Шта се деси кад платни листићи збуне раднике

4.5
(15)

Од првог дана на удару вируса осим медицинских сестара и лекара, нашли су се и запослени у продавницама и супермаркетима. Kонтакт са купцима је неизбежан, а посебно су угрожени они који раде на касама.

Стога су велике трговинске радње увеле мере заштите, баш на тим местима касирки, па уз маске и рукавице, стављена су стакла како би што мање биле изложене ризику од заразе коронавирусом. Власници мањих радњи су чак у почетку кризе ЦОВИД-19, били против ношења маски, јер су тако „плашили муштерије“?! Наравно, такво размишљање је било краткотрајно, и запослени у продавницама су убрзо свуда имали заштитна средства.

У великим радњама, попут „Маxија“ и „Темпа“, радницима је подељен и витамин Ц, међутим, настао је проблем када су запослени примили плате и на листићима је била ставка, коју они нису разумели и тумачили су је као „одбијање од плате због витамина“ и „поделе маски и рукавица“.

Шта се заправо десило и како је настало ово тумачење објаснили су за Директно.рс из белгијске компаније “Делхаизе“, у чијем систему послују „Маxи“ и „Темпо“.

– У складу са Законом о раду сви поклони које послодавац даје својим запосленима, имају карактер зараде, па се у том случају обрачунавају и плаћају и порез и доприноси као на редовну зараду. Витамини Ц су подељени о трошку компаније запосленима као поклон. Ниједном запосленом није умањена зарада за трошак витамина. Износ који је приказан на исплатном листићу је управо потврда плаћених пореза за конкретни бенефит – објаснили су из “Делхаизе“ компаније.

Подсетимо, нашој редакцији се јавило више радника у овој компанији и показало платне листиће, са ставком која их је збунила (200 динара) и за које су сматрали да им се одбија од плате за витамине, маске и рукавице које су добили.

директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Синдикати: Неприхватљив предлог владе о повећању минималца

5 (2) За синдикате је неприхватљив предлог Владе Србије да минимална загарантована зарада буде повећан …

У Крушику до краја године без посла остаје 150 радника

5 (1) До Нове године из Крушика треба да оде 150 радника. Без посла остају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend