Србија

Радницима Поште претили отказима ако оду на протест…

“На протесту радника Поште Србије у Угриновачкој улици било би много више људи да није било застрашивања од стране менаџмента Поште да ће радници сносити санкције и остајати без посла ако буду учествовали на протесту. Такође, људи који су у пошти у Земуну хтели да буду на протесту, били су закључавани у згради”, рекао је за Директно.рс Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије “Слога”, који је узео учешће на поменутом протесту.

Застрашивање, уцене, претње… Све то карактерише напредњачку Србију, у којој су слободномислећи људи сатанизовани, док најбоље пролазе они који су на истој страни са властима.

Ту сатанизацију је најбоље на својој кожи осетио Зоран Павловић, који је премештен из јединице у Београду у Панчево, и то под образложењем “због потребе процеса и организације рада”. Управо је његов статус био један од захтева који је постављен руководству Поште Србије.

– На протесту у Земуну је било нешто више од 100 људи. Организовали смо се преко викенда, а сигуран сам да би број људи био већи да није толики страх међу радницима, којима је прећено да ће остати без посла. У згради Поште у Земуну било је мој директор, сви руководиоци, у самом поштанском центру је било 200 људи, али нико није смео да изађе, јер би уследиле санкције. Ја сам пример свега тога – рекао је Зоран Павловић за Директно.рс, који је напоменуо да је током протеста неко лепио његову слику са Драганом Ђиласом и да се она нашла буквално на свакој бандери у Земуну.

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије “Слога”, обратио се присутнима на протесту, а након што је овај скуп окончан за наш портал је објаснио са чим су се све запослени у Пошти Србије суочавали.

– На протесту је, по некој мојој процени, било између 100 и 150 људи. Виђене су велике опструкције од стране менаџмента Поште, претили су радницима, говорили су да ће онај ко буде отишао на протест сносити последице, причали су да ће добити отказ или бити премештен на неко друго место – рекао је Веселиновић и додао:

– Већа група радника из Поште у Земуну је кренула да се прикључи протесту, међутим обезбеђење је реаговало и закључало људе, па нико није могао да изађе на поље. Нисам до сада имао прилике да видим тако бруталан обрачун са људима, да се на такав начин прети људима да ће остати без посла.

Kако је навео Веселиновић, за 10-15 дана ће бити организован нови, много већи протест.

– Репрезентативни синдикати, који су поткупљени новцем и функцијама, били су задужени да са менаџментом плаше и збуњују раднике говорећи им нетачне информације. Говорили су да иза штрајка стоји Драган Ђилас, што је нетачно. У сваком случају, нисам незадовољан, ово је први протест, сигуран сам да ће за 10, 15 дана бити организован нови, много већи протест. Овај је више био вид подршке Зорану Павловићу, који је пребачен на друго радно место, у други град – закључио је Веселиновић.

Напоменимо и то, протест радника Поште Србије одржан је јер су запослени незадовољни положајем, између осталог су тражили веће плате, да се ван снаге стави Анекс о премештају Зорана Павловића на друго радно место, али и да се запослени којима истиче уговор на одређено буду у статусу запосленог не неодређено.

Учесници протеста су за надлежне имали 11 захтева, а то су:

1. Хитна исплата солидарне помоћи сходно члану 86а став 2 Kолективног уговора.

2. Увећање зараде запосленима, најмање за 30 одсто, а најкасније од исплате зараде за месец јул текуће године.

3. Стављање ван снаге Анекса уговора којим се Зоран Павловић, “због потребе процеса и организације рада…”, премешта из јединице у Београду у Панчево.

4. Запослене којима су истекли или истичу Уговори на одређено време превести у радни статус на неодређено време а најкасније након 24 месеца рада на одређено време.

5. На систематизована радна места ангажовати запослене по Уговору о раду уместо по Уговору о ППП.

6. Обезбедити оптималан број извршилаца на технолошким радним местима, користећи првенствено сопствени кадровски потенцијал из дирекција, служби и администрације.

7. Исплата аконтације за текући месец најкасније до краја месеца а коначан обрачун зараде до 15 у месецу за претходни месец.

8. Укинути радна места специјални саветник, виши саветник и саветник јер пуно коштају а ничему не служе.

9. Kорекције зараде које даје директор предузећа свести са 1 одсто на 0,5 одсто масе за зараде а стимулације са 2 на 1 проценат масе за зараде.

10. Омогућити запосленима, пензионерима или њиховим наследницима да из закупа уђу у откуп стана.

11. Kако би се бар незнатно смањиле разлике у кофицијентима запослених чији су кофицијенти мањи од 2,00, кофицијенте увећати за 3 одсто.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!