Радник роб изабрао гроб

0
(0)

Самоубиство Драгана Младеновића (57), радника фабрике шинских возила Гоша у Смедеревској Паланци, разоткрило је агонију 360 радника те фирме који не примају плате скоро четири године.

Несрећни човек се обесио на радном месту, а како тврде његове колеге, на то га је натерала немаштина.

Жале се да им власник словачке фирме ЖОС који је је купио фабрику пре десет година, од 2013. само повремено „давао понеки динар“, па им дугује више од 30 плата и доприносе за здравствено и пензионо осигурање.

Живео је са тешко болесним сином и непокретном мајком, а како је тек је изашао из болнице, кажу радници, није имао чиме да се лечи, ни шта да једе, па је очито одлучио да прекрати себи муке.

Бесни су што су се сви сетили овог човека кад се убио и док показују позив за комеморацију, огорчено кажу да би сада сви да му је држе.

– Где су били пре да му помогну? Пустимо човека да се обеси, па ћемо да му држимо комеморацију, купимо сандук и венац и на њему напишемо поштованом том и том, Гоша шинска возила – казао је за Н1, електротехничар у Гоши Милан Вујичић.

Радници криве државу да је још пре четири године требало да укаже власнику да ће му, уколико не плаћа обавезе, узети фабрику.

Стање у Гоши је, како указује лидер Удружених синдиката Србије Слога Жељко Веселиновић, слика положаја великог броја радника за које држава не мари. Њихов тежак положај исплива у јавност тек када се деси трагедија.

Робови капитализма

Зрењанински социјални форум (ЗСФ) сматра да ова смрт показује „колико је трагичан положај радника у капитализму“, као и да су лишени најелементарнијих људских права.
– Приватизацијом су радници истерани на улицу, а од плате, ако је добијају, не могу да преживе. Поступа се као да нису људска бића, а једино право које је покојни радник имао јесте да се обеси – наводе и истичу да „неолиберални хегемони блок у Србији“ чине владајући СНС, али и парламентарна опозиција.

– Раније смо имали људе који су да би скренули пажњу на ужасну ситуацију секли прсте, закуцавали ексере у шаку, али је држава уместо да се бави узроцима лоше ситуације гасила пожар ситним новцем – оценио је он.

Немаштина је, према речима председника Самосталног синдиката Гоше Милорада Милорадовића, толика да је многим радницима једина храна током дана топли оброк у фабрици. Колеге су љуте на синдикалне челнике Гоше јер сматрају да су поткупљени службеним аутомобилом и да ће се, уместо борбе за раднике, нагодити са власником.

До челника у централи Самосталног синдиката „Вести“ нису успеле да дођу јер нико од њих није хтео да се јави. Жељко Веселиновић сматра да и радници делом сносе кривицу што легитимитет дају „поткупљеним“ вођама.

– Самостални и синдикат Независност као једини којима се признаје репрезентативност учествују у социјалном дијалогу са послодавцима и влашћу. Да ли су ушли у управне и надзорне одборе неких фирми да примају апанаже и да ли онда уместо да раде у интересу радника, амортизују радничко незадовољство? – запитао је лидер „Слоге“.

Радници Гоше су тек после несрећног догађаја решили да ступе у штрајк и више од половине њих неће да ради док им се не исплати део плата, овере здравствене књижице и повеже радни стаж. Планирају да до краја недеље штрајкују у кругу фабрике, а онда ће, кажу, ићи испред зграде општине.

Лако је ићи само код успешних

Лидер Слоге Жељко Веселиновић пита зашто се поводом самоубиства радника није огласило ни Министарство рада, ни инспекција, нити било код од надлежних органа.

– Лако је обилазити понеку успешну фабрику и причати празне приче о успесима, а правити се слеп на фирме које не исплаћују зараде – оценио је Веселиновић.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радник Рударског басена „Колубара“ погинуо на радном месту

0 (0) Радник Рударског басена „Колубара“ погинуо је данас на радном месту у 11.25, а …

Мрачне тајне Ватикана: У амбасади Свете столице пронађене људске кости

0 (0) За време ремонта једне просторије зграде апостолске нунцијатуре (амбасаде Ватикана) у Риму откривени …

Један коментар

  1. Hteli ste kapitalizam, lupali u serpe I lonce, a dobili ste jad, glad I smrt! Ova djubrad sto su vas lagala imaju sve sta hoce, cak I mnogo vise of toga, a sve to imaju zato sto su vas naivcine opljackali! Sto je najzanimljivije oni vas I dalje lazu, a vi radije birate laz I smrt, nego istinu I zivot! Neka vam je laka zemlja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend