РАДНИЦИ "ГОШЕ" БЛОКИРАЛИ ПРУГУ: Добићете вагоне тек кад нам легну плате

РАДНИЦИ “ГОШЕ” БЛОКИРАЛИ ПРУГУ: Добићете вагоне тек кад нам легну плате

Радници фабрике шинских возила „Гоша“, блокирали су данас на сат времена пругу код Железничке станице у Смедеревској Паланци у знак протеста јер им бивши власник фабрике није исплатио новац за вагоне које су урадили. Блокада је трајала од 10,00 до 11,00 часова.

Радници дан и ноћ на железничкој станици организују страже како би сачували пошиљку спремну за транспорт у Словачку, у недељу су, како кажу, успели да спрече “отмицу” вагона. Поручују да неће дозволити да се вагони испоруче бившим власницима из компаније ЖОС “Трнава” док их не плате.

Вагони су на колосеке из фабрике стигли прошлог петка, уз дозволу штрајкачког одбора, и то после обећања представника бившег словачког власника да ће им одмах исплатити део дуга на име старих зарада.

– Пустили смо тих 11 вагона из фабрике, а заузврат су Словаци дали обећање да ће они нама, после сат времена, уплатити по 30.000 динара. Вагони су оцарињени и са свим папирима су чекали на железничкој станици, кад нам је саопштено да уплате, ипак, неће бити док вагони не буду на територији ЕУ – каже Бојан Ђорђевић из Штрајкачког одбора.

Огорчени јер се договор изјаловио, радници су одлучили да даноноћно, по групама, чувају вагоне. Међутим, права драма уследила је у недељу, када је покушана “отмица”.

ДРЖАВА БЕЗ РЕШЕЊА?

РАДНИЦИ не знају шта ће држава предузети како би заштитила и њих, али и себе. Они су раније добили уверавања да ће им бити повезан стаж уколико Словаци држави хипотеком буду гарантовали исплату дуга за пензијско и социјално осигурање у наредних пет година.
– Неколико људи је чувало вагоне, када је дошла локомотива из Велике Плане у намери да их одвезе за Словачку. Колеге су звале помоћ, и за кратко време 100 људи се створило на станици и спречило “отмицу” – каже Ђорђевић. Вагони са обртним постољима и другим производима стоје заробљени на споредном колосеку, а решења нема.

– Обећали смо да нећемо блокирати пругу. Нисмо ми дивљаци. Али они, изгледа, јесу. И ми и вагони смо на слепом колосеку. Размислићемо о радикализацији протеста – поручују штрајкачи. Генерални директор “Гоше” Милутин Шћепановић, кога је поставио нови власник, потврђује да ЖОС “Трнава” за вагоне дугује 85.000 евра.

– Осим усмене речи, ни ја немам гаранција да ће платити вагоне ни када стигну на територију ЕУ. Радници су у праву што Словацима више не верују на реч. Вагони трпе штету, о чему смо обавестили Управу царине, па зато очекујем да ће их вратити у магацин – каже Шћепановић. Он подвлачи да “Гоша” има посла, да радници желе да раде, али и да штрајк и нерешена ситуација са Словацима угрожавају фабрику, и да држава мора да се умеша.

ТЕЛИМА СПРЕЧИЛИ ИСПОРУКУ

– У понедељак су Словаци покушали да из фабрике изнесу прототип новог теретног вагона за хрватске купце, али су радници и то спречили живим зидом око возила – каже Раде Јовановић, из Штрајкачког одбора.
Радници штрајкују од почетка марта због неисплаћених зарада, неповезаног радног стажа и неоверених здравствених књижица.

Словачки ЖОС “Трнава” продао је фабрику у време штрајка кипарској компанији “Лиснарт”, а Словаци су радницима остали дужни више од двадесет плата, односно по око 700.000 динара. Уз то, ЖОС “Трнава” држави дугује и око четири милиона евра јер четири године није плаћала порезе и доприносе.

Сви договори са представницима ЖОС-а до сада су пропали, а радници истичу да агонија неће моћи да се реши без помоћи државе, која је свакодневно обавештена о догађајима у “Гоши”. Радници кажу да ће штрајк наставити, и да ће можда предложити стечај Фабрике шинских возила “Гоша”.

Током дана вагони би могли да буду враћени у фабрику, како на даље не би трпели штету.

Јелена ИЛИЋ, Новости.рс

фото: Јелена ИЛИЋ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд: Студенти Правног факултета блокирали зграду факултета, негодују због самовоље управе, укидања априлског рока и повећања школарине

Београд: Студенти Правног факултета блокирали зграду факултета, негодују због самовоље управе, укидања априлског рока и повећања школарине

У току је протест студената Правног факултета Универзитета у Београду. Студенти негодују због самовоље управе …

Група сенатора најавила блокаду потврде Бајденове "победе" у Kонгресу

Група сенатора најавила блокаду потврде Бајденове “победе” у Kонгресу

Група америчких сенатора најавила је да ће одбити да потврди победу Џозефа Бајдена на председничким …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *