fbpx

Радници Застава ИМПРО и даље штрајкују глађу

0
(0)

Радници са инвалидитетом, који од 11. октобра штрајкују глађу у погонима фабрике Застава ИНПРО, данас су одбили да прекину протест и најавили да ће га наставити уколико не дође до позитивног помака у решавању њихових захтева.

У Застава ИНПРО штрајк глађу започело је 28 радника са инвалидитетом и то због неисплаћених зарада, захтева да се побољша социјални програм, сумњи у рад руководства и приватизацију дела фабрике који је купио француски партнер Тригано

Председник Штрајкачког одбора, Стеван Пушоња је рекао агенцији Бета да је најављено да ће са штрајкачима да разговарају представници министарстава рада и привреде чија се посета очекује до краја седмице.

Пушоња је рекао да су штрајкачи данас одбили да прекину штрајк глађу и да су наставии протесте на радном месту, додавши да су они у врло тешком здравственом стању.

„Завлачили су нас све време штрајка глађу. Сада нам стижу и претње ; из руководства да ћемо морати да изађемо из дела фабрике где штрајкујемо јер ће и он да припадне фирми Тригано. Говоре нам и да нећемо да примимо плату за време за које смо били у штрајку“, рекао је он.

Према његовим речима, није испуњено ни оно што је на почетку штрајка било обећано у разговору са представницима министарстава рада и привреде, а нису исплаћене у предвиденим роковима две трећине плате за август, као и преостали део зараде за септембар.

„Нисмо добили никакве гаранције да ће наш социјални програм да буде побољшан а из руководства фабрике су нам саопштили да је понуда остала иста, односно 200 евра по години радног стажа“, рекао је Пушоња.

Он је додао да су штрајкачи обезбедили потребну лекарску документацију за подношење захтева за инвалидску пензију, али да чекају на одлуку о социјалном програму.

Пушоња је рекао и да је већина штрајкача у међувремену сазнала да им је уплаћиван мањи износ за доприносе у односу на примања ; а због чега би им и евентуалне пензије биле умањене.

„Радници су спремни да због умањених дописноса поднесу пријаве надлежном суду“, рекао је Пушоња.

У фабрици Застава ИНПРО ради 132 радника од којих је већина са инвалидитетом.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТУГА Град Ваљево ускратио новац за оброке 35-оро деце из социјално угрожених породица

5 (3) Тридесетпеторо деце из социјално угрожених породица међу којима су и деца са потешкоћама …

Радници Kлиничког центра упозоравају: Здравствени систем ће се урушити ако се нешто не предузме

5 (4) Запослени у Kлиничком центру Србије одржали су јуче једночасовни штрајк упозорења. Живорад Мркић, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *