Америке

РАФАЕЛ КОРЕА: Председник који је подигао Еквадор на ноге и бацио рукавицу у лице ММФ-у

Латиноамеричко тло изнедрило је неколицину култних политичких лидера, а један коме се свакако придаје недовољна количина пажње је Рафаел Кореа, председник Еквадора.

Рафаел Кореа у центар светске јавности дошао је када је дуг Еквадора према ММФ-у и Светској банци прогласио нелегитимним, и на тај начин успео да извуче земљу са руба финансијског колапса на којем се налазила, иако су многи сумњали у то.

Кореа је на чело Еквадора дошао 2007. године, и успешно води ову државу пуних осам година.

Имајући у виду да су у новијој историји Еквадора председници свргавани пре истека првог мандата, Кореин успех је тим значајнији.

Иако се повремено против њега организују велики протести, председник Еквадора и даље ужива велико поверење већине грађана.

Доласком на власт 2007. године, један од првих потеза председника Рафаел Кореа 2007. отказује послушност ММФ-у и Светској банци и доноси одлуку да неће платити један део јавног дуга, из разлога што тај део искључиво гарантује профит банкама и мултинационалним корпорацијама, а не служи добробити земље.

 

На тај начин, Еквадор постаје земља која се аутоматски нашла на удару САД и међународних финансијских институција.

– Ако инострани дуг гуши државу, он мора бити репрограмиран и кредитори морају разумети да ће – или репрограмирати дуг под најбољим условима за себе, или неће добити ништа. Једна земља се не може одрећи образовног, здравственог и система јавних служби, како би вратила дуг – рекао је тада Кореа.

Међутим, да је Кореина одлука, осим што је била храбра истовремено била и победничка, покаузју прости резултати. Након раскида са ММФ-ом, Еквадор постаје школски пример земље са једном од најдинамичнијих привреда у Латинској Америци.

Године 2011. БДП је порастао за 7,8%, а у исто време спољни дуг се смањио са 17,4 на 13,6 милијарди долара.

Патриота и западни ђак
Економиста који је магистрирао у Белгији, докторирао је на Илиноис универзитету у САД. Као дете из сиромашне породице успео је својим сјајним школским резултатима да прескочи класне баријере, што је велика реткост у Латинској Америци. С великим успехом одбранио је докторат у САД у коме доказује да реформе и либерализација тржишта у многим земљама Латинске Америке нису довеле до очекиваног економског раста, већ су, напротив, смањиле продуктивност. Осим шпанског, говори течно француски и енглески а научио је и кечуа, језик староседелаца.

Као председник земље у којој се већина грађана налази у чељустима сиромаштва, кореа успева да искористи природна богатства Еквадора: нафту и раскошну природу, како би побољшао животни стандард својих грађана.

Са храбрим потезима је наставио укинувши привилегије државном апарату и смањио бенефиције полицији. Због ове одлуке је умало убијен када су органи полиције организовали побуну против њега.

Због загађења природне средине, главни град Еквадора Кито води судске спорове против страних нафтних компанија. На крају,  многе од њих добиле су јасан избор: прилагођавање новим прописима или да пакују кофере из Еквадора.

након Кореиних реформи, много више нафте Еквадор сада извози у Кину, ккоја у замену даје повољне кредите којима се решавају проблеми сиромаштва и субвенционише школовање, становање и здравство сиромашних слојева.

 

Након што је бацио рукавицу у лице Светској банци, ММФ-у, скресао трошкове државног апарата и полиције, Кореа је заратио и са домаћим (под контролом страног капитала) и страним медијима.

Локални лист у престоници Киту драконски је кажњен због текстова у којима је председник клеветан и вређан. Ипак, Кореа им је опростио дуг.

Еквадор је 2008. године изменио устав, уневши у преамбулу тог најважнијег документа концепт „буен вивир“, односно побољшање квалитета живота кроз социјалну политику, а која мора бити у равнотежи са екосистемом.

Очување животне средине и прекид експлоатације нафте

Обезбедио азил Асанжу

Тек када је уз његов лични ангажман оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу одобрен политички азил у Еквадору, о Кореи је почело више да се говори и ван јужноамеричког континента.

Ипак, Кореа тврди да се подршка Асанжу као икони слободне речи не судара с његовом легалном битком против „медијске диктатуре”. То су у Еквадору, према Кореи, још затворена утврђења која штите и заступају интересе богатих.

Кореа 2007. доноси храбру одлуку о прекиду експлоатације нафте у богатом амазонском налазишту Јасуни, како би сачувао екосистем и староседеоце који тамо живе.

Истовремено је појачао активности у рудницима племенитих метала и минерала, због чега су га неистомишљеници брже-боље оптужили да следи континуитет бивше неолибералне политике.

Ове одлуке су на први поглед биле можда помало и збуњујуће, али у случају лежишта нафте Јазуни, ради се о драгоценом екосистему, док се рудници не налазе у заштићеним подручјима.

Влада постепено повећава и технолошки усавршава производњу том сектору, али и ту се строго држи правила очувања околине.

На критике због повећање експлоатације и производње минерала Кореа је одговорио да Еквадорци “не могу бити просјаци који седе на врећи злата“, мислећи при том на огромне залихе бакра, злата и других племенитих метала и минерала.

У свом другом мандату, Кореа наставља да подиже Еквадор на ноге, па је тако привредни успех ове државе 2012. био толико евидентан да то нису могли да негирају ни највећи противници председника.

Смањење незапослености и укидање дечје радне снаге

Незапосленост је пала на 4,2%, што је најнижи ниво незапослености у историји земље. Смањивање незапослености је аутоматски имало за последицу смањење броја сиромашних породица. Просечна плата у Еквадору је са 264 долара месечно порасла на 317 долара.

По први пут у историји Еквадора је број људи који живе у условима екстремног сиромаштва сишао на 9,4 процента, док је у време преузимања власти у сиромаштву живело 16,9 одсто становништва.

Влада је укинула и искоришћавања дечје радне снаге, с обзиром да се пре Кореиног доласка на власт чак 450 хиљада деце бавило неком активношћу за новчану накнаду.

Данас је у Еквадору дечји рад искорењен. За смањење стопе сиромаштва, осигурање помоћи за 130.000 особа са инвалидитетом и укидање дечјег рада Еквадор је добио и признање Чепалова (Комисије за привреду Латинске Америке и Кариба).

Иако је председник Кореа под сталним критиком приватних медија у Еквадору, у очима народа он је херој који је вратио понос и очувао суверенитет своје земље, те тако стекао углед у међународној заједници.
Рафаел кореа свакао представља још једног у низу харизматичних и јединствених личности које је изнедрила Латинска Америка, и с пуним правом се може сврстати у друштво Кастра, Чавеза, Хозеа Мухике и осталих.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Sve najbolje zelim G.P.Korei i njegovom Ekvadoru.Primer kako treba sa americkom djubradi i mmfom.Jedino cega se plasim jer

    djavolje gnezdo amerika ne miruje,oni su do sada zarazili 6 predesednika/ca latinske i juzne amerike rakom sa pocetnom fazom

    na debelom crevu.Jedan je naxalost vec preminuo legendarni El Presidente G. P. Hugo Chavez.

  2. narod srbije je duboko ubedjen, da ima isto dobre strucnjake, kao Ekvador. ali sa suprot tome ima mnogo bolje lopove izdajnike i lazove, koje bira zapad po zelji amerike nemacke i drugih. kadbi hteli za vrlo kratko vreme bi bili na nuli. imamo plodnu zemlju radne ljude, a nemozemo da1 hranimo svinje. srbi su pre dvesta godina izvozili svinje na zapad imali zlatni dinar. sada ce doci fasisti vucicevi da na nasoj zemlji zaradjuju , i vise to nece biti nasa zemlja. odgoj svinja za prodaju u srbiji, nemci ce zatrovati kako bi otrovali ceo srbski narod to je cilj vucica i njegovih prijatelja nemacke. narode ustanomo ptotiv okupacije srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!