Београд: Чак 34 школе пред гашењем

Београд: Чак 34 школе пред гашењем

У ГЛАВНОМ граду постоје 34 основне школе које имају мање од 400 ђака, што је законски основ да би ова образовна установа уопште и постојала. Секретаријат за образовање ради студију о томе колико осмолетки има недовољан, односно превелик број ученика, која би требало да буде завршена у мају.

На основу тих резултата биће урађена и нова мрежа основних школа, а може се очекивати да ће неке образовне установе са малим бројем ђака бити укинуте. Реч је о школама које имају по неколико хиљада квадрата које, углавном, издају, а настава се одвија тек у неколико учионица.

Одржавање ових објеката, као и плаћање рачуна за комуналне услуге и издвајања новца за материјалне трошкове су велики издаци за градску касу.

И просветни закони прописују да се школе граде за више од 400 ученика. Уколико има мање ђака, постојање школе је оправдано само ако у кругу од два километра нема друге образовне установе. Како незванично сазнајемо у градској управи, у школе које би биле затворене уселиле би се оне које или немају своју зграду или је простор који имају “тесан” за број ученика.

Једна од таквих школа је и Спортска гимназија која нема своју зграду, нити салу за физичко иако се овде школују врхунски спортисти. Идеја је да се она пресели у ОШ “Стари град”, која би требало да се затвори а ђаци преселе у ОШ “Скадарлија” и ОШ “Мика Алас”.

Најава затварања ове школе је изазвала оштру реакцију родитеља, иако им чињенице не иду у прилог. Када изађе ова генерација осмака, у школи ће бити само 170 ученика. У другом разреду има седморо ђака, у трећем 13… а површина зграде је чак 4.700 квадрата. Школа, иначе, има чак 29 уговора о издавању простора.

ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ У НОВОМ БЕОГРАДУ

МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће убудуће бити појачане патроле Полицијске бригаде, саобраћајне полиције и полиције опште надлежности испред 27 школских и предшколских установа у Новом Београду. Тако су од јуче појачане патроле које контролишу безбедност деце у саобраћају, али је појачана и борба против нарко-дилера, како би се они удаљили из школских дворишта и тиме омогућило да деца буду максимално безбедна.

ИСТУРЕНА ОДЕЉЕЊА

ОСНОВНЕ школе у престоници имају 122 истурена одељења, које похађа 6.741 ученик. Најмање ђака је у истуреном одељењу Сибница, које припада ОШ “Јанко Катић” из Рогаче – четворо ученика од првог до четвртог разреда. Највише истурених одељења има ОШ “Кнез Сима Марковић” у Барајеву и то 14.

Могуће је укидање и неких одељења и да се она припоје матичним школама, ако рачуница покаже да је јефтиније организовати превоз за ученике.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ, Новости

Фото А.Стевановић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Протест адвоката у Београду, Вучић извео Жандармерију и УДБУ на улице (видео)

Протест адвоката у Београду, Вучић извео Жандармерију и УДБУ на улице (видео)

Адвокати су изашли да блокирају аутопут код Газеле, али је Вучић извео неколико стотина припадника …

Скандал у „Политици“: Комуњарски омаж усташком пуковнику

Скандал у „Политици“: Комуњарски омаж усташком пуковнику

У културном додатку „Политике“ од суботе 25. септембра, извесни С. Ковачевић успева да преко пола …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *