поштовање. Такође су најурени, а на једном од задњих митинга доживео сам да будем са њима у маси и да нам се са бине обраћају људи у оделима од 2000 евра, уз повик: „Помоз Бог четници“. Истог момента смо напустили скуп. То се претвара у спрдњу, у превару Уместо да ти људи буду на бини, неко се обраћа војводама и четничким официрима са бине. То једноставно није нормално.

– Шта још треба рећи за крај овог разговора?

Идем свакодневно са господином Стевановићем у кампању, добар број људи срећемо, разговарамо са њима, али не можемо све видети наравно. Овом приликом бих имао слободу да узурпирам мало ваш цењени медиј и да позовем грађане Крагујевца да на локалним изборима гласају за странку под редним бројем 1. да подрже свог суграђанина, свог Верка. Да не гласају за београдске странке, него да гласају човека са којим се виђају сваки дан. Крагујевац је један од ретких градова који има локалну странку, има политички профилисано има, ми га следимо и зато смо и јаки,а зато жемо и да победимо. Хвала вам велико и свако добро од Бога.

Разговарао: Горан Петровић
Извор: КМ Новине   

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нове поделе међу функционерима и активистима СНС у Kрагујевцу

5 (2) Након Владице Станојевића и његових присталица који су, након жестоког сукоба са руководством …

Радницима крагујевачког Фијата продужено плаћено одсуство до 12. јуна

0 (0) Радницима компаније „Фијат крајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу у петак је продужено плаћено …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *